Omaolo
Omaolosta saat arvion hoidon tarpeesta ympäri vuorokauden ja tarvittaessa yhteyden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin. Omaolon valmennukset auttavat sinua ylläpitämään terveyttä ja hyvinvointia. Palveluarvioilla voit kartoittaa sosiaalipalveluiden tarvetta.
Omaolo on nopein reitti terveysasemalle
Kun olet yhteydessä terveysasemalle, sinulle tehdään hoidontarpeen arvio. Saat arvion hoidontarpeesta nopeasti, kun täytät omaan oireeseesi sopivan oirearvion digitaalisesti Omaolo-palvelussa. Omaolo palvelee yli 15-vuotiaita kymenlaaksolaisia vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.
Kun täytät Omaolon oirearvion, voit halutessasi lähettää arvion eteenpäin terveysaseman sairaanhoitajalle. Kymenlaaksossa on käytössä 15 erilaista Omaolon oirearviota ja vastausten perusteella saat itsehoito-ohjeita tai ajanvarausoikeuden oireista riippuen joko lääkärin, sairaanhoitajan tai fysioterapeutin vastaanotolle.
Kun sinulla on oire, tee Omaolon oirearvio
- Kirjaudu Omaoloon osoitteessa www.omaolo.fi. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, varmennekortin tai mobiilivarmenteen. Hyväksy evästeet ja ota käyttöön tekstiviesti- ja sähköposti-ilmoitukset. Omaoloa voi käyttää myös ilman kirjautumista, jos et halua lähettää tuloksiasi terveysasemalle.
- Valitse tilanteeseesi sopiva oirearvio ja vastaa kysymyksiin huolellisesti ja rehellisesti. Kymenlaaksossa käytössä olevat oirearviot:
- Alaselän kipu, oire, tai vamma
- Hampaiden tai suun alueen oire tai vamma
- Hengitystietulehdus
- Korvan kipu tai lukkoisuus
- Kurkkukipu- tai nieluoire
- Närästys
- Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma
- Peräaukon seudun oire
- Polven oire tai vamma
- Päänsärky
- Ripuli
- Seksitautiepäily
- Silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus
- Virtsatieinfektio
- Yskä
- Yleinen oirekysely
- Vastausten perusteella saat itsehoito- tai toimintaohjeet tai mahdollisuuden lähettää oirearvio ammattilaiselle. Kun lähetät vastaukset ammattilaiselle, terveysaseman sairaanhoitaja näkee vastauksesi ja oirearvion tuloksen. Hoitaja voi sen jälkeen laittaa sinulle viestiä Omaolon kautta. Joissain tapauksissa voit varata sähköisesti ajan vastaanotolle.
Muu yhteydenotto
Jos mikään oirearvioista ei sovi asiasi hoitamiseen, voit täyttää Muu yhteydenotto -lomakkeen. Lomakkeella saat yhteyden ammattilaiseemme, kun avaat valikon ja valitset jonkun seuraavista:
- Väkivalta ja kaltoinkohtelu
- Muu kiireetön terveysasia
Kun olet täyttänyt Muu yhteydenotto -lomakkeen, ammattilainen on sinuun yhteydessä 3 arkipäivän kuluessa.
Omaolo auttaa ja tukee elämäntapamuutoksissa
Oirearvioiden lisäksi Omaolosta löytyy työkaluja kartoittamaan ja edistämään omaa terveyttä ja hyvinvointia.
Sähköinen terveystarkastus
Sähköisen terveystarkastuksen vastausten perusteella asiakas saa arvion omasta terveydentilasta ja tietoa, miten henkinen hyvinvointi ja elintavat vaikuttavat arvioituun elinikään ja riskiin sairastua.
Omaolon hyvinvointivalmennukset
Jos omissa elintavoissa on parantamisen varaa, Omaolon hyvinvointivalmennukset toimivat apuna ja kannustavat terveyttä tukeviin elämäntapamuutoksiin. Valmennukset ohjaavat ja seuraavat tehtävien avulla edistymistä.
Omaolosta löytyvät hyvinvointivalmennukset:
- Alkoholinkäytön vähentäminen
- Arjen harmituksen vähentäminen
- Lapsiperheiden valmennusohjelma
- Liikuntaohjelma terveysliikkujille
- Painonhallinta
- Positiivinen vuorovaikutus parisuhteessa -valmennusohjelma
- Ristiriitojen ratkaisu parisuhteessa -valmennusohjelma
- Terveyttä edistävä ravinto -valmennus
- Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma
- Univalmennus
Sosiaalipalveluiden palveluarvio
Palveluarvioilla voit kartoittaa, millaista tukea ja apua sosiaalipalveluista voi löytyä sinun tai läheisesi elämäntilanteeseen. Arvion tulokset auttavat arvioimaan, kannattaako tukea hakea. Lisäksi näet alueesi ohjeet, joiden mukaan voit tarvittaessa toimia.
Anna palautetta Omaolosta
Haluamme Kymenlaakson hyvinvointialueella kuulla, miten asiointisi Omaolossa sujui. Vastaaminen tapahtuu täysin nimettömästi eikä henkilöllisyytesi tule missään vaiheessa tietoomme.
Vastaaminen on vapaaehtoista. Palautteesi on meille tärkeä, jotta voimme kehittää toimintaamme sen pohjalta.