Siirry sisältöön

Suun terveydenhuolto Kymenlaaksossa

Suun terveydenhuollon palvelut tarjoavat Kymenlaaksolaisille suu- ja hammassairauksien tutkimukset, suun ja hampaiden perushoidon ja erikoishoidon sekä suun ja hampaiden sairauksien ennalta ehkäisyn ja neuvonnan palvelut kaiken ikäisille. Suun terveydenhuollon toimipisteitä on Kymenlaakson alueella useita. Lisäksi Kymenlaakson keskussairaalassa palvelee suun terveydenhuollon erikoissairaanhoidon yksikkö.

Suun terveydenhuolto on maksullista 18 vuotta täyttäneille asiakkaille. Maksut määräytyvät asiakasmaksuasetuksen mukaisesti. Veteraanien hammashoito on maksutonta tarkastuksen, ehkäisevän hoidon ja proteeseihin liittyvän kliinisen työn osalta.

Hammashoitolan työntekijät valmistelemassa huonetta.

Ohjeet ajanvaraukseen ja asiointiin

Meihin saat yhteyden sähköisessä Asiointipalvelussa tai soittamalla suun terveydenhuollon asioinnin ja ajanvarauksen numeroon.

Ohjeita asiointiin kaikenikäisille

Alle kouluikäiset ja ensimmäistä lasta odottavat perheet

1-vuotiaille lapsille järjestetään hammashoitajan etävastaanotto. Kehote varata aikaa lähetetään postitse. 3- ja 5-vuotiaat tarkastaa hammashoitaja. Aika tarkastukseen lähetetään postitse.

Ensimmäistä lastaan odottavat perheet voivat varata ajan maksuttomaan terveysneuvontakäyntiin. Käynnin aikana keskustellaan esimerkiksi ravinto- ja suunhoitotottumuksista. Karieksen hallinta onnistuu terveellisin elintavoin ja omahoidon keinoin. Varhaislapsuudessa kariesta voidaan hallita estämällä bakteerien tarttumista hampaan pinnalle. Tämä maksuton terveysneuvontakäynti ei sisällä suun tutkimusta.

Ajanvarausohje 1-vuotiaan suun terveystarkastuksen etävastaanotolle

1-vuotiaan suun terveystarkastuksessa keskustellaan lapsen suun terveydestä sekä suun terveyteen vaikuttavista tekijöistä sekä toiveista ja tarpeista lapsen suun hoidolle. Etävastaanotto pidetään Teams-videoyhteyden välityksellä. Jatkossa tarkastukset tapahtuvat omassa hammashoitolassa 3- ja 5-vuotiaina sekä tarvittaessa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan.

Varaa aika kuukauden kuluessa infokirjeen saatuasi. Pääset varaamaan ajan sähköisen ajanvarauksen kautta. Toimi näin:

  • Kirjaudu Asiointipalveluun. Tunnistaudu omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella
  • Valitse  Ajanvaraus. Siirryt sähköiseen ajanvaraukseen.
  • Valitse lapsi kenen puolesta asioit, ajanvarausoikeus näkyy lapsen tiedoissa
  • Valitse asiointipisteen nimenä etävastaanotto ja sinulle sopiva aika (ajan voi myös siirtää aikarajan sallimassa aikaikkunassa)
  • Muistathan lisätä sähköpostiosoitteesi ajanvarauksen lisätietokenttään.

Teams-videoyhteyteen tarvittava linkki lähetetään sinulle sähköpostissa 1-2 vuorokautta ennen vastaanottoa. Etäyhteyslinkin voi halutessaan jakaa myös toiselle huoltajalle. Toimi näin:

Lue ohjeet Teams-kokoukseen liittymisestä.

Testaa yhteydet hyvissä ajoin ennen etävastaanoton alkamista.

Etävastaanoton aikana tulleissa teknisissä ongelmissa esimerkiksi, jos yhteys katkeaa kesken vastaanoton, soittaa ammattilainen sinulle puhelimitse.

Voit tutustua etukäteen vastaanotolla käytäviin kysymyksiin. Kysymykset löytyvät lasten hammashoidon esitietolomakkeesta.

Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, ota yhteyttä alueesi keskitettyyn ajanvaraukseen ja varaa tarkastusaika puhelimitse.

Koululaiset

Terveystarkastuksessa jokaiselle lapselle tehdään hoitosuunnitelma. Sen mukaan lapsi tai nuori kutsutaan tarvittaessa määräaikaistarkastuksen lisäksi yksilölliseen terveystarkastukseen. Ajat tarkastukseen lähetetään postitse.

Kaikki 9-vuotiaat kutsutaan oikojahammaslääkärin tutkimukseen eli oikomisseulontaan.

Opiskelijat

Kymenlaakson alueella sijaitsevissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat kotipaikkakunnasta riippumatta hakeutua suun terveystarkastukseen terveyskeskukseen kerran opiskeluaikanaan. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö eli YTHS vastaa ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden suun terveydenhuollosta.

Aikuiset

Aikuisten tutkimuksen yhteydessä jokaiselle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelmassa arvioidaan seuraavan tutkimuksen ajankohta.

Hoidon tarpeen arviointi tehdään asiakkaan ottaessa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen. Asiakas saa ajan hoidon tarpeen arvion mukaisesti neljän kuukauden sisällä.

Päivystys on tarkoitettu ensiapuluonteista hoitoa vaativille kaikenikäisille potilaille.

Esitietolomakkeet

Tulosta esitietolomake, täytä se ja tuo mukanasi hammashoitokäynnille. Alla olevista liitteistä löydät lisäksi tietoa suun ja hampaiden huolenpitoon liittyen.

Asiakasmaksut

Suun hoito

Hammashoitolat ja yhteystiedot

Hoitoa sairaalassa

Kymenlaakson keskussairaalan leuka- ja suusairauksien poliklinikalla hoidetaan suun ja leukojen alueen sairauksien ja vammojen erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita. Yksikössä toimii leuka- ja suukirurgian-, hampaiden oikomishoidon-, ien- ja kiinnityskudossairauksien sekä hammasprotetiikan- ja purentafysiologian erikoisalat. Yksikössä tehdään tutkimuksia ja toimenpiteitä, sekä hoidetaan leikkauksia vaativia potilaita. Yksikköön tullaan lähetteellä tai päivystyksen kautta.

Sairaalahoitoa tarvitsevat suu- ja leukasairauksien potilaat hoidetaan Kymenlaakson keskussairaalan osastolla 5. Osastolle tullaan lähetteellä tai päivystyksen kautta.

Toimipisteet

Suun terveydenhuollon vastuuhenkilöt

Teija Raivisto

Tulosaluejohtaja/vastuuylihammaslääkäri

Suunterveydenhuolto

teija.raivisto@kymenhva.fi

040 187 3057

Tanja Metsola

Ylihoitaja, vastaanottopalvelut ja suun terveydenhuolto

tanja.metsola@kymenhva.fi

040 649 1005

Takaisin ylös