Huumausaineiden käyttö
Tältä sivulta löydät tietoa huumausaineista ja niiden haitoista, riippuvuudesta sekä Kymenlaakson hyvinvointialueen ja maakunnan järjestöjen palveluista, jotka auttavat huumeista irti pääsemisessä.
Sisällysluettelo
- Huumausaineiden käyttö ja riippuvuuden kehittyminen
- Näin saat meihin yhteyden, kun haluat apua huumeongelmaan
- Sosiaali- ja terveysneuvontaa päihteiden käyttäjille – tule käymään PISTEellä
- Suonensisäinen käyttö, tartuntataudit ja neulojen vaihto
- Korvaushoito
- Apua huumeongelmaan ja tietoa muualla verkossa
Huumausaineiden käyttö ja riippuvuuden kehittyminen
Huumausaineiden käytön lopettaminen on vaikeaa, eikä se usein onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Riippuvuus saattaa usein olla niin voimakas, että terveydenhuollon ammattilaisen apu on välttämätöntä.
Huumeriippuvuudelle on ominaista päihteen jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista. Huumeriippuvuuteen liittyy usein fyysisen riippuvuuden kehittyminen. Tällöin kyky sietää huumeen vaikutuksia on kohonnut tai sen käytön lopettamisen jälkeisinä päivinä ilmenee eriasteisia vieroitusoireita. Usein voimakkaat vieroitusoireet saavat monen jatkamaan huumausaineen käyttöä. Psyykkinen riippuvuus taas tarkoittaa huumausaineen tuomaan hyvään oloon koukkuun jäämistä.
Huumeriippuvuus on ilmeinen, kun arki alkaa pyöriä huumeen ympärillä: ajankäyttö keskittyy huumeen käyttöön, hankkimiseen tai käytöstä toipumiseen ja ainetta on saatava käsiin oli tilanne millainen hyvänsä.
Huumeen vaikutuksiin tottunut elimistö vaatii jatkuvasti huumeita toimiakseen normaalisti. Jos huumeen käyttö loppuu, tulee vieroitusoireita. Fyysiset vieroitusoireet riippuvat käytetystä aineesta ja ovat eri huumeille erilaisia. Ahdistuneisuus ja levottomuus ovat hyvin tavallisia kaikkien päihteiden vieroitusoireita.
Yleisimmät huumausaineet
Erilaiset huumausaineet vaikuttavat käyttäjäänsä eri tavoin sekä niiden riippuvuutta aiheuttava mekanismi on erilainen. Suomessa eniten käytettyjä huumeita ovat
- Kannabis
- Amfetamiini ja metamfetamiini
- Ekstaasi
- Kokaiini ja muut psykostimulantit
- Buprenorfiini ja muut opioidit
- Hallusinogeenit, esim. LSD
- Erilaiset synteettiset päihteet kuten ”gamma” ja ”lakka”
- Erilaiset hengitettävät tai impattavat inhalantit kuten puhdistusaineet ja spraymaalit
Lisätietoa eri huumaisaineiden vaikutuksista löydät Päihdelinkin verkkosivuilta.
Näin saat meihin yhteyden, kun haluat apua huumeongelmaan
Jos tarvitset apua huumeongelmaan, ota yhteys mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvontaan puhelimitse tai Asiointipalvelun kautta.
Keskustele chatissa tai varaa aika hoitajalle
Oma Kymenlaakso -palvelun chatissa voit keskustella nimettömästi mielenterveys- ja päihdeasioista tai rahapelaamisesta. Chat on avoinna arkisin kello 7–18. Chatissa voit käydä Terapianavigaattorin tulokset ammattilaisen kanssa. Oma Kymenlaakso -palvelussa voit myös varata ajan hoitajalle. Tunnistautumisen jälkeen valitse Varaa aika > Siirry varaamaan aikoja > Terveysasemapalvelut > Terveysasemien vastaanotto > Terapianavigaattori ja ohjattu omahoito etävastaanotolla.
Kirjaudu Oma KymenlaaksoonOta yhteyttä puhelimitse
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonta palvelee arkisin puhelimitse kello 7–18.
Soita 05 220 2150Kun tarvitset apua nopeasti, ota yhteyttä Päivystyapuun 116 117. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä.
Soita Päivystysapuun 116 117Sosiaali- ja terveysneuvontaa päihteiden käyttäjille – tule käymään PISTEellä
Sosiaali- ja terveysneuvonta PISTE on paikka, jonne voit tulla kysymään arkielämään tai terveyteen liittyvistä asioista, halutessasi myös anonyymisti. Ajanvarausta ei tarvita. PISTEeltä sinut ohjataan halutessasi oikean palvelun piiriin tai aloitetaan hoitosuhde. Paikan päällä on myös mahdollista vaihtaa käytetyt neulat puhtaisiin tai pikatestata C-hepatiittia.
Paikalla on aina sairaanhoitaja. Kotkan ja Kouvolan PISTEillä käy säännöllisesti myös kokemusasiantuntija ja sosiaalityöntekijä. PISTE on matalan kynnyksen palvelu päihteitä ongelmallisesti käyttäville, joilla on haasteita sitoutua mihinkään tiettyyn mielenterveyspalveluun.
Kymenlaakson PISTEet ja yhteystiedot
Suonensisäinen käyttö, tartuntataudit ja neulojen vaihto
Huumeiden pistäminen ei ole suositeltavaa, sillä riski yliannostukseen, tulehduksiin ja tartuntatauteihin on suuri. Jos huumetta kuitenkin pistetään, kannattaa kiinnittää huomiota puhtauteen, pistämiskohtiin, -tekniikkaan ja -välineisiin.
Kymenlaaksossa on neulanvaihtopisteitä Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa Sosiaali- ja terveysneuvonta PISTEiden yhteydessä. Neulojen vaihtoa varten ei tarvitse ajanvarausta.
Korvaushoito
Korvaushoitoyksiköt tarjoavat opioidiriippuvaisten lääkkeellistä korvaushoitoa potilaille, joilla on todennettu riippuvuus ja jotka eivät ole onnistuneet vieroittautumaan.
Korvaushoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Lähetteen saamiseksi on tehtävä korvaushoidon tarpeen arvio. Arvio voidaan tehdä terveysasemien mielenterveys- ja päihdehoitajien vastaanotolla tai sosiaali- ja terveysneuvonta PISTEessä.
Korvaushoidon tavoitteena on estää tai merkittävästi vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja käyttöön liittyviä terveysriskejä sekä mahdollistaa riippuvuuksien hoito ja psykososiaalinen kuntoutus. Korvaushoidossa käydään lääkehoidossa alkuun päivittäin. Hoidon edetessä on mahdollisuus harventaa lääkehakuja harvimmillaan kerran kuukaudessa käynteihin. Omahoitaja tapaamisia tarjotaan potilaan tarpeen mukaan, yleensä vähintään kahdesti kuukaudessa. Hoidon muu sisältö ja tarvittavat tutkimukset suunnitellaan yksilöllisesti. Korvaushoidossa olevan potilaan tarvitsema sosiaalityö ja psykiatrinen hoito pyritään aina järjestämään samassa yksikössä.
Korvaushoidon yhteystiedot ja toimipisteet
Apua huumeongelmaan ja tietoa muualla verkossa
Testit ja oma-apu
Päihdelinkin testit
Päihdelinkin testien avulla voit tunnistaa huumaavien aineiden käyttöäsi ja arvioida käytön vaikeuden astetta. Siirry Päihdelinkkiin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Päihdelinkin oma-apu
Päihdelinkin sivuilta löydät myös oma-apuun tarkoitettua materiaalia, kuten kokemusasiantuntijoiden tuottaman videosarjan Vapaaksi huumeista sekä muuta hyödyllistä tietoa. Siirry Päihdelinkin oma-apuun(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Järjestöt ja vertaistuki
Nimettömät Narkomaanit
Nimettömät Narkomaanit (NA) Sivuilta löydät tapahtumakalenterin jossa ajantasaiset tiedot kokouksista. Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)Sininauhaliitto
Sininauhaliitto on päihdetyötä tekevä järjestö. Toiminta keskittyy matalan kynnyksen päiväkeskuksiin ja jalkautuvaan asumisen tukeen Kouvolassa ja Kotkassa. Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)Kakspy
Kakspy tarjoaa esimerkiksi päivä-ja ryhmätoimintoja sekä klubitalotoimintaa Kymenlaakson alueella. Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)Tukea ja apua huumaisaineita käyttävien läheisille
Kakspyn perhe-ja lähetystyö
Kakspy:n Perhe- ja läheistyö tarjoaa tukea, tietoa sekä neuvontaa Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Lue lisää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Irti Huumeista ry
Irti Huumeista Ry tarjoaa tukea ja apua huumausaineita käyttävien läheisille. Lue lisää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Materiaalia itsenäiseen opiskeluun
Läheisten itsenäiseen työskentelyyn tarkoitettua materiaalia ja tietoa löydät Päihdelinkin sivuilta. Siirry Päihdelinkkiin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)