Siirry sisältöön

Kymenlaakson keskussairaalassa ja Kouvolan Ratamokeskuksessa juhannuksen aika näyttäytyi ennakoidusti piikkinä päivystyskäyntitilastoissa. Yhteensä juhannuksen pyhien aikaan 23.-25.6.2023 Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen päivystyksissä kävi 795 potilasta. Määrä on samankaltainen kuin edeltävänä vuonna, jolloin juhannusviikonloppuna tehtiin yhteensä 813 päivystyskäyntiä.

Vaikka molemmissa sairaaloissa oli viikonlopun aikana kiireistä, potilasmäärän suhteen painopiste oli Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä, jossa kirjattiin kolmen päivän aikana keskimäärin 141,7 potilasta vuorokaudessa. Määrä on reilusti yli normaalin keskiarvon. 

– Ruuhkasta huolimatta läpimenoajat pysyivät melko hyvinä kummassakin päivystyksessä eli potilaat saatiin hoidettua ilman normaalista poikkeavia odotusaikoja. Aulan puolella noin 85 prosenttia käynneistä kesti alle kolme tuntia, Kymenlaakson hyvinvointialueen akuuttipalveluiden ylihoitaja Riku Lamposaari kertoo.

– Ruuhkaisimpina aikoina ja henkilökunnan ollessa kiinni hätätilapotilaiden hoidossa saattoivat kiireettömien aulapotilaiden odotusajat olla pidempiä.

Lamposaaren mukaan käyntisyyt olivat odotetun kaltaisia. 

– Tänä vuonna oli paljon allergisia reaktioita, haavoja, kaatumisia ja siitä seuraavia erilaisia vammoja, palovammoja ja myös jokunen ongenkoukku sormessa, Lamposaari luettelee.  

– Alkoholilla oli osuutta valitettavan moneen tapaturmaan.  

Myös juhannusaattoa edeltävä torstai oli päivystyksissä poikkeuksellisen kiireinen. Pelkästään keskussairaalassa kirjattiin torstain 22.6.2023 aikana yhteensä 146 päivystyskäyntiä, joiden joukossa oli useita korkeariskisiä potilaita, kuten aivoinfarktin saaneita tai elvytystä vaativia henkilöitä. Juhannuksen aikaan päivystyksissä tehtiin lisäksi tavanomaisempiakin käyntejä muun muassa rintakipujen, huimauksen ja infektio-oireiden vuoksi.

Teemme päivystystä ja Päivystysapua tutuksi

Kesäkuukausina 11.6.-11.7.2023 teemme päivystystä ja Päivystysapua 116 117 tutuksi kymenlaaksolaisille.

Haluamme, että kymenlaaksolaiset tuntevat Päivystysavun puhelinnumeron ja tietävät, miksi kannattaa ottaa yhteyttä ennen kuin harkitsee lähtöä päivystykseen: Päivystysapu on nopein keino saada yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen kiireellisissä asioissa ympäri vuorokauden.

Takaisin ylös