Siirry sisältöön

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvonta

Jos oma päihteidenkäyttösi askarruttaa sinua, ota ensin yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvontaan. Tarjoamme apua ja tukea sekä tarvittaessa ohjaamme sinut tilanteeseesi parhaiten sopivan palvelun piiriin.

Asioi sähköisesti

Jos oma tilanne askarruttaa, tee mielialan tai alkoholinkäytön itsearviointi ja ota yhteyttä asiakasneuvontaamme Asiointipalvelussa.

Siirry Asiointipalveluun

Ota yhteyttä puhelimitse

Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta, voit ottaa yhteyttä puhelimitse (arkisin klo 7-18).

Soita 05 220 2150

Varatun ajan peruminen

Voit peruuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonnan kautta varatun ajan tekstiviestitse. Kirjoita viestiin nimi, syntymäaika sekä varatun ajan ajankohta (pvm + klo). Jos sinulla on jo olemassa oleva hoitosuhde esimerkiksi poliklinikalla, otathan varattuihin aikoihin liittyvissä asioissa suoraan sinua hoitavaan yksikköön.

Lähetä viesti 045 7395 9144

Matkalla muutokseen

Matalan kynnyksen päihdetoiminnan ryhmä Matkalla muutokseen kokoontuu keväällä 2023 Kouvolassa ja Kotkassa.

Sosiaali- ja terveysneuvonta päihteiden käyttäjille

Sosiaali- ja terveysneuvonta PISTE on matalan kynnyksen palvelu huumeita suonensisäisesti käyttäville ja päihteitä ongelmallisesti käyttäville, joilla on haasteita mielenterveyspalveluihin sitoutumisessa. 

PISTEeseen ei tarvita ajanvarausta ja asioida voi halutessaan myös anonyymisti.

PISTEessä on aina paikalla sairaanhoitaja. Kotkan sekä Kouvolan sairaanhoitajan tavoitat arkisin myös puhelimitse, jos haluat kysyä neuvoa.

Kokemusasiantuntija ja sosiaalityöntekijä ovat tavattavissa

Kotkan ja Kouvolan PISTEissä on paikalla myös sosiaalityöntekijä ja kokemusasiantuntija kerran viikossa.

Kokemusasiantuntija on paikalla

Sosiaalityöntekijä on paikalla

PISTEen palvelut

Opioidiriippuvaisten korvaushoito

Korvaushoitoyksiköt tarjoavat opioidiriippuvaisten lääkkeellistä korvaushoitoa potilaille, joilla on todennettu riippuvuus ja jotka eivät ole onnistuneet vieroittautumaan.

Korvaushoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Lähetteen saamiseksi on tehtävä korvaushoidon tarpeen arvio. Arvio voidaan tehdä terveysasemien mielenterveys- ja päihdehoitajien vastaanotolla tai sosiaali- ja terveysneuvonta PISTEessä.

Korvaushoidon tavoitteena on estää tai merkittävästi vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja käyttöön liittyviä terveysriskejä sekä mahdollistaa riippuvuuksien hoito ja psykososiaalinen kuntoutus. Korvaushoidossa käydään lääkehoidossa alkuun päivittäin. Hoidon edetessä on mahdollisuus harventaa lääkehakuja harvimmillaan kerran kuukaudessa käynteihin. Omahoitaja tapaamisia tarjotaan potilaan tarpeen mukaan, yleensä vähintään kahdesti kuukaudessa. Hoidon muu sisältö ja tarvittavat tutkimukset suunnitellaan yksilöllisesti. Korvaushoidossa olevan potilaan tarvitsema sosiaalityö ja psykiatrinen hoito pyritään aina järjestämään samassa yksikössä.

Korvaushoidon yhteystiedot ja toimipisteet

Takaisin ylös