Siirry sisältöön

Tervetuloa synnyttämään Kymenlaakson keskussairaalaan

Synnytysyksikkö sijaitsee Kymenlaakson keskussairaalassa äitiyspoliklinikan välittömässä läheisyydessä. Toiminta on ympärivuorokautista. Yksikössä hoidetaan kaikki Kymenlaakson synnytykset.

Osa synnyttämään tulevista saapuu Uudeltamaalta. Synnytyksiä on vuosittain yli 1200. Synnytyssaleja on yhteensä neljä.

Ota yhteyttä synnytysyksikköön

Ota yhteyttä puhelimitse

Synnytysyksikkö

Soita 020 633 6000

Naistentautien ja synnytysten vuodeosasto

Soita 05 220 2456

Synnytyssuunnitelma

Voit halutessasi täyttää synnytyssuunnitelman ennen synnyttämään saapumista.

Asioi sähköisesti

Kymenlaakson ulkopuolelta synnyttämään tulevat

Mikäli asut Kymenlaakson ulkopuolella ja haluat synnyttää Kymenlaakson keskussairaalassa, tarvitsemme turvallista synnytystä varten tietoja sinusta ja raskaudestasi. Kymenlaaksossa asuvien tiedot saamme suoraan neuvolasta.

Ohjeet tietojen lähettämiseen

 • Lähetä sähköpostiviesti turvapostin kautta äitiyspoliklinikalle aitiyspklsihteerit(a)kymenhva.fi Kirjoita viestiin: etu- ja sukunimi, henkilötunnus, osoite, postitoimipaikka, puhelinnumero, sähköpostiosoite, kotikunta, kieli, kansalaisuus, lähiomaisen nimi ja puhelinnumero, sekä neuvolan nimi. Turvapostin lähettämiseen tarvitset internet-selaimen ja sähköpostitilin. Palvelun käyttö edellyttää sähköpostiosoitteen rekisteröimistä palveluun ja tunnistautumista esimerkiksi mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.
 • Äitiyspoliklinikalla tiedot tallennetaan potilastietojärjestelmään. Saat sähköpostiin vastauksen, kun tiedot on tallennettu.
 • Tietojen tallentamisen jälkeen pääset täyttämään tietoja Hyviksessä. Ennen Hyvikseen kirjautumista katso ohje Kymenlaakson asiointialueen vaihtoon ja ulkopaikkakuntalaisten käyttöönottoon.
 • Toistaiseksi porvoolaiset synnyttäjät eivät pääse valitsemaan Kymenlaakson asiointialueen Hyvistä. Henkilökuntamme hakee porvoolaisten synnyttäjien esitiedot potilastietojärjestelmän aluekatselun kautta.
 • Jos sinulla on vaikeuksia henkilötietojen lähettämisessä, niin ota yhteys äitiyspoliklinikan asiakaspalveluun puh. 05 2202415.

Kun synnytyksen aika koittaa

Synnyttämään tullessa varmistutaan äidin ja vauvan hyvinvoinnista. Vauvan vointia seurataan rekisteröimällä sykettä. Sisätutkimuksella arvioidaan kohdunsuun avautumista ja synnytyksen etenemistä. Samalla keskustellaan synnytykseen liittyvistä toiveista ja synnytyksen edetessä suunnitellaan erilaisia kivunlievityskeinoja.

Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Supistusten voimistumista ja tihentymistä on yleensä turvallista seurata kotona. Synnytyksen alkuvaiheessa voit helpottaa oloasi esimerkiksi liikkumalla kevyesti tai lämmön avulla, kuten suihkulla tai lämpötyynyllä. Kun säännölliset napakat supistukset tulevat selkeästi alle 10 minuutin välein, välit ovat lyhentyneet seurannassa tai jos kotona ei ole enää hyvä olla, voit tulla käymään synnytysvastaanotolla. Jos epäilet lapsivedenmenoa, ole yhteydessä synnytysyksikköön.

Soita tai saavu synnytysyksikköön viipymättä, jos sinulta tulee veristä vuotoa tai sikiön liikkeet ovat vähentyneet.

Saapuminen

Synnytysyksikköön ei tarvitse soittaa ennen synnyttämään tuloa. Tavoitat kuitenkin synnytyssalin kätilöt ympärivuorokautisesti puhelimitse.

Sisäänkäynti synnytyksiin:

Kummankin sisäänkäynnin läheisyydessä on sekä aikarajoitettuja että vapaan pysäköinnin paikkoja. Saapuessasi äitiyspoliklinikan aulaan ilman ajanvarausta, paina odotustilan ilmoittautumisautomaatin ovikelloa, jolloin sinua tullaan vastaan äitiyspoliklinikan aulaan.

Kulkureitti synnytysyksikköön pääsisäänkäynniltä klo 6-20. Synnytysyksikkö sijaitsee sairaalan G-osassa 1. kerroksessa, samassa kerroksessa kun pääsisäänkäynti. Klo 20-06 sisäänkäynti synnytysyksikköön tapahtuu päivystyksen ovesta.

Saapuminen klo 6-20 sairaalan pääsisäänkäynnin kautta

Saapuminen klo 20-6 päivystyksen ovista

Synnytysyksikkö

Reitti synnytysyksiköstä osastolle

Synnytyksen vaiheet

Synnytys jaetaan latenssivaiheeseen, avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen.

Avautumisvaiheessa on tarjolla erilaisia lääkkeettömiä ja lääkkeellisiä kivunlievitysmenetelmiä. Lääkkeettömiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi liikkuminen, TENS, lämpö, vesi, aqua- eli vesirakkulat. Lääkkeellisiä keinoja ovat kipulääkkeet suun kautta tai lihakseen, ilokaasu, selkäpuudutteet, pudendaalipuudutus eli häpyhermon puudutus ja parakervikaalipuudutus eli kohdunkaulapuudutus.

Ponnistusvaihe aloitetaan, kun kohdunsuu on täysin avautunut ja vauva laskeutunut tarpeeksi synnytyskanavassa. Ponnistusvaiheen aikana voidaan kokeilla erilaisia ponnistusasentoja, kuten kyljellään, jakkaralla, seisten, kontillaan tai puoli-istuvassa asennossa.

Hyvävointinen vastasyntynyt nostetaan syntymän jälkeen äidin iholle. Vauvan syntymän jälkeen jälkeisvaiheessa syntyy istukka ja kätilö tarkistaa mahdolliset repeämät. Ensi-imetyksen jälkeen vauva mitataan ja punnitaan. Synnytyssalissa seurataan äidin ja vauvan vointia 2-3 tuntia ennen siirtymistä lapsivuodeosastolle.

Mitä mukaan sairaalaan?

 • neuvolakortti
 • omat lääkkeet (esimerkiksi insuliinikynä ja verensokerimittari)
 • henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, sisäkengät
 • tukihenkilölle omat eväät sekä tarvittaessa lääkkeet
 • puhelin ja laturi
 • omat sekä vauvan kotiinlähtövaatteet

Aika lapsivuodeosastolla

Synnytyksen jälkeen siirrytään synnytyssalista naistentautien ja synnytysten vuodeosastolle. Osastolla vierailuaika on klo 8-20. Vierailulle ovat tervetulleita vastasyntyneen toinen vanhempi tai muu tukihenkilö sekä vastasyntyneen sisarukset. Tarkistathan ajantasaiset rajoitukset hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Vuodeosastolla on tavallisten potilashuoneiden lisäksi perhehuoneita, joissa perhe pääsee omassa rauhassa tutustumaan uuteen perheenjäseneen ja harjoittelemaan vastasyntyneen hoitoa yhdessä. Perhehuone on tarkoitettu perheille, joiden tukihenkilö voi olla läsnä koko sairaalajakson ajan. Huoneet sijaitsevat synnytysvuodeosaston vastakkaisessa siivessä.

Vauvan syntymän jälkeisinä päivinä vuodeosastolla harjoitellaan vauvan hoitoa ja imetystä sekä seurataan äidin ja vauvan vointia. Sairaalassa äiti ja vauva ovat yhdessä vuorokauden ympäri. Päivät rakentuvat vauvantahtisesti. Aamupäivisin vauvalle tehdään yhdessä hoitajan kanssa aamuhoidot, jolloin muun muassa punnitaan vauva sekä harjoitellaan navan puhdistamista.

Suosittelemme pitämään vauvaa paljon ihokontaktissa ensimmäisten päivien ajan. Ihokontaktissa vauva tuntee olonsa turvalliseksi, vauvan lämpö ja verensokeri pysyvät tasaisempana. Lisäksi ihokontakti vahvistaa vauvan ja vanhemman välistä sidettä sekä vaikuttaa positiivisesti maidonnousuun.

Reitti osastolle

Vastasyntynyt vauva synnytysosastolla.

Kotiutuminen

Sairaalasta kotiudutaan yleensä 2-3 päivää synnytyksen jälkeen. Synnytyssalista on mahdollista kotiutua polikliinisesti 6 tuntia synnytyksen jälkeen. Kerrothan toiveestasi polikliiniseen synnytykseen neuvolassa. Ennen kotiutumista lastenlääkäri tekee vauvalle kotiinlähtötarkastuksen.

Synnytysvalmennukset

Synnytysvalmennuksia järjestetään etäyhteydellä kolmen viikon välein. Valmennus on tarkoitettu pääsääntöisesti ensimmäistä lastaan odottaville perheille, mutta muutkin ovat tervetulleita.

Osallistuminen synnytysvalmennukseen edellyttää rekisteröitymistä. Rekisteröitymisen jälkeen saat vahvistuksen sähköpostiisi ilmoittautumisesta ja linkin, jonka kautta pääsee liittymään tapahtumaan. Vahvistusviestin lähettäjä on Microsoft Teams. Muista tarkastaa myös roskapostikansio.

Vuoden 2024 synnytysvalmennukset

Synnytysvalmennus katsottavissa myös alla olevalta videolta.

Palaute

Toivomme saavamme palautetta kaikesta toiminnastamme.

Toimipisteet ja yhteystiedot

Takaisin ylös