Siirry sisältöön

Teksti ja Kuva: Elias Aaltonen 

– Hyvinvointialueen ensimmäinen vuosi sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Vahvan kuntayhtymäpohjan eli Kymsoten ansiosta siirtymä hyvinvointialueeksi ei käytännössä näkynyt asiakkaille palveluiden osalta lainkaan. Olimme varautuneet siirtymävaiheeseen hyvin. Henkilöstön osalta oli tärkeää, että palkkojen maksu onnistui aikataulujen mukaan ja oikein, Hagman kertoo. 

– Kuntayhtymätaustasta huolimatta tämän vuoden aikana on ollut pakko rakentaa kuntoon monia hallinnollisia ja lainsäädännöllisiä asioita, jotka ovat organisaation toimivuuden kannalta tärkeitä. 

Tavoitteena kustannustehokkaat palvelut 

Hyvinvointialueen tuottavuusohjelman perusteellinen ja osallistava suunnittelu on ollut tänä vuonna iso asia. Aluevaltuusto hyväksyi kesäkuussa tuottavuusohjelman, jonka tavoitteena on varmistaa toiminnan jatkuvuus ja kattaa kertynyt alijäämä vuosien 2023–2025 aikana. 

– Tuottavuusohjelman toimenpiteillä varmistamme terveyden ja sairaanhoidon palvelut, sosiaalipalvelut ja pelastuspalvelut kymenlaaksolaisille myös jatkossa, Hagman sanoo. 

Kymenlaakson hyvinvointialueella, kuten kaikilla muillakin hyvinvointialueilla, suurena haasteena on valtion rahoituksen riittävyys lakisääteisten palveluiden järjestämiseen. 

– Niukka rahoitus vaatii meitä jatkuvasti parantamaan omaa toimintaamme ja sen kustannustehokkuutta, Hagman sanoo. 

– Suurin kysymys on, riittääkö talouden tasapainottamiseen annettu aikajänne. Nopeita kustannustasoja alentavia keinoja ei ole tai ne on käytännössä jo toteutettu. Tavoitteenamme on tehdä sellaisia rakenteellisia muutoksia, jotka tuovat pysyvästi matalamman kustannustason. 

Luottavaisesti ja määrätietoisesti kohti uutta vuotta 

Ensimmäisenä toimintavuotena hyvinvointialueella rakennettiin vahva pohja tulevaisuutta ajatellen. 

– Tällä porukalla on hienoa lähteä ponnistamaan uuteen vuoteen. Henkilöstömme on ammattitaitoista, työhönsä sitoutunutta ja oma-aloitteista ja tämä asia helpottaa myös johtamista huomattavasti, Hagman sanoo. 

– Pala palalta lähdemme parantamaan omaa toimintaamme asiakkaan näkökulmasta entistäkin paremmaksi. Me olemme täällä kymenlaaksolaisia varten, Hagman sanoo. 

Hyvinvointia tatamilta 

Reilun vuoden Kymenlaaksossa asunut Hagman on sopeutunut elämään maakunnassa hyvin. 

– Kymenlaakso on ulospäinsuuntautuva ja täällä on hyvin helppo keskustella ihmisten kanssa. Minua on helpottanut se, että asun työviikot täällä ja olen täällä fyysisesti paikalla. Pidän työskentelystä ihmisten parissa ja heidän tapaamisestaan. 

Vuosien varrella Hagmanin puvun takki on vaihtunut työpäivän jälkeen usein valkoiseen judoasuun ja työhuone tatamiin. Vuonna 2024 Hagmanilla onkin tarkoitus palata aktiivisemmin takaisin rakastamansa lajin pariin. 

– Korvien välin ja vyötärömittojen hallitsemiseksi on pakko päästä judotatamille. Olen harrastanut judoa aktiivisesti jo 50 vuotta, vastaa Hagman kysymykseen, kuinka hän aikoo huolehtia omasta hyvinvoinnistaan vuonna 2024. 

Takaisin ylös