Siirry sisältöön

Pelaamisella voi olla kielteisiä seurauksia

Pelaaminen on monelle harmitonta ajanvietettä ja miellyttävää silloin, kun se ei häiritse muuta elämää. Toisille pelaaminen aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä. Peliongelmaan liittyy monia kielteisiä seurauksia, kuten terveysongelmia, talousvaikeuksia ja rahapeliriippuvuutta. Rahapelien lisäksi riippuvuutta voivat aiheuttaa kännykkä- tai konsolipelit.

Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoista vastiketta, ja peli perustuu osittain tai kokonaan sattumaan. Ikäraja rahapelaamiseen on 18 vuotta.

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi pelaamisesta?

Voit kartoittaa pelaamiseen liittyviä riskejä ja sen vaikutusta hyvinvointiisi ja terveyteesi erilaisten siihen kehitettyjen testien avulla.

Rahapelaamisen haitat -testi (PGSI) auttaa kartoittamaan pelaamiskäyttäytymisen haitallisuutta ja sitä, onko pelitapoja syytä muuttaa. Kysymykset koskevat rahapelaamisen liittyviä kokemuksia.

Rahapelitestin (SOGS-R) avulla voit arvioida, kuinka ongelmallista oma pelaaminen on. Testin tarkoitus on kiinnittää huomio niihin tekijöihin, jotka usein liittyvät ongelmalliseen pelaamiseen.

Rahapelaamisella on vaikutuksia elämän eri osa-alueisiin. Vaikutuksia voit helposti testata reikäleipätestin avulla. Reikäleivän viipaleet kuvastavat näitä osa-alueita. Mitä enemmän leipäviipaleesta on syöty, sitä enemmän ongelmallinen pelaaminen hallitsee kyseistä elämän osa-aluetta.

Kymenlaaksossa on käytössä rahapelaamisen puheeksiottamisen malli

Kymenlaakson hyvinvointialueella on terveys- ja sosiaalipalveluissa toimintamalli rahapelaamisen kartoittamiseksi yli 18-vuotiailta. Toimintamallin mukaisesti ammattilaiset kartoittavat vastaanotoilla rahapelaamisen riskiä ja antavat ohjausta, mikäli havaitsevat huolta rahapelaamiseen liittyen.

Rahapelaamisen puheeksiottaminen on ainoa tapa selvittää, vaikuttaako pelaaminen ihmisen elämään, terveyteen ja hyvinvointiin merkittävästi. Mitä varhaisemmin haitalliseen rahapelaamiseen pystytään puuttumaan, sitä pienemmiksi jäävät vakavien ongelmien ja haittojen syntyminen.

Apua pelaamisen ongelmiin saa matalalla kynnyksellä

Peliongelmissa voit kääntyä Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden puoleen. Apua pelaamisen haittoihin saat myös verkkokursseilta, järjestöiltä ja valtakunnallisista neuvontapalveluista.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta

Ota yhteyttä puhelimitse

Ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvontaan, jos olet huolissasi omasta tai läheistesi mielenterveydestä tai päihteidenkäytöstä. Palvelemme arkisin klo 7-18.

Soita 05 220 2150

Keskustele chatissa

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatissa voit keskustella nimettömästi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos sinulla on huoli omasta tai läheisen mielenterveydestä, päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta. Palvelemme arkisin klo 7-18.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen chat

Asioi digitaalisesti

Jos oma tilanne askarruttaa, voit ottaa yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvontaan asiointipalvelussa tai täyttää itsearviontilomakkeen.

Siirry asiointipalveluun

Varatun ajan peruminen

Voit peruuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonnan kautta varatun ajan tekstiviestitse. Kirjoita viestiin nimi, syntymäaika sekä varatun ajan ajankohta (pvm + klo). Jos sinulla on jo olemassa oleva hoitosuhde esimerkiksi poliklinikalla, otathan varattuihin aikoihin liittyvissä asioissa suoraan sinua hoitavaan yksikköön.

Lähetä viesti 045 7395 9144

Finaali-verkkokurssi rahapeleistä ja oman pelaamisen hallinnasta

Finaali on verkkokurssi rahapeleistä ja oman pelaamisen hallinnasta. Tavoitteenasi voi olla pelaamisen vähentäminen tai luopuminen siitä kokonaan. Kurssi auttaa sinua muuttamaan ja uudistamaan ajattelutapasi aiheesta.

Rahapelien viemää -podcast

A-klinikkasäätiön Yhteispelillä! -hankkeen ja EHYT ry:n tuottamassa Rahapelien viemää -podcast lisää tietoisuutta rahapelaamisesta ja siihen liittyvistä haasteista.

Tiltti KotkaHamina

Tiltti KotkaHamina on avoimen ovien toimintaa rahapelaajille ja läheisille. Tiltissä pääset mukaan matalalla kynnyksellä hakemaan tietoa tai tukea joko itsellesi tai läheisellesi. 

Pelirajaton

Pelirajaton on vertaistukiryhmä pelaajille ja läheisille.

Vello-neuvontapalvelu

 A-klinikkasäätiön Yhteispelillä-hankkeen aikana perustettu neuvontapalvelu tarjoaa liialliseen rahapelaamiseen liittyvää neuvontaa nimettömästi ja maksutta. Voit kysyä neuvoa ja apua omasta tai läheisen tilanteesta. Neuvontaa on saatavilla Kymenlaaksossa ja Espoossa. Vastaajat ovat Sosped-säätiön(siirryt toiseen palveluun) Pelirajaton-toiminnan kokemusasiantuntijakoulutuksen saaneita vertaisia.(siirryt toiseen palveluun)

Tapaaminen toteutetaan puhelinkeskusteluna tai Teams-sovelluksen kautta videovälitteisesti. Tapaaminen onnistuu myös ilman kuvaa. Videovälitteisessä tapaamisessa linkki lähetetään sähköpostiisi ennen varattua ajankohtaa. Jos valitset tapaamisen puhelinkeskusteluna, kokemusasiantuntija soittaa varattuna ajankohtana varauksessa annettuun numeroon. Aloituskysely ja ohjeet nimimerkin käyttöön tulevat vahvistuslinkissä.

Kymenlaakson varauksissa neuvontaa saatavilla myös englanniksi.

Valtakunnallinen Peluurin auttava puhelin ja chat-palvelu

Peluuri tarjoaa digitaalista tukea peliongelmiin. Peluurista löytyvät muun muassa Peluurin auttava puhelin ja chat, jotka tarjoavat ammatillista tukea, ohjausta ja neuvontaa peliongelmiin, sekä OmaPeluuri ja Peli poikki -ohjelma. Peluurin Restart -ohjelma tukee videopelaamisen hallinnassa.

Peluurin verkkosivuilta löydät tietoa rahapelaamisesta ja pelihaitoista, testejä sekä tietoa tuki- ja hoitopalveluista.

Auttava puhelin

Auttava puhelin on avoinna ma-pe klo 12-18. Puhelu on maksuton ja voit asioida nimettömänä.

Soita 0800 100 101

Peluurin chat

Chat on avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.

Peluurin chat

OmaPeluuri tarjoaa vertaistukea verkossa 24/7

OmaPeluuri on Peluurin nettisivuilla oleva maksuton alusta, josta saat vertaistukea ja oma-aputyökaluja muutoksen tekemiseen. OmaPeluuri on tarkoitettu rahapelaajille, läheisille ja pelihaittoja työssään kohtaaville ammattilaisille.

OmaPeluurista löytyy oma-apua ja vertaistukea verkossa: keskustelualueita, OmaApu -työkirja sekä ohjatut Tehostartti muutokseen ja Lähellä -vertaistukiryhmät.

Takaisin ylös