Siirry sisältöön

Pohjois-Kymenlaakson moderni sairaala ja sote-keskus

Ratamokeskus tarjoaa yhteiset tilat monipuolisille sosiaali- ja terveyspalveluille. Ratamokeskuksesta löytyvät:

 • päivystys
 • terveysasemapalvelut
 • suun terveydenhuollon palvelut ja Pohjois-Kymenlaakson hammashoidon päivystys
 • erikoissairaanhoidon eri alojen vastaanottopalveluita ja poliklinikoita
 • hoitokeskus
 • osastohoito
 • HUS-diagnostiikan kuvantamisen ja laboratorion palvelut
 • eri sosiaalialan palveluita, kuten terveyssosiaalityö, sosiaali- ja kriisipäivystys sekä matalan kynnyksen palvelupiste
 • mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottotoimintaa
 • avo-, sairaala ja osastokuntoutus
 • kipsipoliklinikka
 • palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osasto Villa Apila
 • sosiaalihuollon neuvonta- ja ohjauspiste – walk in

Tiloista löytyvät myös vainajapalvelut, sairaalasielunhoito, välinehuolto ja ravintohuolto sekä henkilöstön ja asiakkaidemme käytössä oleva kahvila-ravintola.

Käyntitiedot

Ruskeasuonkatu 3
45100 Kouvola

Vierailuohjeet sairaaloissa

Vierailuissa Kymenlaakson keskussairaalan, Ratamokeskuksen, Karhulan ja Haminan
sairaalan sekä kuntoutusyksikkö Hoikun osastoilla tulee noudattaa seuraavia
sairaaloiden turvallisen toiminnan kannalta tarpeellisia ohjeita.

Huomioithan, että hoitohenkilökunta voi rajoittaa vierailuja potilaiden luona, mikäli kyseessä olevan osaston tartuntatautitilanne on vaikea.

 • Kaikkia vierailijoita suositellaan vahvasti käyttämään suu- ja nenäsuojusta. Suojaimia on saatavilla paikan päällä toimipisteissä.
 • Vierailujen tulisi tukea hoidettavana olevan potilaan hyvinvointia ja kuntoutumista
  hoidon aikana.
 • Osastoilla vierailevien henkilöiden tulee noudattaa henkilökunnan antamia hygienia- ja muita ohjeita.
 • Vähäinenkin hengitysteiden tai muiden tarttuvien tulehdussairauksien oire on este
  osastovierailulle.
 • On suositeltavaa, että vierailut tapahtuisivat pääsääntöisesti kello 13-18 välisenä aikana.
 • Vierailijoiden määrän tulee olla sellainen, ettei potilashuoneessa olevien muiden
  potilaiden yksityisyys ja oman tilan tarve häiriinny. Yleensä tämä tarkoittaa 1-2 vierailijaa samanaikaisesti potilasta kohti.
 • Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa, palliatiivisen hoidon yksiköissä, lastentautien
  osastolla, synnyttäjien vuodeosastolla noudatetaan näiden yksiköiden omia
  vierailukäytäntöjä. Kriittisesti sairaiden ja kuolevien potilaiden luona vierailut sovitaan
  yksilöllisesti hoitavan henkilökunnan kanssa.
Lääkäri ja hoitaja tarkkaileva monitoria päivystyksen toimenpidehuoneessa.

Päivystys

Ratamokeskuksen ympärivuorokautisessa päivystyksessä hoidetaan kaikenikäisiä potilaita, jotka ovat sairastuneet tai loukkaantuneet äkillisesti ja joita ei voida turvallisesti hoitaa muualla. Kun harkitset lähtöä päivystykseen, ota ensin yhteyttä Päivystysapuun.

Tutustu Ratamokeskukseen etukäteen

Voit tutustua Ratamokeskukseen etukäteen vierailemalla sairaalassa virtuaalisesti. 3D-mallinnoksen avulla voit kulkea koko matkan ulko-ovelta toimenpideyksikön odotusaulaan etukäteen omalta kotisohvalta käsin.

Voit myös tutustua Ratamokeskukseen tutkimalla talon sisäkarttaa.

Virtuaalinen Ratamokeskus

Ratamokeskuksen sisäkartta

Ratamokeskuksen karttakuva.

Miten asioin Ratamokeskuksessa?

Ratamokeskuksessa asiointi on tehty helpoksi. Sisäänkäynnit on merkitty selkeästi, ja ilmoittautuminen käy kätevästi automaatilla.

Ratamokeskukseen kuljetaan päivystystä ja kappelia lukuun ottamatta pääsisäänkäynnistä. Saapuessaan asiakas ilmoittautuu automaatilla Kela-korttia tai ajokorttia käyttäen ja saa tiedon vastaanoton sijainnista. Automaatit sijaitsevat heti sisäänkäynnin tuntumassa aulatilassa. Huomioithan, että aulan infopisteeltä ei voi varata aikoja tai kysellä terveystietoja- ja tuloksia.

Ratamokeskuksen laboratorio sekä kuvantaminen sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa, jonne kulku on suoraan pääaulasta. Laboratoriolla ja kuvantamisella on oma ilmoittautumisautomaattinsa.

Päivystyksellä on oma sisäänkäyntinsä. Kaikki omatoimisesti saapuvat päivystyksen potilaat kulkevat tästä sisäänkäynnistä. Aulassa on ilmoittautumisautomaatti, jolla ilmoittautuminen tehdään Kela-korttia tai ajokorttia käyttäen. Potilaat siirtyvät päivystyksen aulan odotustilaan. Ennen päivystykseen saapumista soitetaan aina päivystysapuun p. 116117 tai hätätilanteessa 112.

Lisäksi rakennuksen toisella puolella sijaitsee erillinen kappelin ovi, josta omaiset pääsevät kulkemaan rauhallisesti. Kappelin ovi on tarkoitettu ainoastaan omaisille.

Ratamokeskukseen saapuminen

Palvelemme sinua osoitteessa Ruskeasuonkatu 3, Kouvola. Meille löytää kätevästi autolla, bussilla, pyöräillen tai kävellen. Alueellamme on parkkitilaa niin autoille kuin pyörillekin.

Autolla tai pyörällä saapuville varattu parkkitila sijaitsee aivan rakennuksen vieressä. Autoparkit toimivat parkkikiekolla, ja osa ovien edustojen paikoista on merkitty kotisairaalalle sekä invalideille.

Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Ratamokeskuksen vieressä Kauppalankadun puolella. Voit suunnitella matkasi helposti käyttämällä Kouvolan kaupungin reittiopasta. Muista myös palveluliikenne, jonka linjoista osa vie suoraan Ratamokeskukselle.

Omaistiedustelut

Jos tahdot tiedustella omaisestasi, joka on sairaalassa osastohoidossa, ole puhelimitse suoraan yhteydessä tätä hoitavaan yksikköön.

Potilaiden vointiin liittyvissä kyselyissä osastojen henkilökunnan tavoittaa parhaiten n. klo 13-17 välillä, kun lääkäreiden kierrokset osastoilla ovat päättyneet.

Onko omaisesi viety kiireellisesti hoitoon? Omaisesi saattaa silloin olla hoidossa päivystyksessä tai akuuttiyksikön osastolla. Jos tiedät ainoastaan sen, että omaisesi tuotu päivystykseen, soita päivystyksen omaistiedustelunumeroon.

Ratamokeskuksen yksiköt ja palvelut

Takaisin ylös