Siirry sisältöön

Erilaiset hengityshäiriöt

Hengityshäiriöt jakaantuvat äkillisiin ja pitkäaikaisiin, sen lisäksi ne jakautuvat happeutumishäiriöihin, ventilaatiovajauksiin ja molempien sekamuotoon. Potilailla voi myös esiintyä unenaikaisia hengityshäiriöitä, kuten uniapneaa ja obesiteettihypoventilaatioita. 

Pitkäaikaista happeutumishäiriötä esiintyy erityisesti emfyseemaa sairastavalla potilaalla. Emfyseeman tyypillisin syy on tupakointi, mutta harvinaisena syynä voi olla myös alfa-1-antitrypsiinin puutos. Myös pitkälle edennyt keuhkokudoksen sairaus voi aiheuttaa happeutumishäiriöitä.

Ventilaatiovajausta voi liittyä tiloihin, jossa hengityslihasten toiminta heikkenee, kuten esimerkiksi tyypillisesti keuhkoahtaumataudissa. Hermo-lihassairauksiin, kuten ALS-tautiin liittyy usein ventilaatiovajasta. Lisäksi rintakehän deformiteetit, kuten vaikea skolioosi, voivat aiheuttaa ongelmia. Hypoventilaatio voi liittyä ylipainoon ja usein tauti esiintyy uniapnean kanssa samanaikaisesti.

Äkillisiä hengitysvajauksia hoidetaan pääsääntöisesti osastolla, mutta jatkohoito ja kroonisten hengitysvajausten hoito tapahtuu keuhkosairauksien poliklinikalla. 

Tältä sivulta löytyy ohjeita ja linkkejä hengityshäiriöiden hoitoon ja diagnostiikkaan.

Krooniset ventilaatiovajaukset

Hypoventilaatio voi liittyä ylipainoon ja usein tauti esiintyy uniapnean kanssa samanaikaisesti. Hypoventilaatiota voidaan epäillä, mikäli suppeassa yöpolygrafiassa keskimääräinen happisaturaatio on alle 90 %. Lievempien tautimuotojen hoito on CPAP, mutta vaikeammissa tautimuodoissa käytetään koti-NIV-hoitoa.

Koti-NIV-hoitoa käytetään myös keuhkoahtaumatautiin ja hermo-lihassairauksiin liittyvissä hengitysvajauksissa. Koti-NIV-laitteen asetukset ohjelmoidaan taudinkuvan mukaan.

Keuhkosairauksien poliklinikka vastaa kaikista kroonisista hengitysvajauksista. Motoneuronitautien hengitysvajausten tutkiminen ja hoito on keskitetty Kymenlaakson keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle.

Takaisin ylös