Siirry sisältöön

Vakavan koronataudin riskiryhmiin(siirryt toiseen palveluun) kuuluvia kymenlaaksolaisia ohjeistetaan jatkossa tekemään koronaviruksen kotitesti. Mikäli kotitestin tulos on positiivinen, pyydetään riskiryhmään kuuluvaa ottamaan yhteyttä mahdollisimman pian Päivystysapuun 116 117 joko puhelimitse tai chatissa koronainfektion hoitoon tarkoitetun lääkkeen aloittamistarpeen arvioimiseksi. Lisäksi riskiryhmään 1 kuuluvat voivat olla suoraan yhteydessä heitä hoitavaan erikoissairaanhoidon tahoon. Kaikkia riskiryhmiin kuuluvia kymenlaaksolaisia suositellaan pitämään koronaviruksen kotitestejä kotona saatavilla.

Mikäli henkilö kuuluu vakavan koronataudin riskiryhmään eikä voi tehdä koronaviruksen kotitestiä, pyydetään tätä olemaan yhteydessä niin ikään Päivystysapuun. Riskiryhmään 1 kuuluvat voivat vaihtoehtoisesti ottaa suoraan yhteyttä heitä hoitavaan tahoon.

Riskiryhmiin kuulumattomat sairastavat lievän hengitystieinfektion kotonaan

Ne henkilöt, jotka eivät kuulu vakavan koronataudin riskiryhmiin, voivat sairastaa hengitystieinfektion kotonaan ottamatta yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli oireet ovat lieviä ja yleistila hyvä. Myös riskiryhmään kuulumattomat voivat halutessaan tehdä koronaviruksen kotitestin. Jos vakavia oireita ilmenee tai yleistila heikkenee, tulee riskiryhmään kuulumattoman henkilön olla yhteydessä terveysasemaan joko sähköisesti tai puhelimitse tai kiireellisissä tilanteissa Päivystysapuun 116 117.

Kymenlaakson hyvinvointialue suosittelee, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset pysyvät kotonaan niin kauan, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume poissa. Työnantajien tulisi suosia ohjeita, joissa työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi.

Riskiryhmien kriteerit löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.(siirryt toiseen palveluun)

Päivystysavun chat palvelee verkossa(siirryt toiseen palveluun) joka päivä klo 8-20 (käyttö edellyttää vahvan tunnistautumisen).

Takaisin ylös