Ryhmätoiminnasta ahaa-oivalluksia, ajatusten tuulettamista ja konkreettisia työkaluja
Kymenlaakson hyvinvointialue järjestää säännöllisesti terveyttä edistävää ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on tukea elämäntapamuutoksessa ja arjen hallinnassa. Arkeen Voimaa -ryhmään osallistunut Paula, 43 vuotta, sai apua arjen ongelmiinsa konkreettisten työkalujen ja yhteisten keskustelujen kautta.
Arkeen Voimaa -ryhmä pureutuu arjen haasteisiin ja kannustaa tekemään myönteisiä muutoksia elämään pienin askelin. Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta kohentaa elämänlaatua ja pärjäämistä arjessa. Ryhmästä on apua henkilöille, joiden hyvinvointiin ja arjessa jaksamiseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi yksinäisyys, mielialan lasku, pitkäaikaissairaus tai työttömyys.
Kysyimme keväällä 2024 ryhmään osallistuneelta Paulalta, millainen kokemus ryhmä hänelle oli.
Mikä sai sinut kiinnostumaan Arkeen Voimaa -ryhmästä?
Näin ryhmän mainoksen terveysaseman aulassa. Googletin lisätietoja ja ryhmä vaikutti minulle sopivalta, koska se tarjoaa apua ja tukea arjessa jaksamiseen. Ajattelin, että tätä kannattaa kokeilla tässä elämäntilanteessani.
Mitä ryhmätapaamisissa tehdään?
Tapasimme ryhmän kanssa kerran viikossa. Keskustelimme pitkälti erilaisista, tavallisistakin arjen haasteista. Meillä oli esimerkiksi ideariihiä, joissa paneuduimme ryhmäläisen arjen ongelmaan, joka saattoi esimerkiksi olla se, että miten saisi itsensä motivoitua lenkille tai siivoamaan.
Jokaisella tapaamiskerralla teimme myös henkilökohtaisen toimintasuunnitelman seuraavalle kuluvalle viikolle. Kirjasimme toimintasuunnitelmaan seuraavien päivien askareet ja tavoitteet ja milloin aioimme toteuttaa ne. Tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman selkeä toimintasuunnitelma, jota noudattamalla voimme edetä kohti seuraavaa tapaamiskertaa. Minun toimintasuunnitelmassani oli esimerkiksi aamupalan syöminen viidesti viikossa ja vesiliikunta kolmesti viikossa.
Kerran viikossa tapaaminen oli hyvä rytmi, sillä ehdin pohtia edellisen kerran asioita ja valmistautua myös tulevaan tapaamiseen. Rytmi myös auttoi pitämään kiinni rutiineista tapaamiskertojen välissä.
Ymmärsin, etten ole yksin ongelmieni kanssa.
Millaista oli työskennellä muiden ryhmäläisten kanssa?
Keskustelimme ryhmäläisten kanssa monenlaisista arjen haasteista. Lähestyimme aiheita pohtimalla yhdessä keinoja sujuvoittaa ja helpottaa arjessa pärjäämistä. Tein ahaa-oivalluksia muiden ryhmäläisten tavoista, esimerkiksi, miten onnistuisin vähentämään kahvin juontia. Sain muilta inspiraatiota omaan arkeeni.
Miten ryhmään osallistuminen on vaikuttanut omaan hyvinvointiisi ja arjessa jaksamiseen?
Sain ryhmästä konkreettisia työkaluja, jotka auttavat minua luomaan päiviini rutiinia ja hyvinvointia. Esimerkiksi minulle jäi käyttöön metodi, jonka avulla voin listata arjen päätösten hyviä ja huonoja puolia ja pisteyttää ne. Tämän metodin avulla voin verrata arjessa tehtäviä päätöksiä paremmin.
Lisäksi jokaisella ryhmäkerralla laadittava toimintasuunnitelma on jäänyt minulle työkaluksi auttamaan arjen askareissani. Teimme ryhmässä myös pidemmän aikavälin toimintasuunnitelman, johon kirjasimme asioita, joita haluamme saavuttaa kesän loppuun mennessä.
Millaisia oivalluksia teit?
Ymmärsin, etten ole yksin ongelmieni kanssa. Ennen ryhmään osallistumista soimasin itseäni siitä, miksi en saanut asioitani järjestykseen. Ajattelin: ”On tämä kumma, kun en saa asioita pyörimään!”
Painimme ryhmäläisten kanssa samankaltaisten asioiden kanssa, vaikka olimme eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa. Joku oli eläkkeellä ja toinen oli pienten lasten vanhempi. Tämä ryhmä herätti minut tajuamaan, että jokainen meistä taistelee arjessa jaksamisen kanssa eikä aina tarvitse pärjätä yksin.
Aion myös jatkossa olla lempeämpi itselleni. – Itsearmo tarttui ryhmästä mukaani.
Mitkä opit siirtyvät ryhmästä omaan arkeesi?
Aion jatkaa kirjallisen toimintasuunnitelman tekemistä ja käyttää päätöksentekoon oppimaani työkalua. Konkreettiset työkalut auttavat minua luomaan rutiinia elämään ja voimaan paremmin.
Aion myös jatkossa olla lempeämpi itselleni. Kiitän itseäni siitä, että olen keksinyt keinon johonkin pulmaani tai jos en löydä ratkaisua, voin myös hyväksyä elämään sen asian kanssa. Itsearmo tarttui ryhmästä mukaani.
Voisitko suositella ryhmää? Kenelle ja miksi?
Jos olet valmis tutkimaan omaa elämääsi ja kaipaat pientä ”tökkäystä” ajatuksiisi, tämä ryhmä sopii sinulle. Ryhmästä voi olla apua, jos on jumissa itsensä kanssa ja tuntuu, että elämä on pysähdyksissä. Ryhmään osallistuminen tuulettaa ajatuksia ja kannustaa pohtimaan omaa arkeaan ja miten sitä voisi parantaa.
Ilmoittaudu mukaan syksyn Arkeen Voimaa -ryhmään
Seuraavat Arkeen Voimaa -ryhmät alkavat Haminassa 10.10., Kotkassa 11.9. ja Kouvolassa 2.9. ja 28.10. Voit ilmoittautua mukaan ilmoittautumislomakkeella tai soittamalla Arkeen Voimaa -aluekoordinaattorille.
Muuta terveyttä ja hyvinvointia edistävää ryhmätoimintaa Kymenlaaksossa
Elintapamuutosryhmä
- Ryhmä on tarkoitettu 18–65 -vuotiaille, joilla on tarve, halu tai motivaatio elintapamuutokselle ja joiden painoindeksi on yli 35.
- Pääteemoina valmennuksessa ovat liikkuminen, terveellinen ravitsemus, painonhallinta, hyvä uni ja omien vahvuuksien ja voimavarojen löytyminen pysyvän elintapamuutoksen toteutumiseen.
- Valmennus kestää 5 kuukautta, ryhmä kokoontuu terveysasemien yhteydessä 10 kertaa.
Seuraavat ryhmät alkavat 20.8.2024. Ilmoittautuminen on auki. Voit ilmoittautua ryhmään terveydenhuollon ammattilaisen tai esimerkiksi kunnan liikuntaneuvojan kautta.
Verkkopuntari
- Vuoden kestävä, etänä toteutettava elintapamuutoksen valmennus.
- Ryhmä on tarkoitettu 18–65-vuotiaille, joilla on tarve, motivaatio tai halu elintapamuutokselle. Valmennus sopii painonhallinnan ja pysyvien elintapamuutosten tueksi.
Seuraava ryhmä alkaa 23.9.2024. Ilmoittautuminen on auki 17.6.–9.9.2024. Voit ilmoittautua ryhmään asiointipalvelu Hyviksen kautta.