Kymenlaakson hyvinvointialue yhteistyöhön LAB-ammattikorkeakoulun kanssa
Kymenlaakson hyvinvointialue kehittää yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa ikääntyneiden asiakaspolkua.
Kymenlaakson hyvinvointialueen tuottavuusohjelman, ikääntyneen toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen kokonaisuudessa, on tavoitteena vahvistaa ikääntyneen asiakkaan toimintakykyyn liittyvää osaamista, palveluiden välistä yhteistyötä ja asiakaslähtöisyyttä. Kokonaisuus koskee Pohjois-Kymenlaakson alueen päivystystä, perustason osastohoitoa, kotiutusyksikkötoimintaa, kotihoitoa sekä kuntoutuspalveluita. Tuottavuusohjelman aikana kehitettävää ja käyttöönotettavaa asiakaspolkua hyödynnetään jatkossa myös Etelä-Kymenlaakson alueella.
Ikääntyneiden kokonaisuuteen liittyvän asiakaspolun kehittäminen ja käyttöönotto tehdään vahvassa yhteistyössä muun muassa osallistuvien palveluiden sekä ikääntyneiden asiakkuuspäällikön kanssa. Kymenlaakson hyvinvointialueen toimijoiden lisäksi kokonaisuuden kehittämiseen osallistuu LAB-ammattikorkeakoulu, jonka kanssa on tehty sopimus 1.8.2024-31.12.2025 väliseksi ajaksi. LABin kanssa tehtävän yhteistyön tavoitteena on lisätä oman henkilöstömme osaamista, vahvistaa asiakaslähtöisiä toimintamallejamme ja lisätä ikääntyneen asiakkaan toimintakyvyn tukemista arjessa.
– LABina olemme erittäin iloisia päästessämme aloittamaan yhteistyötä Kymenlaakson hyvinvointialueen kanssa. Jo aloitusvaiheessa me kaikki toimijat olemme vahvasti sitoutuneet tähän yhteiseen tekemiseen, se mahdollistaa kaikkien osapuolten näkökulmasta laadukkaan lopputuloksen. Toiminnan keskiössä ovat alueen ikääntyneet. Heidän palveluntarvettaan vastaavien ja toimintakykyä tukevien palvelupolkujen luominen ja toteuttaminen edellyttävät vahvaa yhteisymmärrystä, aitoa osallisuutta sekä nykyaikaista osaamista kaikilta osapuolilta. Niitä kohti lähdemme yhdessä etenemään, kertoo Jaana Ahl, LABin kokonaisuudesta vastaava asiantuntija.
Ikääntyvien tarvetta vastaavat ja oikea-aikaiset palvelut
Ikääntyneen toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen kokonaisuudella vahvistetaan ikääntyneen asiakkaan tarvetta vastaavia ja oikea-aikaisia palveluita. Yhdenmukaisen ja oikea-aikaisen toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen avulla asiakkaan riski raskaille palveluille vähenee, jolloin saavutetaan tuottavuushyötyä muun muassa ostopalveluiden tarpeen vähenemisen kautta.
Kevään 2024 aikana on vahvistettu yhteistyötä osallistuvien palveluiden välillä, ja löydetty yhteisiä näkökulmia tarvittavista kehittämistoimista. Kevään aikana on myös selvitetty asiakkaiden ja henkilöstön kokemuksia kuntoutuksesta ja toimintakyvyn tukemisesta Ratamokeskuksen perustason osastoilla ja Lauttarannan kotiutusyksikössä. Keväällä toteutettua työtä hyödynnetään kehittämistyössä syksyllä.