Siirry sisältöön

Kenelle koronarokotetta tarjotaan?

Koronarokotteella ehkäistään tehokkaasti vakavaa koronatautia, ja se sopii yleisesti lähes kaikille. Koronarokotteiden suojan teho vakavaa koronatautia vastaan on hyvä.

Koronarokotteita annetaan Kymenlaaksossa Kotkan Karhulan ja Kouvolan Katajaharjun terveysasemilla. Koronarokotukseen tullaan ajanvarauksella.

Koronarokotetta tarjotaan 6 kuukauden iästä lähtien seuraavasti: 

Koronarokotussarjaan kuuluu tehosteannoksia, jotka on tärkeä ottaa. Tehosteannosten kriteerit ja aikaväli voivat vaihdella. Lue lisää rokotussarjasta ja annosten aikaväleistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Sairastettu koronatauti vaikuttaa koronarokotussarjaan. Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), kuinka sairastettu koronavirustauti vaikuttaa rokottamiseen eri ryhmille ja erilaisissa tilanteissa.

Ajanvaraus koronarokotukseen

Koronarokotukseen voi varata ajan ainoastaan puhelimitse. Koronarokotuksen yhteydessä on mahdollista saada myös influenssa- ja pneumokokkirokotteet.

Etelä-Kymenlaakso

Ajanvaraus arkisin klo 8-16. Aikojen peruutukset tekstiviestitse vuorokauden ympäri. Ilmoita viestissä nimi, syntymäaika ja peruttava aika (pvm + klo).

Soita p. 040 5860 133

Pohjois-Kymenlaakso

Ajanvaraus arkisin klo 8-16. Aikojen peruutukset tekstiviestitse vuorokauden ympäri. Ilmoita viestissä nimi, syntymäaika ja peruttava aika (pvm + klo).

Soita p. 040 5129 020

Rokotuspaikat

Tietoa koronarokotuksista

Ohjeita rokotettavalle

Tule rokotukseen vain terveenä, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta.

Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esimerkiksi kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.

Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.

Lasten ja nuorten rokotukset

Koronavirusrokotusta suositellaan kaikille 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. 

Suosittelemme koronarokotuksia 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille yksilöllisen harkinnan perusteella. Tämän ikäinen lapsi voi hyötyä rokotuksesta, jos hänellä on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. 

Rokotuksia voidaan erityisestä syystä antaa myös muille lapsille yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella.

Tarkempaa tietoa lasten koronarokotuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Koronarokotuksiin hakeutuminen

Koronarokotukseen mennään ajanvarauksella. 12-17-vuotiaat osallistua myös walk in -rokotuksiin ilman ajanvarausta.

Alle 10-vuotiaiden lasten kohdalla huoltajat voivat tehdä lapsen puolesta asioinnin sähköisen ajanvarauksen kautta.

Suostumus koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.

Lasten ja nuorten ei tarvitse itse täyttää suostumuslomaketta koskien koronarokotuksia, vaan nuoren halukkuus ottaa rokote voidaan selvittää suullisesti. Lapsilla ja nuorilla ei tarvitse olla rokotukselle mentäessä vanhempien täyttämää suostumuslomaketta mukana. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan tällöin rokotukseen kaikkien huoltajien suostumus. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asiaa arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien yleensä alle11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Vaikka alaikäinen ei päättäisi rokottamisestaan, hänelle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä oheisen lomakkeen. Lomake palautetaan paperisena ja allekirjoitettuna rokotuspisteelle rokotuksen yhteydessä. Lomakkeen voi saada myös rokotuksen yhteydessä, mutta sen etukäteen täyttäminen sujuvoittaa itse rokotustapahtumaa.

Huoltajan suostumuslomake tulostettavissa tästä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Koronatodistus

Euroopan unionin yhteinen koronatodistus sisältää tiedot saaduista koronarokotteista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistus on saatavilla sähköisesti Omakanta-palvelussa, ja se on mahdollista myös tulostaa.

Koronatodistuksesta ja sen käytöstä voit lukea lisää Kannan verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Kymenlaakson hyvinvointialue suosittaa vahvasti käyttämään sähköistä asiointia ja hankkimaan todistuksen edellä mainitun Kannan verkkosivun ohjeiden mukaisesti.

Koronatodistus alaikäiselle lapselle

Kymenlaakson hyvinvointialueella alaikäisen tiedot eivät näy huoltajalle Omakannassa lapsen täytettyä 10 vuotta. Jos alaikäisen on välttämätöntä saada koronatodistus eikä huoltaja saa ladattua alaikäisen koronatodistusta Omakannasta, tulee toimia seuraavasti:

  • Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Alaikäinen saa todistuksen itselleen, vaikka todistus ei näy huoltajalle.
  • Matkustajan pitää itse selvittää ennen matkaa, minkä koronatodistuksen alaikäinen tarvitsee ylittääkseen kohdemaan rajan. Osa maista ei esimerkiksi vaadi koronatodistusta lainkaan alle 12-vuotiailta lapsilta.
Takaisin ylös