Raskauden seuranta
Tuemme sinua ja perhettäsi raskauden aikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen yhdessä äitiyspoliklinikan kanssa. Sinun ja perheesi vanhemmuuteen kasvu ja koko perheen terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen on yhteinen asiamme.
Tuemme ja hoidamme sinua ja perhettäsi raskauden aikana
Raskautta seurataan sekä neuvoloissa että äitiyspoliklinikoilla.
Äitiysneuvolassa tuemme sinua ja perhettäsi raskauden aikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen yhdessä äitiyspoliklinikan kanssa. Sinun ja perheesi vanhemmuuteen kasvu ja koko perheen terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen on yhteinen asiamme.
Äitiyspoliklinikalla teemme sikiöseulontatutkimuksia sekä seuraamme ja hoidamme erityisseurantaa tarvitsevia odottajia. Erityisen seurannan tarve voi johtua esimerkiksi odottajan perussairaudesta tai raskausaikana ilmenneestä ongelmasta. Sikiöseulonnat on keskitetty keskussairaalan toimipisteeseen.
Ota yhteyttä neuvolaan
Neuvolan chat
Neuvolan chatissa voit keskustella reaaliaikaisesti neuvolan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Chat palvelee maanantaista torstaihin klo 9-14 ja perjantaina klo 9-13.
Siirry neuvolan livechatiinAsioi sähköisesti asiointipalvelu Hyviksessä
Voit varata, siirtää ja perua vastaanottoaikoja neuvolaan sähköisessä asiointipalvelussa nopeasti ja helposti.
Siirry sähköiseen asiointiinAjanvaraus ja asiointi puhelimitse
Ota yhteyttä neuvoloihin (Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti) puhelimitse arkisin ma-to klo 7-15 ja pe klo 7-13.
Soita 05 220 2100Voit perua varatun ajan tekstiviestitse. Kirjoita viestiin henkilön ja neuvolan nimi ja varattu aika (pvm, klo ja syntymäaika).
Lähetä viesti 050 9023 825Neuvolat ja yhteystiedot
Äitiysneuvola-alueet
Katso karttakuva(siirryt toiseen palveluun)Lastenneuvola-alueet
Katso karttakuva(siirryt toiseen palveluun)Etelä-Kymenlaakson neuvolat
Pohjois-Kymenlaakson neuvolat
Joditablettien jakelu
Jaamme joditabletteja alle kolmivuotiaille lapsille ja raskaana oleville syntyvää lasta varten. Joditabletit ovat osa tavanomaista varautumista, sillä säteilyvaaratilanteessa suurin riski on pienillä lapsilla ja sikiöillä.
Tabletit jaetaan raskaana oleville ja lasten vanhemmille neuvolakäynnin yhteydessä. Mikäli neuvolakäynti ei ole perheellä hetkeen ajankohtainen, voi jodipakkauksen noutaa neuvoloista erillisinä jakelupäivinä ilman ajanvarausta. Jakeluajat löydät kunkin neuvolan sivulta.
Raskausajan tutkimukset ja toimenpiteet
Seulontaultraäänitutkimukset
Kaikille raskaana oleville tarjotaan mahdollisuutta osallistua sikiöseulontoihin. Osallistuminen on vapaaehtoista. Seulontoihin liittyvät ultraäänitutkimukset tehdään äitiyspoliklinikalla ja tutkimuksen tekee seulontaultraääniin koulutuksen saanut kätilö. Yksi aikuinen tukihenkilö on tervetullut mukaan ultraäänitutkimuksiin.
Saat äitiysneuvolan ensikäynnillä ohjeet ensimmäisen seulontaultraäänitutkimuksen ajanvarauksesta. Toiselle seulontakäynnille saat ajan äitiyspoliklinikalta ensimmäisen seulontakäynnin jälkeen. Ajanvarauksista tulee tekstiviestimuistutus.
Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus
Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 11+0–13+6. Tutkimuksessa tarkistetaan raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä. Lisäksi voidaan mitata sikiön niskaturvotus ja tarkistaa pääpiirteittäin sikiön rakenteita. Mikäli osallistut varhaisraskauden yhdistelmäseulontaan, yhdistetään ultraäänitutkimuksen tiedot neuvolan kautta otettuun verinäytteeseen. Voit osallistua varhaisraskauden yleiseen ultraäänitutkimukseen, vaikka et haluaisi osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan.
Jos tutkimusten tai aikaisempien raskauksien perusteella on kohonnut riski sikiön kromosomipoikkeavuuteen, voidaan seulontaa jatkaa NIPT-tutkimuksella. Tutkimukseen sisältyy kätilön antama ohjaus sekä verinäytteen otto keskussairaalassa. Verinäytettä ei ole mahdollista ottaa muissa laboratorioissa.
Rakenneultraäänitutkimus
Rakenneultraäänitutkimuksessa tarkastellaan sikiön kasvua, vointia ja rakenteita. Lisäksi tarkistetaan istukan sijainti ja lapsiveden määrä. Tutkimus tehdään pääsääntöisesti raskausviikoilla 18+0-21+6, joissakin tapauksissa vasta raskausviikon 24+0 jälkeen.
Jos rakenneultraäänitutkimuksessa todetaan jotain seurantaa tai jatkotutkimuksia vaativaa, ohjelmoidaan seuranta joko äitiyspoliklinikalle tai yliopistosairaalaan. Muutoin raskauden seuranta jatkuu neuvolassa.
Hoitoa ja tukea vastaanotolla ja sairaalassa
Äitiyspoliklinikan vastaanotoille saavutaan lähetteen perusteella. Lääkäri arvioi poliklinikalle saapuneen lähetteen perusteella hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Tarvittaessa käynnin yhteydessä on myös kätilön vastaanotto, jossa otetaan sydänäänikäyrä sikiöstä sekä tarkistetaan verenpaine ja virtsanäyte.
Jos raskaus jatkuu viikolle 41+0, saat neuvolan kautta ajan yliaikakontrolliin äitiyspoliklinikalle. Tämän jälkeen raskauden seuranta jatkuu äitiyspoliklinikalla. Joskus synnytys joudutaan käynnistämään. Kohdunsuuta voidaan kypsytellä ballongilla tai lääkkeellisesti. Ballongin kanssa voit tietyissä tilanteissa myös kotiutua, mutta lääkkeellinen kypsyttely vaatii osastoseurantaa.
Kymenlaakson keskussairaalassa toimii myös kätilön erityisvastaanottoja, joihin voit saada lähetteen neuvolasta. Näillä vastaanotoilla voit saada apua synnytyspelon käsittelyyn, raskausdiabeteksen hoitoon tai jos tarvitset erityistä tukea raskausaikana.
Joskus raskaus vaatii tarkempaa seurantaa osasto-olosuhteissa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi ennenaikaiset supistukset tai raskausmyrkytys.
Palaute
Toivomme saavamme palautetta kaikesta toiminnastamme.
Osa äitiyspoliklinikan asiakkaista saa vastaanottokäynnin jälkeen tekstiviestin, jossa asiakasta pyydetään arvioimaan kokemuksiaan palvelusta. Tekstiviestiä ei lähetetä kaikille asiakkaille, vaan viesti lähtee satunnaisotannalla. Tekstiviesti sisältää linkin lyhyeen kyselyyn, jossa asiakas arvioi suosittelun todennäköisyyttä 10-portaisella NPS-mittarilla. Asiakas voi halutessaan antaa avoimen palautteen arvionsa tueksi.
Äitiyspoliklinikoiden ja synnytysten yhteystiedot
Lääkitys raskauden aikana
Kun haluat varmistaa, sopiiko lääke käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana, saat vastauksen teratologisesta tietopalvelusta. Teratologinen tietopalvelu on valtakunnallinen neuvontapalvelu, joka vastaa raskauden- ja imetyksenaikaista lääkitystä sekä muita haitallisia ulkoisia altistuksia koskeviin kyselyihin.
Neuvontaa ja tietoa annetaan raskaana oleville, raskautta suunnitteleville vanhemmille ja imettäville äideille, sekä terveydenhuollon ammattihenkilöille, apteekeille, medialle ja terveydenhuollon viranomaisille. Neuvontaa ja tietoa voi kysyä puhelimessa tai chatissa.
Teratologinen tietopalvelu ei tee potilaan hoitoa koskevia päätöksiä eikä määrää lääkkeitä.
Teratologinen tietopalvelu
Ota yhteyttä puhelimitse
Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-13
Soita 09 471 76500