Siirry sisältöön

Autamme vanhemmuuden tunnustamiseen ja huoltajuuteen liittyvissä kysymyksissä

Kymenlaaksossa perheoikeudelliset palvelut vastaavat äitiyteen ja isyyteen liittyvistä selvitysasioista. Perheoikeudellisten palveluiden toimipisteet sijaitsevat Etelä-Kymenlaaksossa Kotkassa ja Pohjois-Kymenlaaksossa Kouvolassa.

Voit ottaa yhteyttä perheoikeudellisiin palveluihin puhelimitse. Voit myös varata ajan lastenvalvojalle sähköisessä Asiointipalvelussa.

Ota yhteyttä puhelimitse

Neuvonta ja ohjaus ma klo 12-14, ke klo 12-14 ja pe klo 10-12.

Soita 05 220 6300

Ajanvaraus ma klo 12-14, ke klo 12-14 ja pe klo 10-12

Soita 05 220 6310

Varatun ajan voi perua tekstiviestillä. Kirjoita viestiin oma nimi, henkilötunnus ja peruttava aika.

Lähetä viesti 050 902 3821

Varaa aika lastenvalvojalle

Voit varata ajan lastenvalvojalle sähköisessä asiointipalvelussa. Sähköisesti varatut ajat edellyttävät kummankin vanhemman läsnäoloa.

Siirry asiointipalveluun

Vanhemmuuden selvittäminen

Lapsen äiti on se, joka on synnyttänyt lapsen. Kun lapsi on syntynyt synnyttäneen äidin ja tämän aviomiehen avioliiton aikana, aviomies on lapsen isä avioliiton perusteella. Muissa tilanteissa vanhemmuuden vahvistaminen edellyttää toimia lapsen vanhemmilta ja viranomaisilta. 

Löydät lisätietoa vanhemmuuden selvittämiseen THL:n sivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Vanhemmuuden tunnustaminen ennen lapsen syntymää

Isyyden tunnustaminen on mahdollinen raskausaikana, jos on selvää, että isyyden tunnustaja on lapsen isä, eikä muitakaan laissa säädettyjä perusteita kieltäytyä isyyden tunnustamisen vastaanottamisesta ole.

Lapselle voidaan vahvistaa toinen äiti hedelmöityshoitoon suostumisen perusteella. Edellytyksenä on, että lapselle ei voida todeta tai vahvistaa isää. Toisen äidin äitiys voidaan vahvistaa hedelmöityshoitosuostumuksen perusteella, kun suostumus hedelmöityshoitoon on annettu 1.4.2019 jälkeen. Suostumuksia ei voida täydentää enää sen jälkeen, kun raskaus on jo alkanut.

Lue lisää THL:n sivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Vanhemmuuden selvittäminen ja tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Lastenvalvoja aloittaa vanhemmuuden selvittämisen saatuaan tiedon alle 18-vuotiaasta lapsesta, jolle ei ole todettu tai vahvistettu toista vanhempaa tai jonka toisen vanhemman vanhemmuus on kumottu.

Lastenvalvoja selvittää täysi-ikäisen lapsen vanhemmuutta siinä tapauksessa, että lapsen mahdollinen vanhempi on tunnustanut vanhemmuuden tai ilmoittanut aikovansa tunnustaa vanhemmuuden, jos vanhemmuuden selvittäminen osoittaa hänen olevan lapsen vanhempi.

Lue lisää THL:n sivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Avioliiton aikana syntyneen tai raskausaikana tunnustetun lapsen vanhemmuuden selvittäminen

Lastenvalvoja voi selvittää avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyttä, jos synnyttänyt äiti ja avioliiton perusteella todettu isä yhdessä pyytävät isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä. 

Lastenvalvoja voi selvittää myös raskausaikana tunnustetun lapsen vanhemmuutta, jos synnyttänyt äiti ja tunnustamisen perusteella vahvistettu vanhempi yhdessä pyytävät vanhemmuuden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä. Tämä säännös tulee sovellettavaksi, kun tunnustaminen on tapahtunut 1.1.2023 jälkeen. 

Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyttä ja 1.1.2023 jälkeen raskausaikana tunnustetun lapsen vanhemmuutta voidaan selvittää lastenvalvojan toimesta myös silloin, jos toinen henkilö on tunnustanut tai ilmoittanut aikovansa tunnustaa lapsen.

Lue lisää THL:n sivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Toimipisteet ja yhteystiedot

Takaisin ylös