Ikääntyneiden asumispalvelut
Kymenlaaksossa on tarjolla erilaisiin tarpeisiin vastaavia asumispalveluja ikääntyneille.
Monipuolisia asumispalveluita ikääntyneille
Ikääntyneiden asumisen palveluihin kuuluu sosiaalihuoltolaissa tarkoitetut ikääntyneiden tilapäinen ja yhteisöllinen asuminen, ympärivuorokautinen palveluasumien sekä laitospalvelu. Ikääntyneiden asumisen palvelua voidaan järjestää hyvinvointialueen tai yksityisen palveluntuottajan tuottamana. Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen järjestämisen vaihtoehtona on palvelusetelin valinta.
Asumispalveluiden tehtävänä on tukea arjessa selviytymistä yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Palvelun tarkoituksena on, että asiakas voi kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi, ja että hän voi ylläpitää sosiaalista vuorovaikutusta sekä osallistua mielekkääseen, hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistävään ja ylläpitävään toimintaan.
Jos olet pohtinut, että ikääntyneiden asumispalvelut voisivat sopia sinulle tai läheisellesi, ota yhteyttä sosiaalihuollon asiakasneuvontaan.
Sosiaalihuollon asiakasneuvonta
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan puhelinpalvelu
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnasta saat tietoa sosiaalipalveluista tai apua omaan tai läheisen arjessa selviytymiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamme tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin kello 9–14.
Soita 05 220 6000Chattaa tai varaa soittoaika Oma Kymenlaakso -palvelussa
Digitaalisessa Oma Kymenlaakso -palvelussa voit keskustella reaaliaikaisesti sosiaalihuollon ammattilaisen kanssa tai varata sinulle sopivan soittoajan. Chat palvelee tiistaista torstaihin kello 10–15.
Kirjaudu Oma KymenlaaksoonAsumista tarpeen mukaan
Tilapäinen asuminen
Tilapäisen asumisen tarkoituksena on tarjota asiakkaalle tilapäinen asunto sekä hänen palvelutarpeensa mukaista tukea ja hoitoa esimerkiksi omaishoitajan sairastumisen, omaa kotia koskevan ennalta arvaamattoman onnettomuuden tai muu vastaavan syyn vuoksi.
Yhteisöllinen asuminen
Yhteisöllinen asuminen on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät tarvitse runsasta hoivaa ympärivuorokautisesti. Palveluasuja tarvitsee kuitenkin soveltuvan asunnon sekä hoivaa ja huolenpitoa. Yhteisöllisessä asumisessa asiakasta tuetaan selviytymään mahdollisimman omatoimisesti ja itsenäisesti asumiseen ja jokapäiväiseen elämään liittyvissä toiminnoissa.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen
Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään henkilöille, joka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa, huolenpitoa ja valvontaa sekä henkilökunnan jatkuvaa läsnäoloa. Toiminnan tavoitteena on, että asukas voi kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi. Hänellä on mahdollisuus osallistua mielekkääseen, hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistävään ja ylläpitävään toimintaan.
Lyhytaikainen asuminen
Lyhytaikaisen asuminen tarkoituksena on tukea kotona selviytymistä. Lyhytaikaista asumista voidaan järjestää muun muassa intervallihoitona tai yhtenä vaihtoehtona omaishoidon tuen vapaan aikaisen hoidon toteuttamiseksi.
Lyhytaikainen laitoshoito
Lyhytaikainen laitoshoito toteutetaan kotiutusyksiköissä, jotka ovat yli 65-vuotiaille tarkoitettuja kotona asumisen tukemiseen ja toimintakyvyn eri osa-alueiden vahvistamiseen, apuvälineiden ja jatkohoidon tarpeen kartoitukseen keskittyviä yksiköitä. Asiakkaan arviointi toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä. Hoitojakson pituudesta sovitaan asiakaskohtaisen palvelutarpeen mukaisesti.
Ikääntyneiden asumisen vastuuhenkilöt ja yhteystiedot
Eija Tulikoura
Toimintayksikön päällikkö
Ikääntyneiden asuminen: Kouvolan pohjoisen ja Kotkan alueen asumispalveluyksiköt
Leila Tylli
Toimintayksikön päällikkö
Ikääntyneiden asuminen: Miehikkälä-Virolahden, Haminan sekä Kouvolan keskustan ja sen eteläisen alueen asumispalveluyksiköt
Eerika Leivo
Toimintayksikön päällikkö
Ikääntyneiden ostopalvelut
Vierailuohjeet asumisyksiköissä
- Tarttuvien tautien ehkäisyn kannalta on tärkeää, että asumisyksiköissä käy vain terveitä vierailijoita.
- Vierailijan tulee huolehtia käsihygieniasta. Asumisyksikön henkilöstö ohjaa tarvittaessa maskin käyttöön.
- Henkilökunnalta saa tarkempia yksikkökohtaisia ohjeita, joita tulee noudattaa.