Siirry sisältöön

Syyskuun alusta alkaen raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa, eli asiakkaalle tulee yksi lääkärikäynti vähemmän. Lisäksi 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö. Lakimuutoksen taustalla on potilaan itsemääräämisoikeuden lisääminen.

Lakimuutos ei koske yli 12 viikkoa kestäneitä raskauksia. Lakimuutos vaikuttaa vain hoitoon pääsyyn, eikä se vaikuta raskaudenkeskeytykseen toimenpiteenä.

Raskaudenkeskeytyksen digihoitopolku ohjaa kotoa sairaalaan ja takaisin kotiin

Kymenlaaksossa raskaudenkeskeytystä toivova asiakas ohjataan syyskuun alusta alkaen suoraan naistentautien poliklinikalle, eikä asiakkaan tarvitse käydä terveyskeskuksessa ennen poliklinikkakäyntiä.

Kymenlaaksossa on otettu käyttöön 1.9.2023 alkaen raskaudenkeskeytyksen digihoitopolku helpottamaan hoitoon ohjausta.

Kun asiakas toivoo raskaudenkeskeytystä, hän on yhteydessä terveysasemien ajanvaraukseen. Terveysasemien ajanvarauksessa hoitaja ohjaa asiakkaan raskaudenkeskeytyksen digihoitopolulle. Asiakas saa samalla ohjeet älypuhelimeen tai tablettitietokoneeseen ladattavan hoitopolkusovelluksen käyttöön.

Asiakas täyttää sovelluksessa esitietolomakkeen, minkä jälkeen naistentautien poliklinikan hoitaja antaa sovelluksen kautta tarvittavan informaation ja varaa asiakkaalle ajan raskaudenkeskeytykseen joko Ratamokeskuksen tai Kymenlaakson keskussairaalan naistentautien poliklinikalle asuinkunnasta riippuen. Mikäli toipumisessa ilmenee ongelmia, asiakas saa yhteyden poliklinikan hoitajaan digipolun kautta kuusi viikkoa keskeytyksen jälkeen.

Mikäli asiakas ei voi tai halua käyttää digitaalisia laitteita, neuvonta ja ohjaus voidaan toteuttaa myös puhelimitse tai kirjeitse.

Psyykkisen ja sosiaalisen tuen tarve kartoitetaan poliklinikkakäynnin yhteydessä. Tarvittaessa asiakkaalle järjestetään psykiatrisen hoitajan tai sosiaalihoitajan kontakti.

Takaisin ylös