Kesäiset terveiset päivystyksen sairaanhoitajilta: Muistetaan huolehtia nesteytyksestä, käyttää pyöräilykypärää ja pitää hauskaa
Kesäaika on erilainen päivystyksessä muihin vuodenaikoihin verrattuna, Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä työskentelevät Elina Nousiainen ja Emmi Paananen kertovat. Kesäaikana korostuvat tapaturmat, joihin liittyvät alkoholi ja päihteet sekä pyörillä varustetut kulkuvälineet, kuten polkupyörä ja sähköpotkulauta. Lisäksi helteestä johtuva nestehukka lisää päivystyskäyntejä Kymenlaaksossa.
Kertokaas meille Elina ja Emmi, miltä kesä päivystyksessä näyttää?
– Kesä päivystyksessä on kiireistä aikaa. Kymenlaaksossa on paljon mökkiläisiä ja isoja tapahtumia, jotka esimerkiksi nostavat potilasmäärää reippaasti.
Miten kesäaika poikkeaa muusta vuodesta päivystyksessä?
– Kesäaikana korostuvat tapaturmat, joihin liittyvät pyörät ja sähköpotkulaudat. Lisäksi kesällä remontoidaan ja ihmiset saavat paljon haavoja. Helteet ja kuuma sää aiheuttavat varsinkin vanhuksille ja lapsille nestevajetapauksia.
– Päihteet myötävaikuttavat osiin tapaturmiin. Esimerkiksi humalassa saatetaan liikkua pyörällä ja sähköpotkulaudalla, mistä voi seurata vakavampiakin tapaturmia.
Mitä vinkkejä antaisitte kesästä nauttiville kymenlaaksolaisille, jotta päivystyskäynneiltä vältytään?
– Jos nautit alkoholipitoisia juomia, jätä polkupyörä tai sähköpotkulauta kotiin ja kulje taksilla tai kävellen. Ja vaikka et vissyä vahvempaa joisikaan niin pyöräilykypärä on hyvä muistaa laittaa päähän.
– Pidä helteellä nesteytyksestä huolta juomalla tarpeeksi vettä ja muistamalla riittävä suolansaanti. Esimerkiksi vissy on hyvävaihtoehto kuumalle päivälle.
Jos harkitsisin nyt päivystykseen lähtöä, mitä minun kannattaa tehdä ensin ja mihin minun on hyvä varautua?
– Ihan ensin soitat Päivystysapuun 116 117. Saat Päivystysavusta neuvoa ja kotihoito-ohjeita eikä sinun välttämättä tarvitse edes lähteä päivystykseen. Jos kuitenkin päädyt päivystykseen niin kannattaa varautua odottamaan. Voit varata mukaan vettä, puhelimen ja jotain luettavaa. Odottamaan voi joutua sen takia, että päivystyksessä hoidetaan potilaita kiireellisyysjärjestyksessä.
Lopuksi, millaiset terveiset haluatte lähettää kymenlaaksolaisille kesänautiskelijoille?
– Muistakaa juoda tarpeeksi vettä, olla hyvällä mielellä ja pitää hauskaa!
Teemme päivystystä ja Päivystysapua tutuksi
Kesäkuukausina 11.6.-11.7.2023 teemme päivystystä ja Päivystysapua 116 117 tutuksi kymenlaaksolaisille.
Haluamme, että kymenlaaksolaiset tuntevat Päivystysavun puhelinnumeron ja tietävät, miksi kannattaa ottaa yhteyttä ennen kuin harkitsee lähtöä päivystykseen: Päivystysapu on nopein keino saada yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen kiireellisissä asioissa ympäri vuorokauden.