Siirry sisältöön

Tupakoinnin, nuuskan ja muiden nikotiinituotteiden käytön lopettaminen

Nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen tarvitaan usein tukea ja joskus lopettaminen voi vaatia useamman yrityksen. Kun olet tehnyt päätöksen nikotiinituotteiden, kuten tupakoinnin, nuuskan, nikotiinipussien tai sähkötupakan eli vapen käytön lopettamisesta, tuemme ja autamme sinua pysymään lopettamispäätöksessä. Saat apua lopettamiseen erilaisista itsehoito-ohjelmista, verkkovalmennuksesta tai terveydenhuollon ammattilaisiltamme.

5 askelta, miten voit lopettaa nikotiinin käytön itsenäisesti

1. Selvitä, mikä motivoi sinua lopettamisessa

Nikotiinivieroituksen onnistumisen kannalta keskeistä on oma motivaatiosi lopettaa nikotiinin käyttö. Sinua voi motivoida esimerkiksi halu parantaa terveydentilaa, rahan säästäminen tai läheisten toiveet paremmasta terveydestä. Henkilökohtaisilla syillä ja tavoitteilla on suuri merkitys kohti nikotiinitonta elämää.

Vaikka ulkopuolinen tuki ja neuvonta ovat arvokkaita, nikotiinista vieroittuminen vaatii sitoutumista sinulta itseltäsi. Nikotiinista vieroittautuminen voi osoittautua vaikeaksi, jos päätät lopettaa nikotiinituotteiden käytön toisen painostuksesta ja sinulla itselläsi ei ole halua lopettaa.

2. Kartoita riippuvuutesi ja tilanteet, joissa käytät nikotiinia

Jotta voit valita sinulle sopivimman hoitomuodon, on tärkeää ymmärtää oman nikotiiniriippuvuuden taso. Riippuvuus on usein sekä fyysistä, psykologista että sosiaalista. Nikotiiniriippuvuuden arvioimiseen voit käyttää erilaisia itsearviointityökaluja tai ammattilaisen tekemiä arviointeja. Voit pitää päiväkirjaa ja kartoittaa, mitkä tilanteet johtavat nikotiinin käyttöön.

Työkaluja oman nikotiininkäytön ymmärtämiseen:

3. Nikotiinivieroitustuotteet lopettamisen tukena

Markkinoilla on monenlaisia tuotteita, jotka on suunniteltu helpottamaan tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamista. Erilaiset nikotiinikorvaushoidon tuotteet, kuten laastarit, purukumi ja suihkeet parantavat tutkitusti mahdollisuuksiasi lopettaa nikotiinin käyttö. Kun käytät lopettamisen tukena nikotiinikorvaushoitoa, sinulla on jopa kaksinkertainen mahdollisuus onnistua lopettamisessa (Lähde: Käypähoito – Nikotiinikorvaushoito tupakasta vieroituksessa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)).

Saat apua nikotiinikorvaushoidon tuotteiden valintaan ja käyttöön apteekin farmaseutilta. Täytä ja tulosta Filhan nikotiiniriippuvuustesti ja ota se mukaan apteekkiin.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Korvaushoitotuotteita on apteekkien lisäksi saatavilla kattavasti esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa.

Korvaushoitotuotteet ovat oikein käytettyinä tehokkaita. Jotta tuotteista on sinulle apua, sinun on tärkeää ymmärtää, miten tuotteet toimivat ja miten ne voivat auttaa vähentämään vieroitusoireita. Jos tuotteet eivät kohdallasi toimi, voi kyse olla siitä, että olet käyttänyt tuotteita väärin. Ohjeita tuotteiden käyttöön saat apteekista tai voit tutustua Filhan ohjeeseen nikotiinikorvaustuotteiden käytöstä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Nikotiinivieroitukseen on olemassa myös reseptillä saatavia lääkevalmisteita, joissa osassa on tällä hetkellä saatavuusongelmia. Halutessasi voit kysyä lisää lääkehoidosta lääkäriltä.

4. Itsehoito-ohjelmien avulla saat tukea nikotiinin käytön lopettamiseen

Erilaiset itsehoito-ohjelmat ovat apunasi, jos haluat lopettaa nikotiinituotteiden käytön itsenäisesti ilman muiden apua. Voit aloittaa ohjelmat silloin, kun sinulle sopii.

Omaolon tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma
Hengitysliiton Lopettajan polku
  1. Lopettajan polku: muutos alkaa – Hengitysliitto
  2. Lopettajan polku: savuttomuus arkipäiväistyy – Hengitysliitto
  3. Irti nikotiiniriippuvuudesta – Hengitysliitto

5. Verkkovalmennuksesta saat työkaluja ja vertaistukea lopettamiseen

Jos kaipaat lopettamisen tueksi vertaistukea tai koet, että itsehoidon työkalut eivät ole sinulle riittäviä, voit ilmoittautua maksuttomaan 28 päivää ilman® -verkkovalmennukseen. Lue lisää valmennuksesta seuraavassa kappaleessa.


Osallistu 28 päivää ilman® -verkkovalmennukseen

28 päivää ilman® -verkkovalmennus on tehokas ja saavutettava tapa auttaa lopettamaan tupakointi ja muiden nikotiinituotteiden käyttö. Valmennuksessa keskitytään nikotiiniriippuvuuden hoitoon ja valmennuksessa hyödynnetään vertaistukea ja vuorovaikutteisuutta. Verkkovalmennuksen avulla nikotiinista vieroittuminen ei ole yksinäinen taistelu, vaan saat apua, tietoa ja ohjeita kestävään elämäntapamuutokseen.

Voit valita sinulle sopivan valmennuksen aiheen ja ajan mukaan.

Mitä hyötyjä verkkovalmennuksesta on?

  1. Vertaistuki: Verkkovalmennus tarjoaa alustan, jossa tapaat muita nikotiinituotteiden lopettajia. Ryhmässä voi jakaa kokemuksiaan, haasteitaan ja onnistumisiaan vieroituksen eri vaiheissa. Vertaistuki tarjoaa arvokasta henkistä ja emotionaalista tukea, joka on merkittävässä roolissa riippuvuuden voittamisessa.
  2. Itsearviointityökalut ja henkilökohtainen seuranta: Ohjelma sisältää itsearviointityökaluja, jotka auttavat kartoittamaan riippuvuuden syvyyttä ja vieroitukseen käytettäviä apukeinoja. Ryhmän osallistujat voivat pitää päivittäisistä nikotiinipäiväkirjaa, kirjata tietoa haasteista, vieroitusoireista ja niiden hallintakeinoista. Nämä tiedot auttavat muokkaamaan yksilöllisiä hoitosuunnitelmia ja seuraamaan edistymistä reaaliajassa.
  3. Vuorovaikutteinen oppiminen ja tiedon jakaminen: Valmennus antaa kattavan tietopaketin. Saat tietoa nikotiiniriippuvuuden fysiologisista ja psykologisista näkökohdista, erilaisista hoitovaihtoehdoista ja strategiasta vieroitusoireiden hallintaan.
  4. Motivaatio ja kannustimet: Verkkovalmennus motivoi sinua lopettamisessa. Kuulet kokemuksia samassa tilanteessa olevilta henkilöiltä. Vertaistuki auttaa sinua vaikeiden muutosten kanssa.

Saat tukea nikotiinin lopettamiseen terveydenhuollon ammattilaisilta

Jos nikotiinituotteiden lopettaminen itsenäisesti tai verkkovalmennuksen kautta ei ole onnistunut, saat terveydenhuollon ammattilaisiltamme tukea lopettamiseen matalalla kynnyksellä.

Ota yhteyttä terveysasemalle

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisten tekstiviestilinja

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestitse.

Lähetä tekstiviesti 050 902 4017

Terveysaseman sairaanhoitaja tapaa sinut ja keskustelee nikotiinituotteiden lopettamisesta kanssasi.

Ennen terveysaseman hoitajan tapaamista:

Tapaamisessa saat yksilöllistä neuvontaa ja tukea. Sairaanhoitaja kartoittaa kanssasi terveydentilasi, riippuvuuden tason ja motivaatiosi. Hän kysyy toiveistasi ja peloistasi, jotka liittyvät nikotiinista irtipääsyyn, sekä kartoittaa henkilökohtaisia syitä, joita sinulla nikotiinituotteiden käytön lopettamiseksi on.

Terveysaseman sairaanhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa hyvinvointivalmentajan vastaanotolle.

Hyvinvointivalmentajan tapaaminen

Hyvinvointivalmentaja auttaa sinua ymmärtämään, miten ravitsemus, liikunta ja lepo vaikuttavat nikotiiniriippuvuuteen ja sen hallintaan. Terveellinen ruokavalio voi tukea kehoa vieroituksen aikana, kun taas säännöllinen liikunta auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan mielialaa, mikä voi auttaa hallitsemaan vieroitusoireita. Riittävä lepo auttaa kehoa palautumaan ja vähentämään nikotiinin himoa.

Laaditte yhdessä hyvinvointivalmentajan kanssa sinulle lopettamissuunnitelman. Suunnitelma sisältää:

Hyvinvointivalmentajien vastaanotto on maksuton. Hyvinvointivalmentajat tukevat sinua myös valitsemasi itsehoito-ohjelman toteuttamisessa.


Tietoa nikotiinista ja lopettamisen hyödyistä

Mitä tupakka- ja nikotiiniriippuvuus tarkoittaa?

Nikotiinituotteilla tarkoitetaan muun muassa savukkeita, nuuskaa, nikotiinipusseja ja sähkösavukkeita. Nikotiini on tupakkakasvista saatava, riippuvuutta aiheuttava kemikaali. Sitä käytetään pääasiassa savukkeissa ja nuuskassa. Nikotiini yhdessä muiden tupakkatuotteiden sisältämien kemikaalien kanssa altistaa käyttäjän monille sairauksille.

Nikotiini on pääasiallinen syy, miksi nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on vaikeaa. Nikotiini aiheuttaa voimakasta, sekä fyysistä että psyykkistä riippuvuutta. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on vakava sairaus, ja sen hoitaminen on vaativaa.

  • Nikotiiniriippuvuus on kemiallinen riippuvuus nikotiinista – mielihyvän tunne sen käytöstä tai vieroitusoireet nikotiinin puutteesta.
  • Tupakkariippuvuudella tarkoitetaan tupakoinnin aiheuttamaa fyysisistä, psyykkistä tai sosiaalista riippuvuutta. Tupakkariippuvuus liitetään usein tiettyihin tilanteisiin ja tapaan kuten esimerkiksi aamukahvin kanssa, ruoan jälkeen, viinilasillisen ääressä tai kaveriporukan kanssa.

Mitä terveyshaittoja nikotiini aiheuttaa?

Nikotiinin käyttöön liittyy useita terveysriskejä, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit, keuhkoahtaumatauti, keuhkosyöpä ja muita keuhkosairauksia. Tupakointi vaikuttaa laajasti elimistössä – se lisää sairastavuutta, heikentää kuntoa ja unen laatua.

Nikotiini aiheuttaa seuraavia haittoja:

  • Aivot: Nikotiini muuntaa aivojen kemiallista toimintaa ja aiheuttaa näin riippuvuutta. Lisäksi se voi aiheuttaa huimausta, univaikeuksia ja tärinää.
  • Sydän ja verisuonet: Nikotiini nostattaa sydämen sykettä ja verenpainetta.
  • Silmät: Nikotiini heikentää pimeänäköä, heikentää äärinäköä ja saattaa nopeuttaa silmän rappeutumista.
  • Aineenvaihdunta: Nikotiini nopeuttaa kalorien palamista ja heikentää kehon toimintakykyä mm. liikuntaa harrastettaessa.
  • Hedelmällisyys: Nikotiini heikentää verenkiertoa ja saattaa aiheuttaa erektiohäiriöitä  nuorillakin miehillä. Lisäksi nikotiini lisää riskiä hedelmättömyyteen ja keskenmenoon.
  • Raskauden aikainen tupakointi: Tupakointi on syntyvälle lapselle vaarallista. Se lisää riskiä vauvan alhaiseen syntymäpainoon, ennenaikaiseen syntymään ja vauvan keuhkovaivoihin.
  • Luusto: Nikotiini voi altistaa luunmurtumille ja osteoporoosille.
  • Diabetes: Nikotiini nostaa riskiä sairastua 2 tyypin diabetekseen, lisätä insuliiniherkkyyttä ja insuliiniresistenssiä.

Mitä vieroitusoireita nikotiini aiheuttaa?

Nikotiini aiheuttaa useimmille käyttäjille vieroitusoireita. Vieroitusoireet voivat olla fysiologisia, psykologisia, käyttäytymiseen liittyviä tai sosiaalisia. Nikotiinin vieroitusoireet alkavat noin 30 minuuttia viimeisimmästä savukkeesta ja ovat pahimmillaan ensimmäisten päivien aikana. Ne heikkenevät ja katoavat noin kahden viikon aikana. Vieroitusoireiden vakavuus riippuu siitä, kuinka paljonko nikotiinia käytät ja miten kauan olet käyttänyt nikotiinia.

Yleisimpiä vieroitusoireita ovat:

  • Ärtyisyys ja kärsimättömyys
  • Tupakanhimo
  • Levottomuus
  • Keskittymisvaikeudet
  • Univaikeudet
  • Päänsärky
  • Lisääntynyt ruokahalu

Mitä hyötyä tupakoinnin lopettamisesta on?

Tupakoinnin lopettamisesta on paljon hyötyjä terveydelle ja hyvinvoinnille.

  • Jo muutamassa päivässä maistat ja haistat paremmin
  • Nukut pidempään ja paremmin
  • Stressinsietokykysi kasvaa
  • Mielialasi kohenee
  • Masennus ja ahdistus vähenevät
  • 1–2 kuukauden aikana yskä ja limaisuus lievittyvät
  • 2–3 kuukauden kuluttua hengitys kulkee paremmin
  • HDL-kolesterolin (hyvän kolesterolin) määrä nousee
  • Erektiohäiriöt paranevat (joka neljännellä tupakoinnin lopettaneella miehellä)
  • Sairastumisriski pienenee (esimerkiksi keuhkosairaudet ja sepelvaltimotauti)
  • Haavat paranevat paremmin ja toipuminen leikkauksesta voi olla nopeampaa
  • Lääkkeiden käyttö vähenee
  • Suun terveys paranee
  • Riski syövän kehittymiseen tai uusiutumiseen, syöpähoitojen haittavaikutuksiin ja kuolemaan on pienempi

Savuttomuus vähentää leikkauksen riskejä

Savuttomuudella on ratkaiseva vaikutus hoidon tehoon ja leikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen. On tärkeää, että tulet leikkaukseen tupakoimatta. Leikkausta edeltävällä savuttomuudella voit vähentää leikkaukseen liittyviä riskejä merkittävästi. Tupakointi altistaa leikkauspotilaan lukuisille hoidon sivuvaikutuksille ja heikentää toipumista leikkauksen jälkeen. 

Jos tupakoit, haluamme tukea sinua ja läheisiäsi tupakoinnin lopettamisessa osana leikkaukseen valmistautumista.

Kymenlaakson keskussairaalan keuhkopoliklinikan sairaanhoitaja Eija kertoo tupakoinnin lopettamisen hyödyistä ja antaa tietoa, mistä saat apua lopettamiseen.

Lisätietoa nikotiinituotteiden käytöstä ja lopettamisesta

Takaisin ylös