Lääkehoito
Tältä sivulta löydät Kymenlaakson hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelman sekä ammattilaisille tarkoitetut lääkehoitosuunnitelmapohjat ja -liitteet.
Kymenlaakson hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelma
Organisaatioissa ja toimintayksiköissä lääkehoito perustuu lääkehoitosuunnitelmaan, joka
on osa terveydenhuoltolaissa säädettyä laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelmaa.
Lääkehoitosuunnitelma on keskeinen osa lääkehoitoon osallistuvien henkilöiden perehdytystä sekä lääkehoidon laadun ja turvallisuuden varmistamista.
Lääkehoitosuunnitelmassa keskitytään oman toiminnan kannalta kriittisiin ja olennaisiin lääkitysturvallisuuden alueisiin. Kymenlaakson hyvinvointialueen organisaatiotasoinen lääkehoitosuunnitelma on ohjausasiakirja, joka määrittelee ja kuvaa koko hyvinvointialueenyhtenäiset lääkehoidon käytännöt.
Kymenlaakson hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelma ja liitteet
Toimintayksikön lääkehoitosuunnitelma
Toimintayksikön lääkehoitosuunnitelman tärkeimpänä tehtävänä on kuvata toimintayksikön lääkehoidon käytännöt, toimia perehdytyksen työkaluna, ohjata toimintayksikköä itsenäiseen riskienhallinta-ajatteluun ja edistää lääkitysturvallisuuskulttuuria.
Toimintayksikön esihenkilöt ovat vastuussa siitä, että toimintayksikössä on ajantasainen lääkehoitosuunnitelma, jonka mukaiseen työskentelyyn jokainen työntekijä on
perehdytetty. Lääkehoitoon osallistuva työntekijä vastaa siitä, että toimii lääkehoitosuunnitelman mukaisesti. Toimintayksikkökohtainen lääkehoitosuunnitelma on oltava
- Kaikissa lääkehoitoa toteuttavissa julkisissa ja yksityisissä terveydenhuollon toimintayksiköissä
- Kaikissa lääkehoitoa toteuttavissa julkisissa ja yksityisissä sosiaalihuollon toimintayksiköissä
- Luvanvaraisen ammatillisen perhehoidon toimintayksiköissä
- Kuntien varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimintayksiköissä
- Sosiaali- ja terveydenhuollon ulkopuolisissa toimintayksiköissä, joissa
toteutetaan lääkehoitoa
Toimintayksikön lääkehoitosuunnitelman pohja ja liitteet
Lääkehoidon osaamisen varmistaminen
Lääkehoito-osaaminen muodostuu koulutuksen aikana ja se täydentyy työkokemuksella ja täydennyskoulutuksilla vastaamaan työtehtävissä tarvittavaa lääkehoito-osaamista. Lääkehoidon toteutukseen osallistuminen edellyttää voimassa olevaa lääkelupaa. Lääkelupa perustuu tutkinnossa hankittuun osaamiseen, mahdolliseen lisäkoulutukseen, täydennyskoulutuksiin sekä osaamisen varmistamiseen. Työntekijän lääkeluvan tulee vastata työtehtävissä tarvittavaa lääkehoito-osaamista.
Osaamisen varmistamisen ohje
Jos asiakkaan/potilaan lääkityksen turvaamiseksi ei ole käytettävissä lääkehoidon koulutuksen saanutta ammattihenkilöä, myös muu kuin sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattihenkilö voi osallistua lääkehoidon toteutukseen lääkehoidon lisä- ja täydennyskoulutuksen sekä osaamisen varmistamisen jälkeen.
Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön lääkehoidon osaamisen näytöt vastaanottaa kotisairaala
- Kotisairaala etelä p. 044 702 7502
- Kotisairaala pohjoinen p. 040 836 2551