Kymenlaakson keskussairaala
Kymenlaakson keskussairaala, lempinimeltään KOKS, on palvellut Kotkan Metsolassa kuusikymmenluvulta asti.
Uudistuva terveyden- ja sairaanhoidon keskus
Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa. Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esim. terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden. Ennen päivystykseen lähtöä on suositeltavaa soittaa Päivystysapuun p. 116117, hätätilanteessa soitetaan 112.
Tutkimuksia tehdään ja hoitoja toteutetaan Kymenlaakson keskussairaalassa sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Lisäksi sairaalassa palvelevat muun muassa hoitokeskukset sekä toimenpide- ja synnytysyksiköt. Siitä, miten sairautesi hoito jakautuu terveyskeskuksen ja keskussairaalan välillä, säädetään osin lainsäädännössä ja osin alueellisesti sovitussa työnjaossa. Nimensä mukaisesti erikoissairaanhoito paneutuu vaativampaan, erikoislääkärin/erikoissairaanhoidon koulutusta ja osaamista edellyttävään tutkimukseen ja hoitoon. Siihen keskittymällä voimme turvata kaikille kymenlaaksolaisille laadukkaat ja nopeat palvelut.
Sairaalan pääsisäänkäynti sijaitsee sairaalan eteläisessä päädyssä, Paatelantien puolella. Päivystyspotilaiden sisäänkäynti on sairaalan G-osassa Kotkantien puolella. Päivystyksen sisäänkäynti on merkitty opastein. Sairaalalla on asiakasparkkitilaa, ja rakennuksen vieressä Kotkantiellä sijaitsevat lähimmät bussipysäkit.
Kymenlaakson keskussairaalassa on tehty vuodesta 2017 uudistustöitä. Rakennustöiden takia sairaalan alueella on ajoittain poikkeavia kulkujärjestelyjä.
Vierailuohjeet sairaaloissa
Vierailuissa Kymenlaakson keskussairaalan, Ratamokeskuksen, Karhulan ja Haminan
sairaalan sekä kuntoutusyksikkö Hoikun osastoilla tulee noudattaa seuraavia
sairaaloiden turvallisen toiminnan kannalta tarpeellisia ohjeita.
Huomioithan, että hoitohenkilökunta voi rajoittaa vierailuja potilaiden luona, mikäli kyseessä olevan osaston tartuntatautitilanne on vaikea.
- Kaikkia vierailijoita suositellaan vahvasti käyttämään suu- ja nenäsuojusta. Suojaimia on saatavilla paikan päällä toimipisteissä.
- Vierailujen tulisi tukea hoidettavana olevan potilaan hyvinvointia ja kuntoutumista
hoidon aikana. - Osastoilla vierailevien henkilöiden tulee noudattaa henkilökunnan antamia hygienia- ja muita ohjeita.
- Vähäinenkin hengitysteiden tai muiden tarttuvien tulehdussairauksien oire on este
osastovierailulle. - On suositeltavaa, että vierailut tapahtuisivat pääsääntöisesti kello 13-18 välisenä aikana.
- Vierailijoiden määrän tulee olla sellainen, ettei potilashuoneessa olevien muiden
potilaiden yksityisyys ja oman tilan tarve häiriinny. Yleensä tämä tarkoittaa 1-2 vierailijaa samanaikaisesti potilasta kohti. - Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa, palliatiivisen hoidon yksiköissä, lastentautien
osastolla, synnyttäjien vuodeosastolla noudatetaan näiden yksiköiden omia
vierailukäytäntöjä. Kriittisesti sairaiden ja kuolevien potilaiden luona vierailut sovitaan
yksilöllisesti hoitavan henkilökunnan kanssa.
Päivystys
Keskussairaalan ympärivuorokautisessa päivystyksessä hoidetaan kaikenikäisiä potilaita, jotka ovat sairastuneet tai loukkaantuneet äkillisesti ja joita ei voida turvallisesti hoitaa muualla. Kun harkitset lähtöä päivystykseen, ota ensin yhteyttä Päivystysapuun.
Asiakaspalvelu
Kymenlaakson keskussairaalan asiakaspalvelusta vastaavat vahtimestarit. Asiakaspalvelun toimisto on avoinna arkisin klo 7.30–15.30. Toimiston aukioloaikoina voit olla asiakaspalvelupisteen vahtimestareihin yhteydessä puhelimitse.
Vahtimestareilla on käytössä kaksi puhelinnumeroa. Mikäli puheluusi ei vastata heti, pyydämme koettamaan myöhemmin uudestaan.
Vahtimestareiden yhteystiedot
Tutustu keskussairaalaan ja sairaala-alueeseen
Voit tutustua keskussairaalan alueeseen etukäteen ulkokartan ja 3D-mallinnoksen avulla.
Omaistiedustelut
Jos tahdot tiedustella omaisestasi, joka on sairaalassa osastohoidossa, ole puhelimitse suoraan yhteydessä tätä hoitavaan yksikköön.
Potilaiden vointiin liittyvissä kyselyissä osastojen henkilökunnan tavoittaa parhaiten n. klo 13-17 välillä, kun lääkäreiden kierrokset osastoilla ovat päättyneet.
Onko omaisesi viety kiireellisesti hoitoon? Omaisesi saattaa silloin olla hoidossa päivystyksessä, akuuttiyksikön osastolla tai teho- ja valvontayksikössä. Jos tiedät ainoastaan sen, että omaisesi tuotu päivystykseen, soita päivystyksen omaistiedustelunumeroon.