Synnytys
Tervetuloa synnyttämään Kotkaan! Tältä sivulta voit lukea synnytysyksiköstämme ja synnytykseen valmistautumisesta.

Tervetuloa synnyttämään Kymenlaakson keskussairaalaan
Ympärivuorokautinen synnytysyksikkömme sijaitsee Kymenlaakson keskussairaalassa äitiyspoliklinikan välittömässä läheisyydessä. Synnytyksiä varten meillä on neljä modernia ja viihtyisää salia sekä kokenut ja ammattitaitoinen henkilöstö.
Olitpa sitten aikaisemmin synnyttänyt tai saamassa vasta esikoistasi, tiivis yksikkömme tarjoaa turvallisen ja mukavan ympäristön, jossa jokainen synnytykseen tulija saa yksilöllistä hoitoa. Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi synnyttäjät myös Kymenlaakson ulkopuolelta. Keskussairaalaan on nopeat yhteydet moottoritietä pitkin erityisesti Uudeltamaalta.
Ota yhteyttä synnytysyksikköön
Synnytysyksikköön ei tarvitse soittaa ennen synnyttämään tuloa. Tavoitat kuitenkin synnytyssalin kätilöt ympärivuorokautisesti puhelimitse.
Soita 020 633 6000Ota yhteyttä naisten ja synnytysten vuodeosastoon
Jos sinulla on kysyttävää liittyen omaan tai läheisesi hoitoon, voit olla yhteydessä osastohoidon ammattilaisiin soittamalla.
Soita 05 220 2456Kymenlaakson ulkopuolelta synnyttämään tulevat
Mikäli asut Kymenlaakson ulkopuolella ja haluat synnyttää Kymenlaakson keskussairaalassa, tarvitsemme turvallista synnytystä varten tietoja sinusta ja raskaudestasi. Kymenlaaksossa asuvien tiedot saamme suoraan neuvolasta.
Ohjeet tietojen lähettämiseen
- Lähetä sähköpostiviesti turvapostin kautta äitiyspoliklinikalle aitiyspklsihteerit(a)kymenhva.fi Kirjoita viestiin: etu- ja sukunimi, henkilötunnus, osoite, postitoimipaikka, puhelinnumero, sähköpostiosoite, kotikunta, kieli, kansalaisuus, lähiomaisen nimi ja puhelinnumero, laskettu aika sekä neuvolan nimi. Turvapostin lähettämiseen tarvitset internet-selaimen ja sähköpostitilin. Asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.
- Äitiyspoliklinikalla tietosi tallennetaan potilastietojärjestelmään. Saat sähköpostiin vastauksen, kun ilmoittamasi tiedot on tallennettu, sekä linkin, jolla pääset kirjautumaan Oma Kymenlaakso -palveluun.
- Oma Kymenlaakso palvelussa pääset täyttämään Äitiyshuollon esitietolomakkeen. Valitse Omat tiedot -otsikon alta Lomakkeet ja Äitiyshuollon esitiedot. Asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista.
- Jos sinulla on vaikeuksia henkilötietojen lähettämisessä, ota yhteys äitiyspoliklinikan asiakaspalveluun puh. 05 2202415.

Ennen synnytystä
Kymenlaaksossa raskaudessa ja synnytykseen valmistautumisessa apua ja tukea tarjoavat alueen äitiysneuvolat ja äitiyspoliklinikka. Järjestämme myös säännöllisesti synnytysvalmennuksia. Lisäksi synnyttäjien käytössä on monipuolinen ja kätevä digihoitosovellus KymenHVA hoitopolut.
Suosittelemme hoitopolkusovelluksen lataamista kaikille synnytykseen valmistautuville, vaikkei se pakollista olekaan. Hoitopolkusovelluksesta löydät esimerkiksi raskausajan hyvinvointipaketin, tukea imetykseen ja synnytystä varten tarvittavat lomakkeet. Lisäksi sovellus tarjoaa ajasta ja paikasta riippumatta lisätukea muun muassa synnytyspelkoon, sektioon valmistautumiseen ja raskausdiabetekseen.
Hoitopolku avataan kymenlaaksolaisille synnyttäjille neuvolassa.
Lataa KymenHVA hoitopolut maksutta sovelluskaupoista
Synnytyssuunnitelma ja -toiveet
Pyrimme toteuttamaan synnytyksen mahdollisimman tarkasti synnyttäjän toiveita kuunnellen. Jotta voimme toimia näin, suosittelemme kirjaamaan toiveet ylös synnytyssuunnitelmaan synnytykseen tultaessa. Synnytyssuunnitelman voi tehdä:
- KymenHVA Hoitopolut -sovelluksessa tai
- kirjoittamalla toiveet paperille, jonka otat mukaan synnytykseen.
Ei kuitenkaan haittaa, jos toiveita ei ole kirjattuna ylös, vaan kätilö kuuntelee sinua myös synnytykseen tullessa. Kaikkia toiveita ei ole aina mahdollista toteuttaa ja synnytyksen hetkellä tilanteet voivat myös muuttua nopeasti. Ammattitaitoinen henkilöstömme tekee kuitenkin parhaansa, jotta synnytyskokemus on paras mahdollinen.
Synnytysvalmennukset
Järjestämme säännöllisesti synnytysvalmennuksia. Valmennus on vapaaehtoista ja tarkoitettu pääsääntöisesti ensimmäistä lastaan odottaville perheille, mutta toivotamme muutkin kiinnostuneet tervetulleiksi.
Synnytysvalmennuksiin ilmoittaudutaan etukäteen.
Tulevat synnytysvalmennuksemme
Kun synnytyksen aika koittaa
Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Supistusten voimistumista ja tihentymistä on yleensä turvallista seurata kotona. Synnytyksen alkuvaiheessa voit helpottaa oloasi esimerkiksi liikkumalla kevyesti tai lämmön avulla, kuten suihkulla tai lämpötyynyllä. Kun säännölliset napakat supistukset tulevat selkeästi alle 10 minuutin välein, välit ovat lyhentyneet seurannassa tai jos kotona ei ole enää hyvä olla, voit tulla käymään synnytysvastaanotolla. Jos epäilet lapsivedenmenoa, ole yhteydessä synnytysyksikköön.
Soita tai saavu synnytysyksikköön viipymättä, jos sinulta tulee veristä vuotoa tai sikiön liikkeet ovat vähentyneet.
Saapuminen keskussairaalan synnytysyksikköön
Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee osoitteessa Kotkantie 41, 48210 Kotka. Synnyttäjille on sairaalassa oma sisäänkäynti. Voit tutustua kulkuohjeisiin alla.
Synnytysyksikköön ei tarvitse soittaa ennen synnyttämään tuloa. Tavoitat kuitenkin synnytyssalin kätilöt ympärivuorokautisesti puhelimitse.
Kulkuohjeet synnytykseen saapuville
Synnyttäjien sisäänkäynti sijaitsee Kymenlaakson keskussairaalan pohjoispäädyssä F-sairaalaosan yhteydessä. Sairaalan pohjoispäätyyn kuljetaan Kotkantien kautta. Sisäänkäynnin läheisyyteen on varattu synnytykseen tulijoille aikarajattomia parkkipaikkoja.
Kun olet saapunut synnyttäjien sisäänkäynnille, toimi seuraavasti:
- Ota yhteys synnytysten henkilökuntaan ovipuhelimella valitsemalla Synnytysyksikkö.
- Henkilökunta avaa sinulle oven, josta pääset siirtymään opasteita seuraten asiakashissiin. Sisäänkäynnin lähellä on saatavilla apuvälineitä, kuten pyörätuoleja, liikkumista varten.
- Hississä valitse kerros 1G Äitiyspoliklinikka.
- Ilmoittaudu äitiyspoliklinikan aulassa olevalla ilmoittautumisautomaatin ovikellolla. Tämän jälkeen kätilö tulee ottamaan sinut vastaan ja ohjaa sinut synnytyssaliin.


Synnytyksen vaiheet
Synnyttämään tullessa varmistutaan äidin ja vauvan hyvinvoinnista. Vauvan vointia seurataan rekisteröimällä sykettä. Sisätutkimuksella arvioidaan kohdunsuun avautumista ja synnytyksen etenemistä. Samalla keskustellaan synnytykseen liittyvistä toiveista ja synnytyksen edetessä suunnitellaan erilaisia kivunlievityskeinoja.
Synnytys jaetaan latenssivaiheeseen, avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen.
Avautumisvaiheessa on tarjolla erilaisia lääkkeettömiä ja lääkkeellisiä kivunlievitysmenetelmiä. Lääkkeettömiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi liikkuminen, TENS, lämpö, vesi, aqua- eli vesirakkulat. Lääkkeellisiä keinoja ovat kipulääkkeet suun kautta tai lihakseen, ilokaasu, selkäpuudutteet, pudendaalipuudutus eli häpyhermon puudutus ja parakervikaalipuudutus eli kohdunkaulapuudutus.
Ponnistusvaihe aloitetaan, kun kohdunsuu on täysin avautunut ja vauva laskeutunut tarpeeksi synnytyskanavassa. Ponnistusvaiheen aikana voidaan kokeilla erilaisia ponnistusasentoja, kuten kyljellään, jakkaralla, seisten, kontillaan tai puoli-istuvassa asennossa.
Hyvävointinen vastasyntynyt nostetaan syntymän jälkeen äidin iholle. Vauvan syntymän jälkeen jälkeisvaiheessa syntyy istukka ja kätilö tarkistaa mahdolliset repeämät. Ensi-imetyksen jälkeen vauva mitataan ja punnitaan. Synnytyssalissa seurataan äidin ja vauvan vointia 2-3 tuntia ennen siirtymistä lapsivuodeosastolle.

Synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen siirrytään synnytyssalista naisten ja synnytysten osastolle. Vierailijat voivat tulla käymään luonasi osastolla vierailuaikana, joka on kello 8–20. Vierailulle ovat tervetulleita vastasyntyneen toinen vanhempi tai muu tukihenkilö sekä vastasyntyneen sisarukset.
Osastolla on tavallisten potilashuoneiden lisäksi perhehuoneita, joissa perhe pääsee omassa rauhassa tutustumaan uuteen perheenjäseneen ja harjoittelemaan vastasyntyneen hoitoa yhdessä. Perhehuoneessa tukihenkilön päivämaksuun kuuluvat ateriat, vuodevaatteet, pyyhe sekä vauvan hoidon ohjaus. Perhehuoneeseen voi siirtyä kesken hoitojakson.
Vauvan syntymän jälkeisinä päivinä osastolla harjoitellaan vauvan hoitoa ja imetystä sekä seurataan äidin ja vauvan vointia. Sairaalassa äiti ja vauva ovat yhdessä vuorokauden ympäri. Päivät rakentuvat vauvan tahdin mukaan. Aamupäivisin vauvalle tehdään yhdessä hoitajan kanssa aamuhoidot, jolloin muun muassa punnitaan vauva sekä harjoitellaan navan puhdistamista.
Suosittelemme pitämään vauvaa paljon ihokontaktissa ensimmäisten päivien ajan. Ihokontaktissa vauva tuntee olonsa turvalliseksi, vauvan lämpö ja verensokeri pysyvät tasaisempana. Lisäksi ihokontakti vahvistaa vauvan ja vanhemman välistä sidettä sekä vaikuttaa positiivisesti maidonnousuun.
Sairaalasta kotiudutaan yleensä 2–3 päivää synnytyksen jälkeen. Synnytyssalista on mahdollista kotiutua myös polikliinisesti 6 tuntia synnytyksen jälkeen. Kerrothan toiveestasi polikliiniseen synnytykseen neuvolassa. Ennen kotiutumista lastenlääkäri tekee vauvalle kotiinlähtötarkastuksen.
Kerro meille, miten koit synnytyksesi
Synnytyksen jälkeen pyydämme sinua antamaan arvosanan sille, miten synnytys meni sairaalassamme. Keräämme palautteen synnytyksen jälkeen osastolla ollessasi. Mittaamme synnytyskokemusta VAS-mittarilla.
Kun olet kotiutunut, voit antaa palautetta synnytyksestäsi verkossa palautepalvelun kautta. Palautetta voi antaa myös suoraan synnytysyksikön henkilöstölle.

Seuraa meitä Instagramissa
Instagram-tilillämme @kymenhva_synnytykset kerromme yksikkömme kuulumisia ja jaamme tietoa ja vinkkejä synnyttäjille. Tervetuloa seuraamaan!