Poimi vinkit hellepäiviin
Pidä hellepäivinä huolta itsestäsi ja muista. On tärkeä muistaa juoda riittävästi, välttää aurinkoa ja viilentää kotia. Mikäli kuumuus uuvuttaa, pitää lämmön aiheuttamiin terveysongelmiin suhtautua vakavasti ja hakeutua tarvittaessa hoitoon.
Helteisiin ja nestehukkaan liittyvät terveysongelmat alkavat vähitellen nousta esiin muun muassa Päivystysapu 116 117 soitetuissa puheluissa ja muussa terveydenhuollossa Kymenlaaksossa.
Poimi vinkit hellepäiviin ja pyri ennaltaehkäisemään kuumuuden aiheuttamia haittoja.
Suojaudu kuumuudelta ja auringolta
Vältä suorassa auringonpaisteessa ja kuumissa paikoissa oleskelua. Etenkin päivän kuumimpina aikoina on sisätiloissa yleensä viileämpää.
On hyvä ottaa rauhallisesti päivän kuumimpina hetkinä ja tehdä ulkona esimerkiksi puutarhatöitä mieluummin aamulla tai illalla.
Viilennä asuntoa ja itseäsi
Jos kotona on kuuma, pyri viilentämään asuntoa esimerkiksi pitämällä verhoja kiinni päivälläkin ja tuulettamalla iltaisin. Jos asunto on tukalan kuuma, kannattaa hakeutua päivällä viettämään aikaa ilmastoituihin julkisiin tiloihin tai varjoisiin puistoihin.
Hellepäivinä on syytä pysähtyä miettimään vaatevalintoja: auringolta pitää suojautua, mutta muuten vaatteita on hyvä vähentää.
Tukalaa oloa voi yrittää helpottaa myös kylmällä suihkulla tai kastelemalla ihoa viileällä vedellä.
Muista juoda riittävästi
On erittäin tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Monisairaiden potilaiden kohdalla kehon kuivumisen ehkäisy on erityisen tärkeää.
Nesteytykseen sopii veden lisäksi kivennäisvesi tai mehu. Nesteitä tulisi nauttia noin 1,5 litraa päivässä, mutta helteisellä säällä määrää kannattaa lisätä.
Alkoholipitoiset juomat kuivattavat elimistöä ja pahentavat mahdollista nestehukkaa. Myös kofeiinia tai hyvin sokeripitoisia juomia on syytä välttää.
Pidä huolta itsestäsi ja muista
Pidä itsesi lisäksi huolta myös muista: erityisesti vanhuksista, lapsista ja sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvista. Kysele kuulumisia, ohjaa ja auta. Tiedustele riskiryhmiin kuuluvien läheistesi vointia päivittäin.
Suhtaudu kuumuuteen liittyviin terveysongelmiin vakavasti
Tarkkaile kuumuuteen liittyviä oireita. Lämpösairauden oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, heikotus, huonovointisuus, päänsärky ja elimistön lämpötilan nousu. Jos oireita ilmenee, lepää viileässä ja juo lisää vettä.
Hoitoon on syytä hakeutua, jos yleisoireet kuten heikotus, pahoinvointi ja ripuli ovat voimakkaita tai henkilöllä on sekavuutta. Hoitoon on syytä hakeutua myös silloin, jos perussairauden oireet pahenevat.
Ota yhteyttä Päivystysapuun 116 117 tai hätätilanteissa soita 112.
Lue lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta(siirryt toiseen palveluun).
Teemme päivystystä ja Päivystysapua tutuksi
Kesäkuukausina 11.6.-11.7.2023 teemme päivystystä ja Päivystysapua 116 117 tutuksi kymenlaaksolaisille.
Haluamme, että kymenlaaksolaiset tuntevat Päivystysavun puhelinnumeron ja tietävät, miksi kannattaa ottaa yhteyttä ennen kuin harkitsee lähtöä päivystykseen: Päivystysapu on nopein keino saada yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen kiireellisissä asioissa ympäri vuorokauden.