Siirry sisältöön

Kymenlaaksoon on kaivattu ratkaisua, jonka avulla liikuntalähetteiden tekeminen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista kuntien liikuntaneuvontaan on mahdollista. Aiemmin ammattilaiset ovat ohjanneet asiakkaita itse ottamaan yhteyttä palveluun tai esimerkiksi soittaneet asiakkaan luvalla kunnan liikuntaneuvojalle. Jatkossa liikuntalähetteen tekeminen digitaalisesti ja reaaliaikaisesti on mahdollista kaikissa Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Liikuntalähetteen tekemiseen tarvitaan aina henkilön suostumus.

– Liikuntalähete on sote- ja liikunta-alan ammattilaisten yhteinen ja yhdenmukainen terveyden edistämisen työväline, joka on tarkoitettu erityisesti terveytensä kannalta liian vähän liikkuville asiakkaille, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Sanna Koste.

Kenelle liikuntaneuvonta on tarkoitettu?

Liikuntalähetteen voi pyytää esimerkiksi seuraavista syistä: liikkumattomuus​, ylipaino​, diabetesriski tai tyypin 2 diabetes​, oma kiinnostus elintapoja kohtaan​, tuki- ja liikuntaelinoireet​, korkea verenpaine, mielenterveyteen liittyvät haasteet tai työttömyys​. Kun liikuntalähete saapuu kunnan liikuntaneuvojalle, ottaa hän sovitusti yhteyttä asiakkaaseen puhelimitse. Kuntien liikuntaneuvonnassa asiakas saa tukea ja ohjausta liikunnallisemman elämäntavan löytämiseen.

Liikkumattomuus aiheuttaa monenlaisia oireita sekä pahentaa tutkitusti erilaisia sairauksia. Liikkumattomuudesta aiheutuu yksilön inhimillisten haittojen lisäksi merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia. Tutkimusten mukaan asiakkaalle annettu tuki ja ohjaus liikunnallisemman elämäntavan löytämiseksi kohentaa hänen terveyttään ja hyvinvointiaan.

Takaisin ylös