Uuden toimintamallin ansiosta potilaat palaavat entistä nopeammin leikkauksesta takaisin työelämään
Työterveyslaitoksen kustannusvaikuttavuuslaskelmien mukaan TYÖOTE-toimintamallilla on pystytty lyhentämään toipilasaikoja merkittävästi. Tämä on näkynyt myös tuottavuuden kasvussa, kun potilaat ovat palanneet töihin aiempaa nopeammin.
TYÖOTE-toimintamallin tavoitteena on parantaa potilaan työkyvyn tukea ja ehkäistä sairauspoissaolojen pitkittymistä. Toimintamallissa työikäisille erikoissairaanhoidon potilaille kirjoitetaan esimerkiksi leikkauksen jälkeen lyhyt sairauspoissaolo. Tämän jälkeen potilas ohjataan työterveyshuoltoon työkyvyn ja työhön paluun tarkempaa arviointia ja jatkohoitoa varten.
– TYÖOTE-toimintamallin käyttöönotto on vähentänyt erikoissairaanhoidossa työkyvyn arvioinnin tarvetta. Lääkärit voivat keskittyä potilaan hoitamiseen, kun työkyvyn arvioinnit ovat siirtyneet työterveyshuollolle, kertoo TYÖOTE-koordinaattori Nina Ropponen Kymenlaakson hyvinvointialueelta.
Tällä hetkellä TYÖOTE-toimintamalli on käytössä työikäisillä polvi- ja lonkkatekonivelleikatuilla potilailla sekä selkäpotilailla.
Kymenlaakson hyvinvointialue toteutti yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa TYÖOTE – vastuullinen työkyvyn tuki -hankkeen, jonka tavoitteena on tehostaa julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä. Toimintamallin hankeaika päättyi syyskuussa 2023, minkä jälkeen mallin laajentaminen ja pysyvä juurruttaminen osaksi erikoissairaanhoitoa aloitettiin.
Tällä hetkellä työn alla on toimintamallin laajentaminen käsikirurgisiin ja olkapääoperatiivisiin potilasryhmiin sekä mielenterveyspotilaille. Tavoitteena on saada malli toimimaan useissa potilasryhmissä myös perusterveydenhuollossa.
TYÖOTE-toimintamalli on kehitetty Keski-Suomessa ja se on käytössä lähes kaikilla hyvinvointialueilla.