Siirry sisältöön

Atelektaasi

Atelektaasilla tarkoitetaan keuhkojen kuvantamisessa näkyvää huonosti ilmastoituvaa keuhkokudosta. Atelektaasi näkyy keuhkokuvassa usein juostemaisen atiivistymänä. Tietokonekerroskuvauksessa selkäpuolela näkyy usein makuuasennosta johtuvaa tiivistymää.

Atelektaasi voi johtua useista syistä, usein kyseessä on pienten keuhkoputkien limatulppa, hengityksen eli ventilaation ongelmat, joskus taustalla voi olla joko vierasesine tai pahanlaatuinen tila.

Hamartooma

Hamartooma on hyvänlaatuinen kasvain. Niitä voi esiintyä useissa elimissä, mutta tavallisimmin keuhkoissa. Hamartooma on keuhkojen tavallisin hyvänlaatuinen kasvain. Se on oireeton ja sitä esiintyy aikuisilla. Hamartooman voidaan yleensä diagnosoida varmasti keuhkojen kuvantamisilla, joskus hamartoomaksi epäiltyä muutosta seurataan lyhyen aikaa. Ajoittain epätyypillisimmistä hamartoomamaisista muutoksista otetaan koepala.

Keuhkonoduli

Keuhkonoduli tarkoittaa pientä pyöreähköä alle 3 cm kokoista pääsääntöisesti tietokonekerroskuvauksessa todettua tiivistymää.

Yleisimmin kyseessä on keuhkossa esiintyvä

  • imusolmuke,
  • arpi tai
  • hyvänlaatuinen keuhkomuusto, hamartooma.

Keuhkonoduli on täysin oireeton ja yleensä se löytyy sattumalöydöksen muun syyn vuoksi otetussa keuhkojen alueen kuvantamistutkimuksessa.

Pleuraplakki

Pleuraplakilla tarkoitetaan keuhkopussin paksuuntumaa. Muutos näkyy keuhkokuvassa ja tietokonekerroskuvauksessa. Muutos on oireeton. Pleuraplakin taustalla voi olla hyvin vähäinenkin asbestille altistuminen, plakkeja voi näkyä ihmisillä joilla altistumista ei voida osoitta. Pleuraplakkeja ei tarvitse seurata.

Pyöröatelektaasi

Pyöröatelektaasi on keuhkokuvassa ja keuhkojen tietokonekerroskuvauksessa näkyvä pyöreähkö varjostua. Pyöröatelektaasi syntyy yleensä asbestialtistuksen seuraksena. Muutos syntyy siten että arpeutuneen keuhkopussin alla oleva keuhkokudos kiertyy ja aiheuttaa varjon. Pyöröatelektaasia ei tarvitse seurata.

Takaisin ylös