Kymenlaakson keskussairaalan oman isotooppiyksikön perustaminen sai vihreää valoa ministeriöltä, hanke edennyt laitekilpailutukseen
Kymenlaakson hyvinvointialue sai elokuun alussa virallisen investointiluvan sosiaali- ja terveysministeriöltä oman isotooppiyksikön perustamiseksi Kymenlaakson keskussairaalaan.
Kymenlaaksossa isotooppitutkimuksia on järjestelty keväästä 2023 lähtien uudelleen, kun palveluntuottajana toiminut HUS Diagnostiikkakeskus keskeytti toistaiseksi Kymenlaakson keskussairaalan isotooppiyksikön toiminnan. Erityisesti syöpä- ja kilpirauhassairauksien hoidossa tärkeät isotooppitutkimukset päätettiin tästä syystä järjestää osaksi Kymenlaakson hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa.
Oman isotooppiyksikön perustaminen edellytti erillisen investointiluvan saamista sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että lupa myönnettiin elokuun alussa.
– Nyt olemme päässeet etenemään konkreettisempiin toimenpiteisiin, kuten laitehankintoihin, henkilöstön rekrytointiin, tilajärjestelyihin ja turvallisuuslupien järjestämiseen, Mäntymaa sanoo.
Tällä hetkellä tutkimuksia varten tarvittavan isotooppikameran hankinta on tarjousvaiheessa. Mäntymaan mukaan valintaa päästään tekemään jo pian. Käyttökoulutukset etenevät syksyllä rinnan laiteasennuksen kanssa. Mäntymaa kertoo, että yksikköön on saatu rekrytoitua hyvin henkilökuntaa.
– Periaatteessa koko tarvittava hoitohenkilöstö ja sairaalafyysikkoresurssi on saatu jo järjestettyä. Lääkärirekrytointia tehdään parhaillaan.
Uudenlainen ja moniammatillinen hanke
Isotooppiyksikkö voi tämänhetkisen aikataulun mukaan aloittaa potilastyön keskussairaalalla syksyn 2023 aikana. Aluksi käynnistyvät kilpirauhassairauksien radiojodihoidot. Siihen asti maakunnan isotooppitutkimukset ja hoidot tehdään naapurimaakunnissa Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa.
Keskussairaalalla hanke on ollut uudenlainen, sillä Kymenlaakson isotooppitutkimukset ovat olleet jo pitkään HUS:lta tilattua palvelua. Projektia on lisäksi täytynyt edistää nopealla aikataululla, sillä katkos isotooppitutkimuksissa hidastaa potilastyötä, kun potilaita joudutaan hoitamaan samanaikaisesti eri maakunnissa.
– Kaikesta huolimatta isotooppihanke on edennyt hyvin aktiivisessa ja motivoituneessa työryhmässä. Mukana on ollut muun muassa lääkäreitä, hoitotyön asiantuntijoita, fyysikoita, edustajia apteekista, taloushallinnosta ja hankinnoista, rakennus- ja tilapuolen asiantuntijoita, Mäntymaa luettelee.
– Myös luottamusmiesjohdossa hankkeeseen suhtauduttiin asianmukaisella ripeydellä, ja asia eteni sujuvasti myös päätöksenteon osalta.