Siirry sisältöön

Teksti: Anni Vakkuri
Kuvat: Omaolo

Julkisessa terveydenhuollossa hoitoon pääsyä ohjaa hoidontarpeen arvio. Sairaanhoitaja tekee arvion asiakkaalle puhelimitse terveysasemien ajanvaraus- ja neuvontanumeroon soittaessa tai asiakas voi tehdä oirearvion digitaalisesti Omaolossa. Omaolon kautta asiakas voi lähettää arvion eteenpäin terveysaseman sairaanhoitajalle. Kymenlaaksossa on käytössä 15 erilaista Omaolon oirearviota ja vastausten perusteella asiakas saa itsehoito-ohjeita tai ajanvarausoikeuden oireista riippuen joko lääkärin, sairaanhoitajan tai fysioterapeutin vastaanotolle.  

Omaa terveyttä voi hoitaa missä ja milloin vain 

Terveysasemien ammattilaiset auttavat asiakkaita monenlaisissa vaivoissa ja sairauksissa puhelimitse ja digitaalisissa palveluissa. Kun sairaanhoitaja selvittää syytä asiakkaan vaivaan, hoitaja kysyy erilaisia kysymyksiä oireisiin liittyen. Esimerkiksi seksitautiepäilyissä kysymykset ovat hyvin yksityiskohtaisia, jotta asiakkaalle voidaan tehdä lähete oikeanlaisiin testeihin. 

– Asiakkaille, jotka ovat tottuneet käyttämään digitaalisia palveluita, myös terveyden- ja sairaanhoidossa digitaaliset palvelut ovat luonteva osa omaa hoitoa. Erityisesti arkaluontoisissa asioissa digitaalinen asiointi voi olla asiakkaalle monesti miellyttävämpi vaihtoehto. Digitaalinen asiointi ei myöskään ole sidoksissa tiettyyn päivään tai kellonaikaan, kertoo Omaolon kehittämisen parissa työskentelevä Kymenlaakson hyvinvointialueen projektikoordinaattori Hanna Hämäläinen

Kymenlaaksossa yleinen oirekysely, hengitystietulehduksen, virtsatieinfektion ja seksitautiepäilyn oirearviot ovat eniten käytettyjä oirearvioita Omaolossa. 

– Virtsatieinfektion hoito on Omaolon kautta todella sujuvaa. Avun saa Omaolon kautta terveysasemien ajanvarauksen aukioloaikojen puitteissa yleensä neljässä tunnissa. Lääkäri tai sairaanhoitaja voi kirjoittaa reseptin suoraan tai pyytää asiakkaalta tarvittavia lisätietoja. Jos oireet alkavat myöhään illalla ja asiakas tekee oirearvion Omaolossa, etenee asia heti seuraavana aamuna ilman jonotusta puhelimessa, Hämäläinen sanoo. 

Omaolo auttaa ja tukee elämäntapamuutoksissa 

Oirearvioiden lisäksi Omaolosta löytyy työkaluja kartoittamaan ja edistämään omaa terveyttä ja hyvinvointia. Sähköisen terveystarkastuksen vastausten perusteella asiakas saa arvion omasta terveydentilasta ja tietoa, miten henkinen hyvinvointi ja elintavat vaikuttavat arvioituun elinikään ja riskiin sairastua. 

Jos omissa elintavoissa on parantamisen varaa, Omaolon hyvinvointivalmennukset toimivat apuna ja kannustavat terveyttä tukeviin elämäntapamuutoksiin. Valmennukset ohjaavat ja seuraavat tehtävien avulla edistymistä. Omaolosta löytyy hyvinvointivalmennukset alkoholinkäytön ja arjen harmituksen vähentämiseen, lapsiperheille, terveysliikkujille, painonhallintaan, positiiviseen vuorovaikutukseen ja ristiriitojen ratkaisuun parisuhteessa, terveyttä edistävään ravintoon, tupakoinnin lopettamiseen ja parempaan uneen.  

Terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi Omaolossa voi selvittää palveluarvioiden avulla arjen sujumiseen liittyviä asioita. Kymenlaakson hyvinvointialueella on käytössä henkilökohtaisen avun, kodin ulkopuolella liikkumisen ja omaishoitotilanteen arvioinnit. Vastausten perusteella Omaolo ohjaa asiakasta oikean palvelun piiriin. 

Kun sinulla on oire, tee Omaolon oirearvio 

  1. Kirjaudu Omaoloon osoitteessa www.omaolo.fi. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, varmennekortin tai mobiilivarmenteen. Hyväksy evästeet ja ota käyttöön tekstiviesti- ja sähköposti-ilmoitukset. Omaoloa voi käyttää myös ilman kirjautumista, jos et halua lähettää tuloksiasi terveysasemalle. 
  2. Valitse tilanteeseesi sopiva oirearvio ja vastaa kysymyksiin huolellisesti ja rehellisesti. Valittavana olevat oirearviot: 
    • Alaselän kipu, oire, tai vamma 
    • Hengitystietulehdus 
    • Korvan kipu tai lukkoisuus 
    • Kurkkukipu- tai nieluoire 
    • Närästys 
    • Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma 
    • Peräaukon seudun oire 
    • Polven oire tai vamma 
    • Päänsärky 
    • Ripuli 
    • Seksitautiepäily 
    • Silmätulehdus 
    • Virtsatieinfektio 
    • Yskä 
    • Yleinen oirekysely 
  1. Vastausten perusteella saat itsehoito- tai toimintaohjeet tai mahdollisuuden lähettää oirearvio ammattilaiselle. Kun lähetät vastaukset ammattilaiselle, terveysaseman sairaanhoitaja näkee vastauksesi ja oirearvion tuloksen. Hoitaja voi sen jälkeen laittaa sinulle viestiä Omaolon kautta. Joissain tapauksissa voit varata sähköisesti ajan vastaanotolle. 
Henkilö katsoo tietokoneelta Omaolo-verkkopalvelua.
Takaisin ylös