Siirry sisältöön

Kymenlaakson pelastuslaitos toivoo myös autoilijoilta erityistä valppautta ja hyvää tilannenopeutta liikenteeseen, sillä pian myös hirvet alkavat liikkua. Vuosittain hirvikolarit aiheuttavat pahoja liikenneonnettomuuksia, joissa menehtyy ihmisiä.

Palomestari Reijo Hounin mukaan suurin osa pimeällä sattuneista jalankulkijoiden liikenneonnettomuuksista olisi voitu välttää heijastimien käytöllä.

– Tämän lisäksi autoilijoiden on myös syytä huomioida oma nopeus sekä tilannenopeus pimeänä aikana, Houni neuvoo.

– Suuremmalla nopeudella havainnointiaika on huomattavasti lyhyempi ja tällöin riskit kasvavat myös ratin takana.

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään jälleen 1.10., tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Heijastinpäivä muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja kannustaa käynnistämään heijastinkauden – viimeistään heijastinpäivänä lokakuun ensimmäisenä.

Jalankulkijan näkyminen pimeällä – Näin autoilija havaitsee pimeän aikaan liikkuvan henkilön(siirryt toiseen palveluun)

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä henkilö voidaan havaita jopa yli 600 metrin etäisyydellä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen.

Kuva kuvaa, millaisilta etäisyyksiltä jalankulkijan voi pimeällä havaita.
Kuva havainnollistaa jalankulkijan näkyvyyden pimeällä.

Kiinnitä huomiota heijastimen kiinnitykseen(siirryt toiseen palveluun)

Heijastimia on erilaisia: On vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.

Stretch- tai jousiheijastin tulee kiinnittää kumpaankin käsivarteen, jolloin henkilön voi havaita joka suunnasta. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sitä paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet takaavat näkyvyyden joka suunnasta.

Pelastaja ja mainosteksti: Kiinnitä heijastin oikein!
Katso kuvasta, minne heijastin kannattaa kiinnittää!
Takaisin ylös