Siirry sisältöön

Apua ja tukea alkoholin käytön lopettamiseen

Alkoholin käytön lopettaminen voi olla vaikeaa ja siihen tarvitsee usein tukea muilta. Lopettaminen voi myös vaatia useamman yrityksen ennen onnistumista. Apua ja tukea alkoholin käytön lopettamiseen saat terveydenhuollon ammattilaisilta. He käsittelevät alkoholin käyttöä vastaanotoilla ja terveystarkastuksissa sekä auttavat sinua halutessasi lopettamaan alkoholin käytön.

Tältä sivulta löydät tietoa alkoholiriippuvuudesta sekä palveluistamme, joista saat tukea alkoholin käytön lopettamiseen. Sivulla on myös linkkejä eri verkkosivustoille ja itsehoito-ohjelmiin.

Alkoholin käytön riskirajat

Alkoholin pitkäaikaisten terveyshaittojen riski voidaan jakaa kolmeen tasoon, kun kulutus on keskimääräistä. Riskitasot koskevat työikäisiä. Ikääntyneillä riskitasot ovat matalammat.

Voit testata oman alkoholinkäyttösi Päihdelinkin verkkosivuilla.

Jokaisen alkoholia vähänkin käyttävän on hyvä ajoittain pysähtyä tarkkailemaan omaa alkoholinkäyttöään esimerkiksi kirjaamalla juomisensa muutaman viikon ajalta. Vaikka riskirajat alittuisivat, kannattaa miettiä, onko oma juominen viime aikoina lisääntynyt ja kenties muuttunut päivittäiseksi. Jos suunta on nouseva, on hyvä olla varuillaan. Jos riskirajat ylittyvät, on syytä hakea apua.

Kaija Seppä
Lääketieteen tohtori, professori
Päihdelinkki.fi

Alkoholin terveyshaitat

Alkoholin käytön riskit kasvavat jo melko vähäisiltä tuntuvilla määrillä. Täysin turvallista käytön tasoa ei ole olemassa lainkaan: alkoholia käyttävät ovat alttiita onnettomuuksille, ihmissuhdeongelmille ja väkivallalle, erityisesti jos kerralla juotu alkoholimäärä nousee suureksi.

Pitkään jatkuneesta runsaasta juomisesta aiheutuu terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia.

Alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet

Pitkäaikaisen ja runsaan alkoholin käytön lopettamisesta voi seurata vieroitusoireita. Tyypillisiä oireita ovat

Voimakkaisiin vieroitusoireisiin saattavat lisäksi olla näkö- ja kuuloharhat, psykoottiset oireet, tajuttomuus ja kouristuskohtaukset eli ns. viinakramppi.

Näin saat meihin yhteyden, kun haluat apua alkoholiongelmaan

Ole meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos etsit apua alkoholiongelmaan. Voit aloittaa esimerkiksi tekemällä alkoholinkäytön itsearvioinnin sähköisesti Asiointipalvelussa. Voit myös olla yhteydessä mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvontaan puhelimitse tai Asiointipalvelun kautta.

Alkoholin avovieroitukseen on mahdollisuus päästä ottamalla yhteyttä niin ikään mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvontaan, jossa sinulle tehdään tilannearvio.

Keskustele chatissa tai varaa aika hoitajalle

Oma Kymenlaakso -palvelun chatissa voit keskustella nimettömästi mielenterveys- ja päihdeasioista tai rahapelaamisesta. Chat on avoinna arkisin kello 7–18. Chatissa voit käydä Terapianavigaattorin tulokset ammattilaisen kanssa. Oma Kymenlaakso -palvelussa voit myös varata ajan hoitajalle. Tunnistautumisen jälkeen valitse Varaa aika > Siirry varaamaan aikoja > Terveysasemapalvelut > Terveysasemien vastaanotto > Terapianavigaattori ja ohjattu omahoito etävastaanotolla.

Kirjaudu Oma Kymenlaaksoon

Ota yhteyttä puhelimitse

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonta palvelee arkisin puhelimitse kello 7–18.

Soita 05 220 2150

Kun tarvitset apua nopeasti, ota yhteyttä Päivystyapuun 116 117. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä.

Soita Päivystysapuun 116 117
Alkoholin käytön lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta siihen on onneksi saatavilla apua ja tukea.

Alkoholin käytöstä vieroittuminen

Kun tahdot lopettaa pitkään jatkuneen säännöllisen alkoholin käytön, voit lievittää mahdollisia vieroitusoireita asteittaisella käytön vähentämisellä. Tärkeitä itsehoitokeinoja ovat myös lepo, riittävä ravitsemus ja nesteytys. Kipua ja särkyä voi lääkitä käsikauppalääkkeillä.

Mikäli itsehoito osoittautuu riittämättömäksi, voi apua saada joko terveysasemalta avovieroituksena tai voit hakeutua laitosvieroitukseen.

Alkoholin avovieroitus

Alkoholin avovieroituksessa vieroitusoireita pyritään lievittämään lääkehoidolla. Lääkehoito ja sen seuranta toteutetaan terveysasemalla kolmena peräkkäisenä päivänä.

Kun tahdot avovieroitukseen, ole yhteydessä terveysaseman ajanvarausnumeroon ja ilmaise halusi alkoholin avovieroitukseen. Sinulle tehdään puhelimitse hoidon tarpeen arvio jonka jälkeen saat ajan terveysasemallesi lääkehoidon aloittamiseksi. Sinut voidaan tietyin kriteerein myös ohjata laitosolosuhteissa tapahtuvaan vieroitukseen.

Ota yhteyttä terveysasemaan

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisten tekstiviestilinja

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestitse.

Lähetä tekstiviesti 050 902 4017

Alkoholin laitosvieroitus ja selviämishoito

Mikäli avovieroituksen arvioidaan olevan oireisiin tai kokonaistilanteeseen riittämätöntä, voidaan vieroitus tehdä laitosolosuhteissa.

Alkoholin laitosvieroitus toteutetaan Kouvolan vieroitushoitoyksikössä ja selviämishoitoasemalla, jotka sijaitsevat Kotiharjuntiellä. Vieroitushoitoon voi hakeutua joko terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana tai itsenäisesti. Vieroitus voi kestää 3–5 vuorokautta eikä siihen tarvita maksusitoumusta. Kotiharjuntiellä toteutetaan myös turvallista selviämishoitoa sekä tarvittaessa hoitoon ohjausta.

Laitosmuotoiseen alkoholivieroitukseen tai selviämishoitoon voit hakeutua ilman lähetettä itsenäisesti ottamalla yhteyttä puhelimitse p. 040 5267 620. Numero palvelee vuorokauden ympäri.

Apua alkoholiongelmaan ja tietoa muualla verkossa

Testit ja oma-apu

Päihdelinkin testit

Päihdelinkin testien avulla voit arvioida omaa alkoholin käyttöäsi. Siirry Päihdelinkkiin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Päihdelinkin oma-apu

Päihdelinkin sivuilta löydät oma-apuun tarkoitettua materiaalia ja tehtäviä. Siirry Päihdelinkin oma-apuun(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Mielenterveystalo

Mielenterveystalon sivuilta löydät erilaisia omahoito-ohjelmia. Siirry Mielenterveystaloon(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Järjestöt ja vertaistuki

Anonyymit Alkoholistit

Anonyymit Alkoholistit (AA) Sivuilta löydät tapahtumakalenterin, jossa ajantasaiset tiedot kokouksista. Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Sininauhaliitto

Sininauhaliitto on päihdetyötä tekevä järjestö. Toiminta keskittyy matalan kynnyksen päiväkeskuksiin ja jalkautuvaan asumisentukeen Kouvolassa ja Kotkassa. Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Kakspy

Kakspy tarjoaa esimerkiksi päivä-ja ryhmätoimintoja sekä klubitalotoimintaa Kymenlaakson alueella. Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Tukea ja apua alkoholia käyttävien läheisille

Kakspyn perhe-ja lähetystyö

Kakspy:n Perhe- ja läheistyö tarjoaa tukea, tietoa sekä neuvontaa Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Lue lisää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Al-Anon-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille vertaistukea. Lue lisää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Materiaalia itsenäiseen opiskeluun

Läheisten itsenäiseen työskentelyyn tarkoitettua materiaalia ja tietoa löydät päihdelinkin sivuilta. Siirry Päihdelinkkiin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Takaisin ylös