Mökkeilyn turvallisuus varmistaa myös hauskanpidon
Mökeillä vietetään parhaillaan aikaa eri puolilla Kymenlaaksoa. On tärkeää, että mökkeilyn turvallisuudesta on huolehdittu. Näin voi varmistaa huolettomuuden ja hauskanpidon kesäpäivinä. Apuna voit käyttää tätä muistilistaa.
Julkaistu aiemmin Asukaslehdessä 2/2023.
Tarkista heti mökkikauden alussa häkä- ja palovaroittimen toiminta. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Palovaroitin on pakollinen myös vapaa-ajan asunnoilla ja esimerkiksi kylmissä aitoissa, kun ne ovat asuinkäytössä. Häkävaroitin on hyvä lisä, mutta se ei kuitenkaan korvaa palovaroitinta. Uusi tarvittaessa vanha palovaroitin. Palovaroittimet toimivat keskimäärin 7–10 vuotta. Noudata valmistajan ohjeita.
Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen. Näin voit välttää halkeamien syntymistä. Tarkasta pienellä määrällä palavaa paperia, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään hitaasti pienillä puilla vähän kerrallaan. Omassa käytössä olevan kesämökin tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.
Mökissä on oltava toimivat alkusammutusvälineet. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita sammutusvälineitä myös mökillä.
Tarkista sähkölaitteiden kunto talven jälkeen. Talven kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja sähkölaitteille. Mökillä vierailleet hiiret ovat puolestaan voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen.
Käyttäessäsi kaasulaitteita huolehdi siitä, että mökissä on riittävä ilmanvaihto esimerkiksi raitisilmaventtiilien kautta. Älä tuki ilmastointiaukkoja edes kylmällä säällä.
Varaudu pelastautumaan tulipalosta. Huolehdi, että vieraasikin tietävät, missä varatiet sijaitsevat ja mikä on turvallinen tapa poistua.
Noudata tulen käytössä ohjeita ja tervettä järkeä, huomioi esimerkiksi kovasta tuulesta aiheutuva mahdollinen tulen leviäminen. Jätteiden poltto on yleensä kielletty. Poltosta ei saa aiheutua savu-, noki- tai hajuhaittaa naapurustossa tai muuta ympäristön pilaantumisen vaaraa. Avotulen tekemiseen on aina oltava maanomistajan lupa. Avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Tarkista voimassa olevat varoitukset esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Avotulen teossa on aina varauduttava tulen sammuttamiseen varaamalla paikalle alkusammutusvälineitä.
Varaa mökille ensiapuvälineet. Esimerkiksi sidetarpeet ja desinfiointiaine ovat mökin vakiovarusteita.
Selvitä mökin tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää 112.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) -sivujen karttakoordinaattipalvelua tai 112-sovellusta.