Väkivallan vastainen työ
Kymenlaakson hyvinvointialue ja alueen kunnat vastaavat omalla toimialallaan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä sekä suunnitelmallisesta lähisuhdeväkivallan ehkäisemisestä.
Lähisuhdevallan ehkäisytyöryhmä
Kymenlaakson hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmä toimii integraatiopalvelujen ohjauksessa, tiiviissä yhteistyössä Hyte-työn kanssa. Työryhmään kuuluvat jäsenet tulevat hyvinvointialueen terveyden ja sairaanhoidon palveluista, sosiaalipalveluista, pelastustoimesta, sekä kunnista, poliisista, rikosuhripäivystyksestä, rikosseuraamuslaitoksesta, rikos- ja riita-asioiden sovittelusta ja järjestöistä.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän tehtäviä ovat
- Lähisuhdeväkivallan vastaisten toimenpiteiden suunnittelu
- Suunnitelman ja toimenpiteiden kehittäminen
- Toimenpiteiden seuranta
Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelma 2024–2025
Työryhmän yhteistyön tuloksena on valmistunut ensimmäinen alueellinen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelma 2024–2025. Toimintasuunnitelma on Kymenlaakson alueellista hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa 2020–2025 täydentävä asiakirja, jossa kuvataan
- lähisuhdeväkivaltaan liittyviä termejä,
- väkivallan muotoja,
- alueellista lähisuhdeväkivalta tilannetta,
- huolta herättäviä ilmiöitä sekä
- toimenpiteitä lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi.
Toimenpiteitä on kohdistettu lähisuhdeväkivallan ehkäisyn rakenteeseen ja monialaiseen yhteistyöhön, ammattilaisten osaamisen vahvistamiseen, monikanavaiseen kansalaisille viestimiseen sekä lähisuhdeväkivallan uhrien auttamiseen ja suojeluun.
Lähisuhdeväkivallasta kysyminen on ammattilaisten tehtävä
Sosiaali- ja terveyspalveluissa on huolehdittava siitä, että lähisuhdeväkivaltaa kokeneet ja altistuneet tunnistetaan ja he saavat nopeasti apua ja hoitoa väkivallan aiheuttamaan kriisiin. Vain hyvin harva kertoo kokemastaan tai käyttämästään väkivallasta oma-aloitteisesti, siksi ammattilaisten tehtävä on ottaa lähisuhdeväkivalta puheeksi.
Kertomisen esteenä voivat olla
- pelko seurauksista
- pelko väkivallan raaistumisesta
- syyllisyyden ja häpeän tunteet
- uskomukset
- aikaisemmat kokemukset väkivaltakokemuksen vähättelemisestä
Tukea väkivallan puheeksi ottamiseen avainhenkilömallin avulla
Avainhenkilömallin pilotin keskiössä on ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan ja puuttumaan lähisuhdeväkivaltaan osana päivittäistä työtä. Tavoite on, että lähisuhdeväkivallasta kysyminen on systemaattista ja luonteva osa potilaan ja asiakkaan elämän tilanteen kartoitusta. Avainhenkilöitä on koulutettu laajasti hyvinvointialueen toimialoille. Koulutuksia on järjestetty keväällä ja syksyllä. Koulutetuista avainhenkilöistä on koottu avainhenkilöverkosto, johon kuuluu vuoden 2024 loppuun mennessä 40 koulutettua ammattilaista.
Avainhenkilöt ovat omien työyhteisöjensä lähisuhdeväkivaltatyön osaajia. Heidän tehtäviinsä voi kuulua
- työparityö
- konsultaatio
- puheeksi ottamisen koulutusten pitäminen
- käytänteiden ja työmallien kehittäminen
Vuoden 2025 aikana tavoite on kouluttaa hyvinvointialueen ammattilaisten lisäksi kunta- ja järjestötoimijoita.
Lisätietoja
Olli Mikkonen
Projektikoordinaattori
Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisy
Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn kehittäminen on osa Kymenlaakson digitaalinen sotekeskus -hanketta, osana Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.