Siirry sisältöön

Suojaa vakavaa koronatautia vastaan

Koronarokotteella ehkäistään tehokkaasti vakavaa koronatautia, ja se sopii yleisesti lähes kaikille. Koronarokotteiden suojan teho vakavaa koronatautia vastaan on hyvä.

Lisätietoa koronarokotuksista löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Kenelle koronarokotetta tarjotaan?

Koronarokotetta tarjotaan 6 kuukauden iästä lähtien seuraavasti: 

Koronarokotussarjaan kuuluu tehosteannoksia, jotka on tärkeä ottaa. Tehosteannosten kriteerit ja aikaväli voivat vaihdella. Lue lisää rokotussarjasta ja annosten aikaväleistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Sairastettu koronatauti vaikuttaa koronarokotussarjaan. Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), kuinka sairastettu koronavirustauti vaikuttaa rokottamiseen eri ryhmille ja erilaisissa tilanteissa.

Syystalven 2023–2024 tehosteannokset

Koronarokotteen tehosteannosten antaminen aloitetaan Kymenlaaksossa marraskuussa 2023 muiden kausirokotteiden kanssa. Koronarokote kannattaa ottaa samalla kertaa muiden suositeltavien rokotteiden, kuten influenssa- ja pneumokokkirokotteiden kanssa, mikäli kuuluu edellä mainittujen rokotteiden kohderyhmään.

Syystalven tehosteannosta tarjotaan seuraaville henkilöille:

Tarkemmat tiedot rokoteaikojen ajanvarauksen avaamisesta, rokotuspaikoista ja walk in -rokotusten aikataulusta tiedotetaan lokakuun aikana.

Ajanvaraus koronarokotukseen

Rokotukseen voi varata ajan sähköisesti. Rokotuspisteillä järjestetään myös walk in -rokotuksia, joihin voi mennä ilman ajanvarausta.

Asioi sähköisesti

Sähköisessä Asiointipalvelussa voit varata ja siirtää useimpia aikoja, jättää yhteydenottopyynnön terveysasemalle ja täyttää esitietolomakkeita.

Siirry Asiointipalveluun

Ota yhteyttä puhelimitse

Terveysasemien puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestitse.

Lähetä viesti 050 902 4017

Rokotusajan peruminen

Ajan peruminen ja siirtäminen sähköisesti

Asiointipalvelussa voit tarkistaa sinulle varatut vastaanottoajat. Terveysasemien vastaanottoajoista voit sähköisesti perua ja siirtää hoitajien vastaanottoajat.

Asioi sähköisesti(siirryt toiseen palveluun)

Ajan peruminen tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti, jossa kerrot henkilön nimen, ketä ajanvaraus koskee, syntymäajan, sekä peruttavan ajan (pvm + klo).

Lähetä tekstiviesti 050 902 4016

Ajan peruminen ja siirtäminen puhelimitse

Vastaanottoajan voi perua myös puhelimitse soittamalla terveysasemien asiointi- ja ajanvarausnumeroon.

Soita 05 220 2000

Walk in -koronarokotukset

Rokotuspisteillä järjestetään walk in -rokotuksia, joihin voi mennä ilman ajanvarausta pisteiden aukioloaikojen puitteissa. Walk in -rokotuksiin saavutaan ilman ajanvarausta. Alle 11 -vuotiaiden lasten rokotuksia ei anneta walk in -rokotuksissa.

Rokotuksen jälkeen on 15 minuutin seuranta-aika. Sisäänotto lopetetaan jo ennen sulkemisaikaa, jotta 15 minuutin seuranta-aika voidaan toteuttaa aukioloajan puitteissa.

Myös influenssarokotuksen voi ottaa walk in -koronarokotuspisteiltä.

Kymenlaakson rokotuspisteet ja yhteystiedot

Pyhtään koronarokotukset

Pyhtäällä rokotuksia annetaan Pyhtään terveysasemalla osoitteessa Huutjärventie 14, Siltakylä. Asiointi ainoastaan pyhtääläisille tai Pyhtään kunnan terveyspalvelut valinneille. Lue lisää Pyhtään kunnan verkkosivuilta.

Tietoa koronarokotteista ja ohjeet rokotukseen tulijalle

Ohjeita rokotettavalle

Tule rokotukseen vain terveenä, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta.

Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esimerkiksi kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.

Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.

Lasten ja nuorten rokotukset

Koronavirusrokotusta suositellaan kaikille 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. 

Suosittelemme koronarokotuksia 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille yksilöllisen harkinnan perusteella. Tämän ikäinen lapsi voi hyötyä rokotuksesta, jos hänellä on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. 

Rokotuksia voidaan erityisestä syystä antaa myös muille lapsille yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella.

Tarkempaa tietoa lasten koronarokotuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Koronarokotuksiin hakeutuminen

Koronarokotukseen mennään ajanvarauksella. 12-17-vuotiaat osallistua myös walk in -rokotuksiin ilman ajanvarausta.

Alle 10-vuotiaiden lasten kohdalla huoltajat voivat tehdä lapsen puolesta asioinnin sähköisen ajanvarauksen kautta.

Suostumus koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.

Lasten ja nuorten ei tarvitse itse täyttää suostumuslomaketta koskien koronarokotuksia, vaan nuoren halukkuus ottaa rokote voidaan selvittää suullisesti. Lapsilla ja nuorilla ei tarvitse olla rokotukselle mentäessä vanhempien täyttämää suostumuslomaketta mukana. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan tällöin rokotukseen kaikkien huoltajien suostumus. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asiaa arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien yleensä alle11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Vaikka alaikäinen ei päättäisi rokottamisestaan, hänelle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä oheisen lomakkeen. Lomake palautetaan paperisena ja allekirjoitettuna rokotuspisteelle rokotuksen yhteydessä. Lomakkeen voi saada myös rokotuksen yhteydessä, mutta sen etukäteen täyttäminen sujuvoittaa itse rokotustapahtumaa.

Huoltajan suostumuslomake tulostettavissa tästä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Koronatodistus

Euroopan unionin yhteinen koronatodistus sisältää tiedot saaduista koronarokotteista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistus on saatavilla sähköisesti Omakanta-palvelussa, ja se on mahdollista myös tulostaa.

Koronatodistuksesta ja sen käytöstä voit lukea lisää Kannan verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Kymenlaakson hyvinvointialue suosittaa vahvasti käyttämään sähköistä asiointia ja hankkimaan todistuksen edellä mainitun Kannan verkkosivun ohjeiden mukaisesti. Mikäli asiakas ei voi käyttää sähköistä asiointia, tulosteen koronatodistuksesta saa tekemällä pyynnön kirjaamoon kirjaamo@kymenhva.fi Tutustu Koronatodistuksen tulostuspalvelun käyttö -ohjeisiin(avautuu uuteen ikkunaan).

Koronatodistus alaikäiselle lapselle

Kymenlaakson hyvinvointialueella alaikäisen tiedot eivät näy huoltajalle Omakannassa lapsen täytettyä 10 vuotta. Jos alaikäisen on välttämätöntä saada koronatodistus eikä huoltaja saa ladattua alaikäisen koronatodistusta Omakannasta, tulee toimia seuraavasti:

  • Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Alaikäinen saa todistuksen itselleen, vaikka todistus ei näy huoltajalle.
  • Terveydenhuollolla on mahdollisuus tulostaa EU:n koronatodistus niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta saada todistusta Omakannasta. Tämä koskee myös alaikäisten lasten todistuksia. (Ks. tällä sivulla Tutustu Koronatodistuksen tulostuspalvelun käyttö.) Huomioithan, että 10 vuotta täyttänyt päättää itse tietojen luovuttamisesta huoltajalle.
  • Matkustajan pitää itse selvittää ennen matkaa, minkä koronatodistuksen alaikäinen tarvitsee ylittääkseen kohdemaan rajan. Osa maista ei esimerkiksi vaadi koronatodistusta lainkaan alle 12-vuotiailta lapsilta.
Takaisin ylös