Siirry sisältöön

Puolesta asiointi Kymenlaakson hyvinvointialueella

Puolesta-asiointi tarkoittaa asiointia toisen henkilön puolesta. Puolesta-asiointiin oikeuttaa huoltajuus, valtakirja tai edunvalvontapäätös.

Toisen henkilön puolesta voivat asioida

Ohjeet puolesta asiointiin

Tältä sivulta löydät mallipohjat valtakirjapohjista, joita voi hyödyntää niitä meillä asioidessasi. Valtakirjan voi laatia myös vapaamuotoisesti kirjallisena, kunhan se sisältää vaadittavat tiedot. Tarvittaessa voit pyytää valtakirjapohjaa myös asiointipisteistämme tai kirjaamosta.

Suosittelemme kirjaamaan puolesta asioinnin ensi sijassa Suomi.fi -palvelussa, jolloin valtuutta voi hyödyntää Kymenlaakson hyvinvointialueen ajanvarauspalveluissa sekä rajatusti osassa asiointipalveluitamme sekä apteekkiasioinnissa ja terveydenhuollon Omakannassa. Suomi.fi-valtuuksia ei voida tarkistaa muissa palveluissa, joten tarvitsemme myös niihin erillisen valtuutuksen meille toimitettuna valtakirjana.

Jos haluat antaa toiselle henkilölle valtakirjan puolesta asiointiin, toimi näin

  1. Tulosta, täytä ja allekirjoita alla oleva “Valtakirja puolesta asiointiin” –lomake, joko sosiaalihuollon ja/tai terveydenhuollon osalta.
  2. Palauta lomake palvelusi yhteyshenkilölle asiakastapaamisen tai käynnin yhteydessä tai
  3. lähetä se kirjaamoon postilla tai sähköisesti käyttämällä turvapostipalvelua. Löydät ohjeet turvapostin käyttöön Tietopyynnöt-sivulta.

Mikäli asiakirjan palauttaa joku muu kuin valtuuttaja itse, olemme valtakirjan antajaan tarvittaessa yhteydessä, jotta valtakirjan oikeellisuus voidaan varmistaa.

Valtakirja tallennetaan asiakas- tai potilastietojärjestelmäämme. Kun haluat päättää valtakirjan voimassaolon, tulosta alla oleva ”Puolesta asioinnin valtakirjan peruutus”-lomake ja täytä se. Peruutuslomakkeen voi palauttaa postitse tai henkilökohtaisesti toimipisteeseemme. Myös peruutuslomake tallennetaan asiakas- tai potilastietojärjestelmään.

Rekisterinpitäjänä ja tietojen luovuttajana olemme vastuussa siitä, että tiedon luovuttaminen tai kertominen tapahtuvat lainmukaisesti, tietosuojan ja salassapidon vaatimukset huomioiden. Meillä on velvollisuus varmistaa tietoja pyytävän valtuutetun henkilöllisyys. Lisäksi viranomaisen on hallintolain (434/2003) 12 §:n nojalla viime kädessä velvollisuus arvioida valtuutuksen luotettavuus esimerkiksi tiedustelemalla tätä valtuuttajalta.

Kirjaamon yhteystiedot

Kymenlaakson hyvinvointialueen kirjaamo

Kirjaamon asiakaspalvelu on avoinna arkisin kello 9–15.

Käynti- ja postiosoite: Keskuskatu 19, 48100 Kotka

kirjaamo@kymenhva.fi

040 6296 630

Jos sinut on valtuutettu asioimaan henkilön puolesta, huomioi seuraavat asiat

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi aina asioidessasi toimipisteissämme.

Jos asiakas antaa toiselle henkilölle valtuutuksen koskien asiakas- tai potilastietoja, valtuutettu täyttää erikseen ”Potilasasiakirjojen kopiopyyntö” tai Asiakasiakirjojen kopiopyyntö-lomakkeen, minkä jälkeen tietopyyntö etenee normaalin prosessin mukaisesti.

Pääsääntöisesti tietopyyntö lähetetään kirjaamoon, jossa se kirjataan asianhallintajärjestelmään. Kirjaamosta tietopyyntö etenee organisaation käsittelijöille, jotka lähettävät sovitusti pyydetyt tiedot pyynnön tekijälle. Muut tietojen luovutustavat esim. katsominen suoraan näytöltä, tulee sopia erikseen kyseisen palvelun kanssa.

Takaisin ylös