Siirry sisältöön

Miten saan apua mielenterveyden ja päihteidenkäytön haasteisiin?

1. Täytä terapianavigaattori

Jos olet huolissasi mielenterveydestäsi tai päihteiden käytöstä, käy ennen yhteydenottoa täyttämässä terapianavigaattori. Terapianavigaattori sujuvoittaa ammattilaisen tekemää hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa hoitoon tai palveluun pääsyä. Terapianavigaattorin kysymykset kartoittavat tilannettasi kokonaisvaltaisesti.

Terapianavigaattorin täyttämiseen on hyvä varata rauhallinen paikka ja aikaa noin 20-30 minuuttia. Jos sinut on ohjattu täyttämään terapianavigaattori, noudata saamiasi ohjeita. Jos olet täyttänyt terapianavigaattorin oma-aloitteisesti, voit halutessasi hakeutua hoidon tarpeen arvioon. Ota talteen henkilökohtainen numerokoodi, jonka saat kyselyn lopussa. Koodin avulla tuloksesi voidaan avata kuukauden ajan ja mielenterveys- ja päihdehoitaja pääsee tarkastelemaan vastauksiasi.

Terapianavigaattori ei kerää tai tallenna tunnistetietoja.

Terapianavigaattorin esittely

2. Ota yhteyttä ammattilaisiimme chatissa, asiointipalvelussa tai puhelimitse

Kun olet täyttänyt Terapianavigaattorin, hoitaja tekee sinulle hoidontarpeen arvion. Hoidon tarpeen arviota varten voit varata ajan hoitajalle digitaalisen asiointipalvelun kautta tai keskustella hoitajan kanssa chatissa. Hoitaja käy kanssasi läpi Terapianavigaattorin raportin. Voit olla yhteydessä myös puhelimitse mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasneuvontaan.

Keskustele chatissa

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatissa hoitaja käy läpi kanssasi terapianavigaattorin tulokset. Voit keskustella chatissa myös nimettömästi, jos sinulla on huoli mielenterveydestä, päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta. Chat on avoinna arkisin klo 7–18.

Siirry mielenterveys- ja päihdepalvelujen chatiin

Ota yhteyttä puhelimitse

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonta palvelee arkisin puhelimitse kello 7–18.

Soita 05 220 2150

Kun tarvitset apua nopeasti, ota yhteyttä Päivystyapuun 116 117. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä.

Soita Päivystysapuun 116 117

Jos sinun tarvitsee perua varattu vastaanottoaika:

Peru aika tekstiviestillä

Voit peruuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonnan kautta varatun ajan tekstiviestitse. Kirjoita viestiin nimi, syntymäaika sekä varatun ajan päivämäärä ja kellonaika.

Lähetä tekstiviesti numeroon 045 7395 9144

Peru aika sinua hoitavaan yksikköön

Jos sinulla on olemassa oleva hoitosuhde esimerkiksi poliklinikalla, ota varattuihin aikoihin liittyvissä asioissa suoraan sinua hoitavaan yksikköön

Siirry toimipistehakuun

3. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ammattilainen käy kanssasi läpi erilaisia hoitovaihtoehtoja

Tilanteestasi riippuen tarjolla on erilaisia hoitovaihtoja mielenterveyden hoitoon ja päihteidenkäytön lopettamisen tueksi. Ammattilainen käy kanssasi näitä vaihtoehtoja läpi.

Terveysasemien mielenterveys- ja päihdepalvelut

Terveysasemien mielenterveys- ja päihdehoitajien vastaanotolle hakeudutaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonnan, terveysaseman sairaanhoitajan tai lääkärin, neuvolan, tai muun ammattilaisen ohjaamana. Ennen hoidontarpeen arvioita asiakas täyttää Terapianavigaattorin mikäli mahdollista.

Mielenterveys- ja päihdehoitaja arvioi potilaan hoidon tarpeen Terapianavigaattorin sekä asiakkaan kanssa käydyn keskustelun perusteella. Mikäli Terapianavigaattoria ei ole täytettynä, hoidon tarve arvioidaan muutoin. Arvioinnin jälkeen potilaalle laaditaan hoitosuunnitelma. Terveysasemalla hoitojaksot ovat lyhyitä, yleensä 1-10 kertaa. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkohoitoon.

Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia. Käyttämättä tai peruuttamatta jätetyistä vastaanottoajoista peritään hinnaston mukainen maksu.

Psykiatrian poliklinikoiden yhteystiedot ja toimipisteet

Psykiatrian poliklinikalla hoidetaan yli 18-vuotiaita psykiatrista erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita mielenterveys- ja päihdehäiriöissä. Psykiatrian poliklinikalle hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Poliklinikka toimii ajanvarauksellisesti.

Yleissairaalapsykiatrian poliklinikoiden yhteystiedot ja toimipisteet

Yleissairaalapsykiatrian poliklinikat antavat erikoissairaanhoidon konsultaatio-, tutkimus- ja hoitopalveluita Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen vuodeosastojen ja muiden erikoisalojen poliklinikoiden yli 18-vuotiaille potilaille. Poliklinikalle ohjaudutaan lääkärin lähetteellä.

Neuromodulaatioyksikkö

Neuromodulaatioyksikkö sijaitsee Kouvolassa Ratamokeskuksen hoitokeskuksen yhteydessä. Neuromodulaatioyksikkö toteuttaa ECT-, tDCS- sekä esketamiinihoidot. tDCS-hoitoja annetaan ryhmämuotoisena Kotkassa sekä Kouvolassa. Hoitoihin ohjaudutaan lääkärin lähetteellä.

Ota yhteyttä

Neuromodulaatioyksikkö

040 489 8541

Psykiatrinen osastohoito

Psykiatrinen osastohoito sijaitsee Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa.

Psykiatrinen osastohoito tarjoaa tehostettua tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta psykiatrisen avohoidon tueksi tai silloin, kun muut hoitomuodot ovat riittämättömiä ja kun kyseessä on vaikea mielenterveyden häiriö. Hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä.

Takaisin ylös