Siirry sisältöön

Imetys

Vauvaa voit imettää niin usein ja niin kauan kuin vauva itse sitä haluaa. Tätä imetysrytmiä kutsutaan lapsentahtiseksi imetykseksi. Vauvat imevät rintaa 8-12 kertaa vuorokaudessa.

Syöttöjen välit tulisi olla enintään noin 4 tuntia. Useimmat vauvat haluavatkin rintaa tätä useammin, 1-3 tunnin välein. Imetyskerrat usein tihentyvät iltapäivän tai illan aikana. Mikäli vauva on imetyksen jälkeen tyytyväinen, hän saa varmasti tarpeeksi maitoa.

Naistentautien ja synnytysten vuodeosastolla toimii erillinen imetyspoliklinikka. Se on tarkoitettu kaikille äideille, joilla on ongelmia imetyksen kanssa tai jotka tarvitsevat imetykseen lisää ohjausta ja tukea. Imetyspoliklinikalla työskentelee imetykseen perehtyneitä kätilöitä. Ajat ovat kestoltaan 1,5h. Imetyspoliklinikalla käynti on perheille aina ilmaista, riippumatta käyntikertojen määrästä.

Äidinmaidon luovutus

Mikäli sinulta tulee maitoa yli oman vauvasi tarpeen, voit halutessasi luovuttaa äidinmaitoa. Kymenlaakson keskussairaalassa toimii äidinmaitokeskus, joka vastaanottaa luovutettua maitoa ja toimittaa sitä vastasyntyneiden teho-osastolle sekä lapsivuodeosastolle.

Mikäli olet kiinnostunut äidinmaidon luovutuksesta, ota asia puheeksi vuodeosastolla tai neuvolassa. Voit myös soittaa osastolle.

Imetystukiryhmät

Imetyksen tuki ry:n Imetystukiryhmä kokoontuu Kotkassa. Imetystukiryhmä on äidiltä-äidille -periaatteella toimiva vertaisryhmä, jonka tarkoitus on antaa tukea ja tietoa imetykseen liittyvissä asioissa ja tarjota paikka tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia. Ryhmän vetäjillä on käytännössä ja opiskelemalla hankittua tietoa imetyksestä ja sen erityiskysymyksistä.

Ryhmään on tervetullut kuka tahansa odottava tai imettävä äiti ja muut asiasta kiinnostuneet. Vauvat ovat tietysti kunniavieraita, isommat lapset voi ottaa mukaan oman harkinnan mukaan.

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ja ryhmät ovat maksuttomia. Imetystukiryhmät löytyvät myös Facebookista.

Lääkitys imetyksen aikana

Kun haluat varmistaa, sopiiko lääke käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana, saat vastauksen teratologisesta tietopalvelusta. Teratologinen tietopalvelu on valtakunnallinen neuvontapalvelu, joka vastaa raskauden- ja imetyksenaikaista lääkitystä sekä muita haitallisia ulkoisia altistuksia koskeviin kyselyihin.

Neuvontaa ja tietoa annetaan raskaana oleville, raskautta suunnitteleville vanhemmille ja imettäville äideille, sekä terveydenhuollon ammattihenkilöille, apteekeille, medialle ja terveydenhuollon viranomaisille. Neuvontaa ja tietoa voi kysyä puhelimessa tai chatissa.

Teratologinen tietopalvelu ei tee potilaan hoitoa koskevia päätöksiä eikä määrää lääkkeitä.

Teratologinen tietopalvelu

Ota yhteyttä puhelimitse

Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-13

Soita 09 471 76500

Keskustele chatissa

Chat on avoinna maanantaisin ja perjantaisin klo 13-15

Siirry chatiin

Ota yhteyttä neuvolaan

Neuvolan chat

Neuvolan chatissa voit keskustella reaaliaikaisesti neuvolan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Chat palvelee maanantaista torstaihin klo 9-14 ja perjantaina klo 9-13.

Siirry neuvolan livechatiin

Asioi sähköisesti asiointipalvelu Hyviksessä

Voit varata, siirtää ja perua vastaanottoaikoja neuvolaan sähköisessä asiointipalvelussa nopeasti ja helposti.

Siirry sähköiseen asiointiin

Ajanvaraus ja asiointi puhelimitse

Ota yhteyttä neuvoloihin (Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti) puhelimitse arkisin ma-to klo 7-15 ja pe klo 7-13.

Soita 05 220 2100

Voit perua varatun ajan tekstiviestitse. Kirjoita viestiin henkilön ja neuvolan nimi ja varattu aika (pvm, klo ja syntymäaika).

Lähetä viesti 050 9023 825

Toimipisteet ja yhteystiedot

Katso myös

Takaisin ylös