Varaudu helteisiin näillä viidellä ohjeella
Kuuma sää voi aiheuttaa terveyshaittoja kenelle tahansa ja asianmukainen suojautuminen helteellä on suotavaa. Erityisen herkkiä helteelle ovat ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista kärsivät ja pienet lapset.
Helteen haitat ovat lisääntyneet, kun hellejaksot ovat voimistuneet ja tihentyneet sekä ihmiset ikääntyneet. Näillä ohjeilla pidät huolta omasta ja läheistesi terveydestä helteiden aikana. Lisää tietoa ja ohjeita löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta thl.fi/helle(siirryt toiseen palveluun).
1. Pidä sisätilat viileinä
- Sulje ikkunat päivällä, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää.
- Avaa ikkunat yöksi ulkoilman viilentyessä ja tuuleta sisätilat läpivedon avulla tai tehosta koneellista ilmanvaihtoa.
- Käytä tarvittaessa jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Muista samalla pitää ovet ja ikkunat suljettuina.
- Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet, sillä ne lämmittävät asuntoa
2. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta
- Vietä aikaa asunnon viileimmissä osissa. Siirry yöksi viileimpään huoneeseen tai parvekkeelle.
- Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan. Pysy varjossa.
- Vältä raskasta fyysistä ponnistelua tai ajoita se aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, kun ulkona on viileämpää.
- Älä jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn ajoneuvoon.
- Jos nukutat lasta vaunuissa, älä jätä vaunuja auringonpaisteeseen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.
3. Juo riittävästi ja muista myös syödä
- Juo riittävästi ja säännöllisesti pitkin päivää. Juoda kannattaa jo ennen janon tunnetta. Sopivia juomia helteellä veden lisäksi ovat laimea mehu, kivennäisvesi ja maito.
- Riittävä määrä nestettä on yleensä noin 1–1,5 litraa päivässä. Helteillä suositeltua määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella, jos hikoilu on voimakasta. Älä kuitenkaan juo lyhyessä ajassa litrakaupalla vettä, sillä se on vaarallista.
- Jano, kuiva suu, vähentynyt virtsaamistarve ja virtsan värin muuttuminen tummemmaksi ovat merkkejä liian vähäisestä juomisesta.
- Muista myös syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Syö pieniä aterioita usein. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä.
- Vältä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Myös hyvin sokeripitoisia juomia kannattaa välttää.
4. Viilennä kehoa
- Pukeudu kevyesti löysiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Suojaudu suoralta auringonpaisteelta viileillä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, leveälierisellä hatulla ja aurinkolaseilla.
- Viilennä kehoa viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla.
- Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.
5. Huolehdi lähimmäisistäsi
- Pidä päivittäin yhteyttä yksin eläviin läheisiin, ja auta heitä tarvittaessa suojautumaan kuumuudelta. Apua saattavat tarvita erityisesti ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista kärsivät tai ne, joiden toimintakyky on muuten heikentynyt.
- Huolehdi lapsista, sillä he eivät usein itse ymmärrä suojautua kuumuuden ja auringonpaisteen haitoilta.
- Pitkäaikaissairauksista kärsivien tai heistä huolehtivien tulisi tarkkailla sairauden oireiden pahenemista. Keskustele tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin. Oireiden pahentuessa ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.
- Tarkista lääkepakkauksesta sen säilytykseen liittyvät ohjeet. Säilytys huoneenlämmössä tarkoittaa yleensä kuivaa ja viileää tilaa, jonka lämpötila on 15–25 astetta. Säilytäthän lääkkeet jääkaapissa vain pakkauksen säilytysohjeiden niin vaatiessa.
Helteen terveyshaitoille alttiit väestöryhmät
Ikääntyneet
Erityisesti yli 65-vuotiaat ovat herkkiä kuumuuden haittavaikutuksille. Vanhenemisen myötä elimistön lämmönsäätelykyky laskee ja nestevajauksen riski suurenee. Lisäksi yleinen terveydentila ja toimintakyky heikentyvät ja pitkäaikaissairauksien todennäköisyys lisääntyy.
Pitkäaikaissairaudet
Monet pitkäaikaissairaudet, vakavat akuutit sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset lisäävät kuumuudesta aiheutuvaa terveysriskiä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, krooniset hengityselinsairaudet ja diabetes.
Vauvat ja pienet lapset
Lasten lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla ja he kärsivät helpommin nestevajauksesta. Lapset eivät myöskään yleensä itse ymmärrä suojautua kuumuudelta.