Siirry sisältöön

Kymenlaakson keskussairaalan sydänkeskuksessa on huhtikuun puolivälistä lähtien ollut mahdollisuus vakavien sydäninfarktien päivystyshoitoon. Uuden toiminnan myötä akuutin sydäninfarktin sairastavat potilaat saavat jatkossa nopeaa ja laadukasta hoitoa kellon ympäri. Palvelu on toistaiseksi rajoitettu vain arkipäiville, mutta tavoitteena on myöhemmin laajentaa päivystys koskemaan myös viikonloppuja.

– Potilaiden näkökulmasta ajatellen henkeä uhkaavan sydäntapahtuman sattuessa Kymenlaaksossa asuvien henkilöiden hoidon turvaamisessa tapahtuu merkittävä parannus. Kun sepelvaltimo äkillisesti tukkeutuu, alkaa kilpajuoksu ajan kanssa: aika on sydänlihasta eli mitä kauemmin suoni on tukossa, sitä enemmän vauriota ehtii muodostua, kertoo kardiologian erikoislääkäri Juha Koskinen.

Aiemmin potilaat kuljetettiin virka-ajan ulkopuolella hoitoon Helsinkiin tai Lahteen. Jatkossa viive tehokkaan ja turvallisen hoidon saamiseksi pienenee ja potilaan jatkohoito sujuvoituu.

On tärkeää, että ihmiset tunnistavat sydäninfarktin oireet nopeasti ja ottavat tarvittaessa heti yhteyttä hätäkeskukseen. Hätänumeroon 112 tulee soittaa heti, mikäli potilas saa uutena oireena äkillisen rintakivun tai voimakkaan hengenahdistuksen.

– Kipu voi tuntua närästyksenä sekä säteillä kaulalle, vasempaan käsivarteen tai lavan seutuun. Kipu ei ole välttämättä voimakasta, Koskinen luonnehtii.

– Jos potilaalla on jo diagnosoitu sepelvaltimotauti, hätänumeroon tulisi soittaa, elleivät lepo ja itsehoitona otettu nitraatti vie kipua pois muutamassa minuutissa tai jos kipuun liittyy tajunnan menetys, pahoinvointi, oksentelu, kylmänhikisyys tai selvä yleisvoinnin huononeminen.

Uudistuksen myötä Kymenlaakson hyvinvointialueella ST-nousuinfarktit eli sydäninfarktit, joissa sepelvaltimo tukeutuu täysin, hoidetaan Kymenlaakson keskussairaalassa maanantaiaamusta perjantai-iltapäivään vuorokauden ympäri.

Takaisin ylös