Siirry sisältöön

Syöpätautien hoito Kymenlaaksossa

Kymenlaaksossa syöpätauteja hoidetaan Kymenlaakson keskussairaalassa syöpätautien poliklinikalla, hoitokeskuksessa ja vuodeosastolla. Lisäksi sädehoitoa antaa erillinen sädehoitoyksikkö.

Hoitoon tullaan aina lääkärin lähetteellä.

Syöpäseulonnat

Syöpäseulonnalla tarkoitetaan joukkotarkastusta, jonka tarkoituksena on löytää varhaisen vaiheen piilevät tai vähäoireiset syövät väestöstä. Seulonnat toteutetaan porrastetusti eri ikäryhmille.

Syöpäseulontaan tullaan kutsukirjeellä, jossa annetaan tarkat ohjeet seulontaan osallistumiseen.

Kohdunkaulansyövän seulonta

HUS Diagnostiikkakeskus lähettää kutsun kaikille 25–65-vuotiaille naisille viiden vuoden välein kohdunkaulansyövän maksuttomaan seulontaan. Kohdunkaulasyövän seulonnan tarkoituksena on todeta mahdollinen kohdunkaulasyövän esiaste ja hoitaa se varhaisessa vaiheessa. Näin estetään syövän kehittyminen.

Rintasyövän seulonta

Rintasyövän seulontatutkimukseen kutsutaan 50–68-vuotiaat naiset kahden vuoden välein siten, että kunakin vuonna kutsutaan 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta täyttävät naiset.

Kymenlaaksossa rintasyövän seulonnat tuottaa Suomen Terveystalo. Tutkimukset toteutetaan Terveystalon Kouvolan ja Kotkan toimipisteissä siten, että Kouvolan toimipisteeseen kutsutaan kouvolalaiset ja Kotkan toimipisteeseen haminalaiset, kotkalaiset, miehikkäläläiset, pyhtääläiset ja virolahtelaiset.

Saat tutkimusajan ja ohjeet tutkimuksesta postissa kotiosoitteeseesi. Kutsussa on ohjeet tutkimusajan vaihtamiseksi.

Mikäli sinulla on jokin väestörekisterikielto kuten turvakielto tai kotikuntasi on vaihtunut kuluvan vuoden aikana, soita mammografiaseulontaan puh. 045 7734 9976. Puhelinpalveluaika ti-pe klo 9-16.

Suolistosyövän seulonta

HUS Diagnostiikkakeskus lähettää vuonna 2024 henkilökohtaiset kutsukirjeet suolistosyövän seulontaan 60-70-vuotiaille kymenlaaksolaisille. Syntymävuoden tulee olla 1954, 1956, 1958, 1960, 1962 tai 1964. Seulontakutsut lähetetään porrastetusti, ja kutsukirjeet tulostuvat syntymäkuukauden mukaan. Vuoden alussa syntyneet saavat kutsun ensimmäisenä ja vuoden lopussa syntyneet viimeisenä. Syntymävuodella ei ole vaikutusta tulostusjärjestykseen.

Kutsukirjeet postitetaan Digi- ja väestötietoviraston osoitepoiminnasta saatuihin osoitteisiin. Turvakieltoasiakkaiden osoitteet eivät ole saatavissa Digi- ja väestötietoviraston kautta. Jos sinulla on turvakielto ja haluat osallistua seulontaan, ole yhteydessä HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratorioiden asiakaspalveluun p. 09 471 86800 (valitse 4, suolistosyöpäseulonta).

Seulontaan kutsuttavat saavat kutsukirjeen mukana ohjeet ja näytteenottovälineen. Näyte palautetaan tutkittavaksi jättämällä kovikekuoreen pakattu näyte joko HUSin laboratorion palautuslaatikkoon tai palauttamalla kirje postitse. Seulatesti on maksuton.

Positiivisen vastauksen saaneiden tulee olla yhteydessä puhelimitse seulontahoitajan numeroon p. 040 688 3831 (puhelinaika perjantaisin klo 9-11 ja 12-14). Tällöin arvioidaan paksusuolen tähystyksen tarve. Paksusuolitähystykset tehdään Kymenlaakson keskussairaalassa ja Ratamokeskuksessa. Paksusuolitähystyksestä peritään poliklinikkamaksu.

Syöpien hoidon toimipisteet ja yhteystiedot

Takaisin ylös