Siirry sisältöön

Silmäyksikössä tutkitaan ja hoidetaan erikoissairaanhoitoa vaativia silmäsairauksia poliklinikalla ja leikkaussaleissa. Vastaanottoja pitävät sekä lääkärit että hoitajat. Silmäyksikköön saavutaan lähetteellä. 

Lähetteellä saavutaan myös päivystystilanteissa. Olethan siis päivystyksellistä vaivaa epäillessäsi ensimmäiseksi yhteydessä omalle terveysasemalle, työterveyspalveluihin tai yleispäivystykseen. Lähetteen saaneet potilaat voivat olla suoraan yhteydessä silmäyksikköön asiointiin liittyvissä asioissa.

Alla kanavat yhteydenottoon terveysasemalle. Silmäyksikön puhelinnumerot löytyvät alempaa sivuilta Potilaana silmäyksikössä -otsikon alta.

Potilaana silmäyksikössä

Mikäli hoitosi on jo alkanut silmäyksikössä ja silmäsairautesi tila heikkenee, tai sinulla on muuten kysyttävää silmäsairautesi hoitoon liittyen, ole tällöin yhteydessä suoraan silmäyksikköön.

Soittaessasi sinua pyydetään puhelimessa valitsemaan, liittyykö asiasi lähetteeseen tai ajanvaraukseen vai haluatko keskustella hoitajan kanssa. Huomioithan, että maanantaisin puhelinliikenne on usein vilkkaampaa, joten kiireettömissä asioissa suosittelemme olemaan yhteydessä tiistaista perjantaihin. 

Silmäyksikköön varatun ajan peruminen

Ajanvaraus tulee perua viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa, näin vältyt peruuttamattoman poisjäännin maksulta. Myöhemmin tehdyistä peruutuksista voidaan tapauskohtaisesti laskuttaa peruuttamaton poisjäänti.

Ajan peruminen soittamalla

Ajan peruminen arkisin klo 8-15 puhelimitse.

Soita 05 220 2410

Ajan peruminen puhepostiin

Ajan peruminen arki-iltaisin, öisin ja viikonloppuisin puhepostiin. Kuuntele nauhalta ohjeet ja toimi ohjeiden mukaisesti.

Soita 05 220 2410

Ajan peruminen tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti, jossa kerrot henkilön nimen ja syntymäajan, sekä peruttavan ajan (pvm + klo).

Lähetä viesti 045 7395 9963

Ennen saapumista silmäyksikköön

Silmätutkimukset ja -toimenpiteet vievät yleensä paljon aikaa, joten käyntiin on syytä varata runsaammin aikaa. Silmäyksikkö on päivystävä yksikkö, joten päivystystoiminnan vuoksi myös ajanvarauspotilaiden ajat saattavat viivästyä. Varauduthan myös päivystyspotilaana siihen, että käyntiin on syytä varata runsaammin aikaa. Ennen silmätutkimuksia ja toimenpiteitä silmiin tiputetaan monesti silmätippoja, jotka heikentävät näkökykyä, joten autolla ajo tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen ei ole suotavaa. 

Ennen saapumista luethan saamasi kutsukirjeen ja mahdolliset potilasohjeet huolellisesti läpi. Varaa mukaan tiedot mahdollisesti käytössäsi olevista silmälaseista tai piilolinsseistä. Jos käytät piilolinssejä, on hyvä varata mukaan myös käyttämäsi silmälasit. Varaa mukaan myös tiedot käyttämästäsi silmälääkityksestä esimerkiksi paperille, ellet muista lääkitystietoja ulkoa.  Mikäli käytössäsi on silmälääkkeitä, on tärkeää käyttää lääkkeet normaalisti ennen käyntiä, ellei asiasta ole muuta sovittu.

Jos olet saapumassa silmäleikkaukseen tai -toimenpiteeseen, olet saattanut saada kutsukirjeen mukana esitietolomakkeen. Täytäthän esitietolomakkeen kotona kiireettömästi ennen vastaanottoa, esimerkiksi edellisenä päivänä. Esitietolomakkeissa kysymme tärkeitä tietoja, jotka saattavat vaikuttaa leikkaukseen tai toimenpiteeseen. Täytäthän lomakkeen huolellisesti ja palautat sen sinut vastaanottavalle hoitajalle saapuessasi.

Saapuminen silmäyksikköön

Silmäyksikkö sijaitsee Kymenlaakson keskussairaalan vanhassa osassa 2. kerroksessa. Kulku sairaalaan tapahtuu sairaalan eteläpäädyn ovista. Ilmoittauduthan vastaanotolle Kela-kortilla eteläpäädyn aulassa sijaitsevilla ilmoittautumisautomaateilla. Automaattien läheltä löytyy hissit, joilla pääset 2. kerrokseen. Mikäli ilmoittautuminen ilmoittautumisautomaateilla ei onnistu, saavu suoraan silmäyksikköön ja ilmoittaudu yksikössä sihteerille odotusaulan alkupäässä olevalle palvelupisteelle. Kun olet ilmoittautunut, voit käydä silmäyksikön odotusaulaan odottamaan. Sinut kutsutaan nimellä vastaanotolle. 

Usein silmälääkärin vastaanoton jälkeen autolla ajo ei ole suotavaa silmiin tiputettujen näkemistä heikentävien silmätippojen vuoksi. Suosittelemmekin kulkemaan silmäyksikköön joko saattajan kyyditsemänä tai julkisia kulkuyhteyksiä hyödyntäen. 

Mikäli terveydentilasi edellyttää matkan kulkemista julkisten liikenneyhteyksien sijaan taksilla, on tietyissä tapauksissa mahdollista saada todistus taksin käytön tarpeellisuudesta terveydentilan perusteella (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Arvion tekee aina terveydenhuollon ammattihenkilö.

Silmäyksikköön saavutaan lähetteellä

Silmäyksikkö on osa erikoissairaanhoitoa, jonne saavutaan lähetteellä. Jos silmissäsi on vaivaa tai epäilet silmäsairautta, voit ensimmäiseksi varata ajan esimerkiksi terveysasemalle tai työterveyspalveluihin. Mikäli sinulla todetaan erikoissairaanhoitoa vaativa silmäsairaus, tai tilanteesi vaatii lisätutkimuksia erikoissairaanhoidossa, tehdään tarpeen mukaan lähete Silmäyksikköön. 

Silmäyksikköön saavutaan hoitoon lähetteellä myös päivystyksellisissä tilanteissa. Epäillessäsi päivystyksellistä hoitoa vaativaa silmäsairautta, olethan ensimmäiseksi yhteydessä omalle terveysasemalle, työterveyspalveluihin tai yleispäivystykseen. 

Sain päivystyslähetteen silmäyksikköön, kuinka toimia?

Mikäli sinulle on tehty päivystyslähete silmäyksikköön, otathan yhteyttä meihin puhelimitse päivystysaikasi sopimiseksi. Jos emme heti vastaa, jätä soittopyyntö sihteerivalintaan (numerovalinta 1) ja soitamme takaisin mahdollisimman pian. Puhelimessa sovittu päivystyksellinen vastaanottoaika on viitteellinen ja tutkimukset vievät usein aikaa, käyntiin on hyvä varata runsaammin aikaa. 

Silmäkeskus ottaa päivystyspotilaita vastaan:


Ota yhteyttä

Silmäyksikkö Kymenlaakson keskussairaala

Puhelinaika arkisin klo 8–15

05 220 2410

Käyntitiedot

Kymenlaakson keskussairaala, 2. krs
Kotkantie 41, Kotka.

Kulku sairaalaan tapahtuu sairaalan eteläpäädyn pääovista Paatelantien puolella. Ilmoittautumisautomaattien läheltä löytyy hissit, joilla pääset 2. kerrokseen.

Takaisin ylös