Siirry sisältöön

Kun sinulla on luovutuslupa, tietosi ovat kattavasti sinua ja asioitasi hoitavien ammattilaisten käytettävissä riippumatta siitä, missä ne on kirjattu. Luovutusluvan avulla tietosi liikkuvat esimerkiksi hyvinvointialueelta toiselle tai julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Valtaosa kansalaisista on antanut potilastietojen luovutusluvan.

Asiakas- ja potilastietosi tallennetaan Kanta-palveluihin, kun asioit sosiaali- ja terveydenhuollossa. Luovutuslupa on tähän saakka mahdollistanut, että Kannassa olevat tiedot liikkuvat sinua hoitavien eri toimijoiden välillä. Jatkossa luovutusluvalla liikkuvat myös sellaiset tiedot, jotka eivät ole Kannassa. Tällaisia ovat esimerkiksi paperille kirjatut tietosi.

Luovutusluvan uudistus perustuu asiakastietolakiin. Laki on uudistumassa ja tämän uuden lain tavoitteena on, että tulevaisuudessa terveydenhuollossa ei tarvitse pyytää erillisiä lupia tietojen liikkumiseen.

Voit nyt päivittää aiemmin antamasi luvan

Jos olet antanut potilastietojen luovutusluvan vuonna 2023 tai aiemmin, se kannattaa päivittää. Päivitetty luovutuslupa mahdollistaa, että muutkin kuin Kantaan tallennetut tiedot liikkuvat eri toimijoiden välillä sitten, kun terveydenhuollon tietojärjestelmiin on tehty tarvittavat muutokset. Potilastietojärjestelmän palveluntuottajan viiveestä johtuen Kymenlaakson hyvinvointialueella tietojen luovutuskieltoja ei pysytä käsittelemään terveydenhuollon palveluissa.

Kymenlaakson hyvinvointialueella asiakas voi tehdä tai purkaa OmaKannassa tietojen luovutuskiellon, mutta uusi kieltolomake ei päivity terveydenhuollon potilasjärjestelmiin. Kieltoja ei pystytä myöskään vahvistamaan tai purkamaan terveydenhuollon palveluissa. Muissa kuin Kanta-luovutuksissa kysytään potilaan yksilöity suostumus, kun tietoja luovutetaan toiselle rekisterinpitäjälle. Tietojen luovuttamisen kieltoja voi tehdä OmaKannassa osiossa Tietojen käytön hallinta.

Jos et päivitä luovutuslupaa, aiemmin antamasi lupa pysyy edelleen voimassa. Se mahdollistaa, että Kantaan tallennetut tietosi liikkuvat kuten tähänkin asti.

Luovutusluvan antaminen ja päivittäminen on vapaaehtoista. Voit hoitaa lupa-asiat kätevästi OmaKannassa(siirryt toiseen palveluun).

Kuittaa OmaKannassa uusi ilmoitus tietojesi käytöstä

Katso täältä ohjeet päivittämiseen.(siirryt toiseen palveluun)

Lue ja kuittaa OmaKannassa ilmoitus, jossa kerrotaan tietojesi käytöstä

Luovutusluvan uudistumisen vuoksi jokainen saa OmaKannassa ilmoituksen, jossa kerrotaan Kanta-palveluista ja tietojen käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tätä ilmoitusta kutsutaan Kanta-informoinniksi. Laki velvoittaa antamaan uuden ilmoituksen, kun tietojen käyttöön tulee muutoksia.

Kun asioit ensimmäisen kerran OmaKannassa 30.11.2023 jälkeen, uusin informointi avautuu kirjautumisen jälkeen luettavaksesi selaimen uuteen ikkunaan. Jos et käytä OmaKantaa, saat OmaKannan ilmoitusta vastaavat tiedot, kun asioit terveydenhuollossa.

Voit päivittää luovutuslupasi tai antaa luovutusluvan ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun olet kuitannut ilmoituksen tietojesi käytöstä OmaKannassa tai saanut vastaavat tiedot terveydenhuollosta.

Takaisin ylös