Painonhallinta
Painonhallintaan saa tukea omahoito-ohjelmista, hyvinvointivalmentajilta, terveysasemien vastaanotoilta, ravitsemusterapeuteilta, sekä kuntien liikuntaneuvojilta.
Mistä saan apua painonhallintaan?
Tee terveystarkastus Omaolossa
Omaolon sähköisen terveystarkastuksen vastausten perusteella saat kokonaiskuvan tämän hetkisestä terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Omaolo katsoo antamiesi terveystietojen perusteella sopivimman hoitopolun sinulle. Omaolon arvion perusteella saat tarvittaessa mahdollisuuden sähköiseen ajanvaraukseen joko hyvinvointivalmentajalle tai terveysaseman sairaanhoitajalle. Jos vapaita aikoja ei löydy ja vastauksien perusteella hyötyisit ammattilaisen tuesta, voit lähettää tulokset ammattilaiselle, joka on yhteydessä sinuun. Voit myös aloittaa itsenäisesti Omaolon hyvinvointivalmennukset elintapamuutoksiin.
Varaa aika hyvinvointivalmentajille
Kymenlaakson hyvinvointialueen hyvinvointivalmentajat ovat tukena elintapamuutoksessa. Hyvinvointivalmentajat voivat ohjata itsehoito-ohjelman pariin, antaa yksilöohjausta vastaanotolla tai opastaa elintapamuutokseen tähtääviin ryhmiin.
Apua painonhallintaan saa myös terveysasemien vastaanotolta
Terveysasemien vastaanotolla sairaanhoitaja tai lääkäri ottavat ylipainon puheeksi erityisesti silloin, kun ylipaino vaikuttaa asiakkaan terveyteen. Puheeksi ottamisella on tutkitusti todettu olevan suuri vaikutus painonhallintaan. Asiakkaan paino ja elintavat otetaan puheeksi potilaslähtöisesti ja yksilöllisesti. Vastaanotolla arvioidaan nykytilanne eli selvitetään pituus, paino, painoindeksi ja vyötärönympärys ja keskustellaan hyvinvoinnista ja elintavoista, motivaatiosta muutokseen, vahvuuksista ja haasteista.
Terveydenhuollon ammattilainen laatii yhdessä asiakkaan kanssa hoitosuunnitelman, jota painonhallinta ja siihen liittyvä elintapamuutos edellyttävät. Hoito ja seuranta vaativat pitkäaikaista omaseurantaa ja terveydenhuollon tukea joko itsehoito-ohjelmilla, yksilö- tai ryhmäohjauksessa. Elintapamuutosten onnistumista ja ylläpitoa seurataan ja tuetaan kunkin potilaan tarpeen mukaisesti.
Terveysasemalla lääkärin vastaanotolla voidaan arvioida myös lihavuusleikkausta yhtenä hoitokeinona. Terveysaseman lääkäri voi tehdä asiakkaalle lähetteen lihavuusleikkaukseen ja lähetteen jälkeen asiakas ohjataan erikoissairaanhoidon leikkausarvioon.
Ravitsemusterapeutit auttavat ravitsemukseen liittyvissä asioissa
Ravitsemusterapian avulla edistetään terveyttä ja ehkäistään ja hoidetaan monia sairauksia. Ravitsemusterapian lähtökohtana ovat asiakkaan ruokailutottumukset, elämäntilanne ja sairaudesta aiheutuvat erityistarpeet. Ravitsemusterapeutti arvioi asiakkaan ravitsemustilaa, energian ja ravintoaineiden tarvetta, ruoankäyttöä ja ravinnonsaannin riittävyyttä, sekä antaa ravitsemusohjausta ja tukea syömisen haasteisiin.
Liikuntaneuvojat tukevat arjen aktiivisuudessa
Kymenlaakson kuntien liikuntaneuvonnasta saat tukea ja neuvontaa aktiivisempaan arkeen. Liikuntaneuvojat auttavat elämäntapamuutoksessa ja antavat tietoa kuntasi alueella olevista liikuntamahdollisuuksista.