Siirry sisältöön

Hätäkeskus välittää tehtäviä ensihoitoyksikköön, josta taas ollaan puhelimitse yhteydessä hätäkeskukseen soittaneelle. Puhelussa kartoitetaan tehtävän soveltuvuutta ensihoitoyksikön hoidettavaksi. Ensihoidon kenttäjohtaja vastaa kiireettömän yksikön ja ensihoidon tehtävänjaosta.

– Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Yksikköön on saatu rekrytoitua kokeneet hoitotason ensihoitajat ja se on sulautunut hyvin hyvinvointialueen toimintaan. Yhteistyötahot ovat ottaneet hyvin uuden toiminnon vastaan, mikä on helpottanut suuresti toiminnan aloitusta. Myös asiakkailta saatu suullinen palaute on ollut erittäin hyvää, kertoo palveluesimies Juha Kauppinen ensihoitoyksikön ensikokemuksista.

Yksikön ensihoitaja liikkuu henkilöautolla, jonka varustelu on pitkälti sama kuin ambulanssin. Ensihoitaja voi ottaa potilaalta verikokeita ja mitata tulehdusarvoa tai hemoglobiinia. Ensihoitaja voi myös lääkärin luvalla aloittaa antibioottihoidon.

Joskus tehtävä voidaan hoitaa puhelimitse edellyttäen, että potilaalla ei ole riskioireita, kuten rintakipua tai hengenahdistusta, ja potilas ymmärtää annetut ohjeet ja kykenee noudattamaan niitä. Ensihoitoyksikön tehtävistä on rajattu pois myrkytyspotilaat, päihtyneet, sairaalasiirrot ja synnytykset.

Tällä hetkellä yksikössä on kolme ensihoitajaa ja se toimii ainoastaan Pohjois-Kymenlaaksossa. Ensihoitoyksikkö toimii joka päivä kello 8–20. Tavoitteena tulevaisuudessa on lisätä ensihoitajien määrää ja saada yksikkö toimimaan ympärivuorokautisesti sekä laajentaa toimintaa myös Etelä-Kymenlaaksoon.

Yhden ensihoitajan miehittämää ensihoitoyksikköä on kehitetty Kymenlaakson hyvinvointialueella osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

EU-tunnus
Takaisin ylös