Siirry sisältöön

Huumausaineiden käyttö ja riippuvuuden kehittyminen

Huumausaineiden käytön lopettaminen on vaikeaa, eikä se usein onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Riippuvuus saattaa usein olla niin voimakas, että terveydenhuollon ammattilaisen apu on välttämätöntä.

Huumeriippuvuudelle on ominaista päihteen jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista. Huumeriippuvuuteen liittyy usein fyysisen riippuvuuden kehittyminen. Tällöin kyky sietää huumeen vaikutuksia on kohonnut tai sen käytön lopettamisen jälkeisinä päivinä ilmenee eriasteisia vieroitusoireita. Usein voimakkaat vieroitusoireet saavat monen jatkamaan huumausaineen käyttöä. Psyykkinen riippuvuus taas tarkoittaa huumausaineen tuomaan hyvään oloon koukkuun jäämistä.

Huumeriippuvuus on ilmeinen, kun arki alkaa pyöriä huumeen ympärillä: ajankäyttö keskittyy huumeen käyttöön, hankkimiseen tai käytöstä toipumiseen ja ainetta on saatava käsiin oli tilanne millainen hyvänsä.

Huumeen vaikutuksiin tottunut elimistö vaatii jatkuvasti huumeita toimiakseen normaalisti. Jos huumeen käyttö loppuu, tulee vieroitusoireita. Fyysiset vieroitusoireet riippuvat käytetystä aineesta ja ovat eri huumeille erilaisia. Ahdistuneisuus ja levottomuus ovat hyvin tavallisia kaikkien päihteiden vieroitusoireita.

Yleisimmät huumausaineet

Erilaiset huumausaineet vaikuttavat käyttäjäänsä eri tavoin sekä niiden riippuvuutta aiheuttava mekanismi on erilainen. Suomessa eniten käytettyjä huumeita ovat

  • Kannabis
  • Amfetamiini ja metamfetamiini
  • Ekstaasi
  • Kokaiini ja muut psykostimulantit
  • Buprenorfiini ja muut opioidit
  • Hallusinogeenit, esim. LSD
  • Erilaiset synteettiset päihteet kuten ”gamma” ja ”lakka”
  • Erilaiset hengitettävät tai impattavat inhalantit kuten puhdistusaineet ja spraymaalit

Lisätietoa eri huumaisaineiden vaikutuksista löydät Päihdelinkin verkkosivuilta.

Näin saat meihin yhteyden, kun haluat apua huumeongelmaan

Jos tarvitset apua huumeongelmaan, ota yhteys mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvontaan puhelimitse tai Asiointipalvelun kautta.

Ota yhteyttä puhelimitse

Ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvontaan, jos olet huolissasi omasta tai läheistesi mielenterveydestä tai päihteidenkäytöstä. Palvelemme arkisin klo 7-18.

Soita 05 220 2150

Keskustele chatissa

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatissa voit keskustella nimettömästi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos sinulla on huoli omasta tai läheisen mielenterveydestä, päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta. Palvelemme arkisin klo 7-18.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen chat

Asioi digitaalisesti

Jos oma tilanne askarruttaa, voit ottaa yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvontaan asiointipalvelussa tai täyttää itsearviontilomakkeen.

Siirry asiointipalveluun

Varatun ajan peruminen

Voit peruuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonnan kautta varatun ajan tekstiviestitse. Kirjoita viestiin nimi, syntymäaika sekä varatun ajan ajankohta (pvm + klo). Jos sinulla on jo olemassa oleva hoitosuhde esimerkiksi poliklinikalla, otathan varattuihin aikoihin liittyvissä asioissa suoraan sinua hoitavaan yksikköön.

Lähetä viesti 045 7395 9144

Sosiaali- ja terveysneuvontaa päihteiden käyttäjille – tule käymään PISTEellä

Sosiaali- ja terveysneuvonta PISTE on paikka, jonne voit tulla kysymään arkielämään tai terveyteen liittyvistä asioista, halutessasi myös anonyymisti. Ajanvarausta ei tarvita. PISTEeltä sinut ohjataan halutessasi oikean palvelun piiriin tai aloitetaan hoitosuhde. Paikan päällä on myös mahdollista vaihtaa käytetyt neulat puhtaisiin tai pikatestata C-hepatiittia.

Paikalla on aina sairaanhoitaja. Kotkan ja Kouvolan PISTEillä käy säännöllisesti myös kokemusasiantuntija ja sosiaalityöntekijä. PISTE on matalan kynnyksen palvelu päihteitä ongelmallisesti käyttäville, joilla on haasteita sitoutua mihinkään tiettyyn mielenterveyspalveluun.

Kymenlaakson PISTEet ja yhteystiedot

Kaksi henkilöä istuvat tuoleilla ja katsovat toisiinsa.
PISTEellä voit kysyä apua terveyteen tai arkeen liittyvistä asioista.

Suonensisäinen käyttö, tartuntataudit ja neulojen vaihto

Huumeiden pistäminen ei ole suositeltavaa, sillä riski yliannostukseen, tulehduksiin ja tartuntatauteihin on suuri. Jos huumetta kuitenkin pistetään, kannattaa kiinnittää huomiota puhtauteen, pistämiskohtiin, -tekniikkaan ja -välineisiin.

Kymenlaaksossa on neulanvaihtopisteitä Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa Sosiaali- ja terveysneuvonta PISTEiden yhteydessä. Neulojen vaihtoa varten ei tarvitse ajanvarausta.

Korvaushoito

Korvaushoitoyksiköt tarjoavat opioidiriippuvaisten lääkkeellistä korvaushoitoa potilaille, joilla on todennettu riippuvuus ja jotka eivät ole onnistuneet vieroittautumaan.

Korvaushoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Lähetteen saamiseksi on tehtävä korvaushoidon tarpeen arvio. Arvio voidaan tehdä terveysasemien mielenterveys- ja päihdehoitajien vastaanotolla tai sosiaali- ja terveysneuvonta PISTEessä.

Korvaushoidon tavoitteena on estää tai merkittävästi vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja käyttöön liittyviä terveysriskejä sekä mahdollistaa riippuvuuksien hoito ja psykososiaalinen kuntoutus. Korvaushoidossa käydään lääkehoidossa alkuun päivittäin. Hoidon edetessä on mahdollisuus harventaa lääkehakuja harvimmillaan kerran kuukaudessa käynteihin. Omahoitaja tapaamisia tarjotaan potilaan tarpeen mukaan, yleensä vähintään kahdesti kuukaudessa. Hoidon muu sisältö ja tarvittavat tutkimukset suunnitellaan yksilöllisesti. Korvaushoidossa olevan potilaan tarvitsema sosiaalityö ja psykiatrinen hoito pyritään aina järjestämään samassa yksikössä.

Korvaushoidon yhteystiedot ja toimipisteet

Apua huumeongelmaan ja tietoa muualla verkossa

Testit ja oma-apu

Päihdelinkin testit

Päihdelinkin testien avulla voit tunnistaa huumaavien aineiden käyttöäsi ja arvioida käytön vaikeuden astetta.

Siirry Päihdelinkkiin(siirryt toiseen palveluun)

Päihdelinkin oma-apu

Päihdelinkin sivuilta löydät myös oma-apuun tarkoitettua materiaalia, kuten kokemusasiantuntijoiden tuottaman videosarjan Vapaaksi huumeista sekä muuta hyödyllistä tietoa.

Siirry Päihdelinkin oma-apuun(siirryt toiseen palveluun)

Järjestöt ja vertaistuki

Nimettömät Narkomaanit

Nimettömät Narkomaanit (NA) Sivuilta löydät tapahtumakalenterin jossa ajantasaiset tiedot kokouksista.

Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Sininauhaliitto

Sininauhaliitto on päihdetyötä tekevä järjestö. Toiminta keskittyy matalan kynnyksen päiväkeskuksiin ja jalkautuvaan asumisen tukeen Kouvolassa ja Kotkassa.

Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Kakspy

Kakspy tarjoaa esimerkiksi päivä-ja ryhmätoimintoja sekä klubitalotoimintaa Kymenlaakson alueella.

Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Tukea ja apua huumaisaineita käyttävien läheisille

Kakspyn perhe-ja lähetystyö

Kakspy:n Perhe- ja läheistyö tarjoaa tukea, tietoa sekä neuvontaa Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa.

Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Irti Huumeista ry

Irti Huumeista Ry tarjoaa tukea ja apua huumausaineita käyttävien läheisille.

Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)

Materiaalia itsenäiseen opiskeluun

Läheisten itsenäiseen työskentelyyn tarkoitettua materiaalia ja tietoa löydät Päihdelinkin sivuilta.

Siirry Päihdelinkkiin(siirryt toiseen palveluun)
Takaisin ylös