Siirry sisältöön

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä

​​​​​​Seksitaudit ovat bakteerin, viruksen tai loisen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Paras tapa suojautua seksitaudilta on käyttää kondomia yhdynnän tai suuseksin alusta loppuun asti.

Seksitauteja ovat:

Hakeudu tutkimuksiin, jos epäilet seksitautitartuntaa

Seksitautitartunnat voivat olla myös oireettomia, joten tutkimuksissa kannattaa käydä, jos epäilet tartuntaa tai seksikumppanillasi on todettu tartunta. Seksitauti voidaan todeta yleensä laboratoriotutkimuksin.

Seksitaudin oireita voivat olla:

Seksitauti on aina tärkeää hoitaa, koska hoitamattomaan seksitautiin liittyy riskejä. Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa lapsettomuutta sekä erilaisia jälkitauteja.

Jos on mahdollista tai epäilet, että olet saanut seksitautitartunnan, tee ensin itsearvio seksitautiepäilystä Omaolossa. Voit soittaa myös terveysasemien ajanvarausnumeroon tai laittaa viestiä terveysasemalle Asiointipalvelun kautta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Arviota varten sinulta kysytään tarkkoja tietoja epäillyn tartunnan ajankohdasta ja tartuntatavasta, jotta testaus saadaan tehtyä oikeaan aikaan ja oikeasta paikasta. Arvion perusteella voit saada lähetteen laboratoriossa tehtävään seksitautitestiin. On tärkeää, että noudatat sovittua testauspäivää, jotta hoito ei viivästy tarpeettomasti.

Seksitautien testaaminen on maksutonta. Jos seksitaudin hoitaminen vaatii lääkärin vastaanottokäynnin, hoitopuhelun tai etävastaanottokäynnin, voidaan siitä periä hinnaston mukainen maksu.

Tee oirearvio Omaolossa tai soita terveysasemien ajanvaraukseen

Omaolo

Voit tehdä sähköisen oirearvion Omaolossa. Vastaustesi perusteella saat ohjeita ja tietyissä tilanteissa myös sähköisen ajanvarausoikeuden vastaanotolle.

Siirry Omaoloon

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisten tekstiviestilinja

Lähetä tekstiviesti 050 902 4017

Seksitautitestin tulokset

Jos olet käynyt seksitautitestissä sovittuun päivämäärään mennessä, lähetteen tehnyt hoitaja on sinuun yhteydessä yhteisesti sovitulla tavalla, kun tulokset ovat valmistuneet. Negatiivisista tuloksista voidaan ilmoittaa myös tekstiviestillä.

Jos olet käynyt testissä sovitun päivämäärän jälkeen, voit tiedustella testituloksia terveysasemien ajanvarausnumerosta kolmen päivän kuluttua näytteiden antamisesta.

Seksitautien ehkäisy

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Seksitaudit voivat tarttua emätinyhdynnässä, suu- ja anaaliseksissä tai yhteisten seksivälineiden kautta. Taudit eivät tartu halaamalla, koskettamalla, suukottelulla tai kumppania käsin hyväilemällä. Seksitautitartuntaa ei voi saada saunan lauteilta, uimahallin altaasta eikä wc-istuimesta.

Parhaiten taudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia kaikissa seksimuodoissa koko aktin ajan. Tavallisen kondomin rinnalle on kehitelty naisten kondomi sekä suuseksissä naisille käytettävä suuseksisuoja. Virustaudeista kondylooma ja herpes voivat tarttua kondomin käytöstä huolimatta esimerkiksi karvoitusalueelta, johon kondomin suojaus ei yllä.

Kymenlaaksossa ehkäisy on ilmainen alle 25-vuotiaille

Lisätietoa seksitaudeista

Takaisin ylös