Läheisen voi valtuuttaa hoitamaan omia terveys-, sosiaali- tai apteekkiasioita Valtuudet-palvelussa tai hyvinvointialueen palvelupisteissä
Suomi.fi-valtuuksien kautta voi antaa läheiselleen valtuuden asioida puolestaan terveys-, sosiaali- ja apteekkiasioissa. Valtuutuksen voi tehdä nyt myös avustettuna Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen palvelupisteissä.
Kymenlaakson hyvinvointialue tarjoaa uutena palveluna avustettua valtuuttamista niille henkilöille, joilla ei ole käytössä digitaalisen tunnistautumisen välineitä, kuten verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Valtuutuksen voi tehdä jatkossa ajanvarauksella Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalan ja Kouvolassa Ratamokeskuksen palvelupisteissä.
Avustetun valtuuttamisen palvelun tavoitteena on vahvistaa kymenlaaksolaisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia digitaalisessa ympäristössä. Valtuutettu henkilö voi tarkistaa kätevästi läheisen tietoja eri palveluista silloin kun hänelle sopii, eikä asioiden hoitaminen vaadi välttämättä asiointia toimipisteessä palveluaikoina. Palvelu helpottaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien asioiden hoitamista läheisen puolesta ja yhdessä hänen kanssaan.
Valtuutuksen jälkeen esimerkiksi ikäihmisen läheinen voi olla sujuvasti läheisensä tukena terveys- ja sosiaaliasioissa. Valtuutus mahdollistaa paremman yhteistyön terveydenhuollon ja sosiaalihuollon henkilöstön, asiakkaan ja tämän läheisen välillä. Valtuutuksen avulla voidaan muun muassa varmistaa, että läheinen on ajan tasalla ja asioiden hoito jatkuu sovitusti.
Suomi.fi-valtuudet on turvallinen tapa asioida läheisen puolesta apteekeissa ja digitaalisissa terveys- ja sosiaalipalveluissa
Avustetun valtuuttamisen lisäksi valtuutuksen voi tehdä myös kätevästi Valtuudet-palvelussa, jos valtuutuksen antajalla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Valtuudet tallennetaan Suomi.fi-valtuusrekisteriin, josta digitaaliset asiointipalvelut, kuten Kymenlaakson hyvinvointialueen asiointipalvelu, apteekit, OmaKanta ja OmaKela tarkistavat valtuudet.
Valtuuksia myöntäessään valtuuttaja päättää, mitä asioita läheinen voi hänen puolestaan hoitaa. Kymenlaakson hyvinvointialueella valtuuden voi antaa seuraaviin asioihin:
- Valtuutettu voi tehdä ja muuttaa terveydenhuollon ajanvarauksia Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalisessa ajanvarauspalvelussa
- Terveydenhuollon asioiden hoitoon valtuutettu henkilö voi tarkastella valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja OmaKanta-palvelussa ja muissa terveydenhuollon asiointipalveluissa.
- Sosiaalihuollon asioiden hoitoon valtuutettu henkilö voi tarkastella läheisen sosiaalihuollon tietoja OmaKanta- ja OmaKela-palveluissa.
- Apteekkiasiointiin valtuutettu henkilö voi noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä tai tarkistaa reseptitietoja kaikissa Suomen apteekeissa.
Miten avustettu valtuuttaminen toimii Kymenlaakson hyvinvointialueella?
- Valtuuttaja varaa ajan Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalan tai Kouvolaan Ratamokeskuksen palvelupisteeseen:
Kymenlaakson keskussairaala
Ajanvaraus on avoinna maanantaista perjantaihin klo 13-14
Soita 044 223 1984Ratamokeskus
Ajanvaraus on avoinna maanantaista perjantaihin klo 13-14
Soita 044 269 1585- Palvelupisteessä hyvinvointialueen rekisteröijä varmistaa valtuuttajan henkilöllisyyden voimassa olevasta henkilökortista, passista tai muulla luotettavalla tunnistamistavalla.
- Rekisteröijä tallentaa valtuuksien tiedot Suomi.fi-valtuusrekisteriin.
- Valtuudet tulevat heti voimaan ja valtuutettu henkilö voi ryhtyä asioimaan valtuuttajan puolesta.
- Valtuuttaja päättää itse valtuuksien voimassaoloajan ja voi halutessaan mitätöidä ne kesken voimassaoloajan.
Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa
- Suomi.fi-valtuudet on tietoturvallinen tapa valtuuttaa toinen henkilö tai organisaatio asioimaan puolestaan eri digipalveluissa.
- Valtuutettu asioi henkilökohtaisilla vahvan tunnistautumisen välineillä. Asioijan henkilöllisyys tallentuu asiointipalveluihin.
- Suomi.fi-valtuuksilla voi asioida niissä palveluissa, jotka tarkistavat asiointioikeuden esimerkiksi Suomi.fi-valtuusrekisteristä. Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävät tällä hetkellä esimerkiksi Kela, Verohallinto, Traficom, apteekit, hyvinvointialueet, kunnat sekä monet yksityisen sektorin terveyspalvelut.
- Suomi.fi-valtuudet ovat osa Digi- ja väestötietoviraston tarjoamaa kansallista digitaalista infrastruktuuria.