Kehittämishankkeet
Strategisten tavoitteiden edistämisen apuna käytämme paljon hanke ja projektimuotoista kehittämistyötä. Projekteissamme tehtävään kehittämistyöhön osallistuu runsas joukko ammattilaisia ja osallistujia projektihenkilöstön lisäksi.

Kehittämisen teemat
Hankekehittämisen avulla edistämme seuraavia tavoitteita:
- Yhdellä yhteydenotolla palveluihin
- Digitaaliset palvelut osana palvelurakennetta
- Jonottamatta tukea mielenterveyteen
- Turvallinen ja hyvä arki ikääntyneelle
- Perhekeskuksesta tukea lapsiperheille
Käynnissä olevat kehittämishankkeet
Kehittämishankkeiden rahoitus toteutetaan pääosin hakumenettelyn kautta ulkopuolisella rahoituksella. Ulkopuolinen rahoitus muodostuu valtionavustuksista ja EU-rahoituksesta.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Kymenlaakso
Kymenlaakson tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa kehitetään uudenlaista tulevaisuuden toimintatapaa, jossa pääsee tarvitsemiensa palveluiden piiriin yhdellä kontaktilla. Tavoitteena on asiakkaita palveleva, tehokas, monialaisuutta tukeva, yhteensovitettu ja tavoitteellisesti toimiva palvelurakenne, jossa etäpalvelujen käyttö on luonteva osa sote-keskuksen palvelutuotantoa.
Perhekeskukset toimivat tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen sateenvarjon alla, toteuttaen vahvaa perhekeskustoimintamallin mukaista monialaista, kumppanuuteen perustuvaa verkostoyhteistyötä kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja muiden viranomaisten kanssa.
Hankeaika: 1.1.2020–31.12.2023
Lisätietoja
Johanna Niilo-Rämä
Hankepäällikkö
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke ja Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-hanke
Kymenlaakson digitaalinen sotekeskus osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa
Hanke toteutetaan Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU) osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Suomen kestävän kasvun ohjelmaa toteutetaan valtakunnallisesti.
Kymenlaaksossa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa rakennetaan Digitaalinen Sotekeskus yhteistyössä muiden alueiden ja kumppanien kanssa. Tavoitteena on muodostaa toimivat digitaaliset palvelupolut Kymenlaakson alueen kantokyvyn sekä koronan aiheuttaman hoito- palvelu ja kuntoutusvelan näkökulmasta, tärkeimmille erityisryhmille. Tämän lisäksi hankkeessa vahvistetaan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen kokonaisuutta.
Kymenlaakson Digitaalisen sotekeskuksen tavoitteena on koota yhteen asiakkaan sähköisen asioinnin kanavat sekä ammattilaisten digitaaliset työvälineet. Digitaalinen sotekeskus palvelee niitä asiakkaita, joilla on valmius asioida sähköisesti tai etänä niissä terveyden- ja sosiaalihuollon asioissa, joissa se on mahdollista.
Lisäämällä sähköisiä asiointikanavia vapautetaan ammattilaisten aikaa fyysisissä toimipisteissä niille asiakkaille, jotka ovat heikossa ja haavoittuvassa asemassa tai joilla ei ole mahdollisuutta asioida sähköisesti. Digitaalinen sotekeskus helpottaa asiakkaan palvelun saatavuutta, säästää hänen aikaansa sekä on saavutettavissa helposti verkossa silloin, kun asiakkaalle sopii.
Kehittämistyöllä tuetaan toimintamallien uudistamista, edistetään hoito- ja palvelutakuun toteutumista, panostetaan ongelmien nykyistä varhaisempaan tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn, vahvistetaan palveluiden laatua ja kustannusvaikuttavuutta sekä lisätään uusien digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa.
Lisäksi tuetaan hyvinvointialueen terveydenhuollon asiakasohjauksen sekä sosiaalihuollon asiakasneuvonnan ja –ohjauksen kehittämistä. Jatkossa asiakkaan ensimmäisenä kohtaavalla ammattilaisella on käytössään järjestelmät, jotka auttavat ammattilaista arvioimaan asiakkaan hoidon tai palveluntarvetta kokonaisvaltaisemmin ja yhdenvertaisemmin.
Hankeaika 1.1.2023–31.12.2025
Lisätietoja
Johanna Niilo-Rämä
Hankepäällikkö
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke ja Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-hanke
Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut Kymenlaakso
Hankkeella tuodaan laatua ikääntyneiden palveluihin.
Hankkeen kehittämistyöllä edistetään iäkkäiden kotona asumista tukevien palvelujen kokonaisuutta ja toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta iäkkäät voivat asua turvallisesti omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Tavoitteena on luoda turvallinen ja toimintakykyinen arki ikääntyneelle vahvistamalla asiakaslähtöisiä ja oikea-aikaisia palveluja, joita tuetaan riittävällä ja osaavalla henkilöstöllä sekä palvelujen laadun varmistamisella.
Oikea-aikaista ja monialaista palvelutarpeen arviointia kehittämällä sekä rakentamalla kuntoutumista ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa ikääntyneen palvelupolun eri vaiheissa pyritään helpottamaan asiakkaan yhteydenottoa ja palvelujen saatavuutta. Tärkeää on sujuvoittaa asiakkaan liikkumista palvelujen välillä, huomioiden yhdyspinnat kuntiin ja kolmanteen sektoriin. Yhtenä mahdollistavana osa-alueena on laadukkaan kotiutumisen kehittäminen. Hankkeella pyritään varmistamaan kaikille alueen asiakkaille yhdenvertaiset palvelut ja niiden myöntämisen perusteet. Tämän lisäksi vahvistetaan kotona asumista tukevaa teknologiaa toimintamalleineen, sekä sosiaalihuollon osaamista ja kirjaamista erityisesti kotihoidossa.
Hankeaika 1.1.2022–31.12.2023
Hankkeen kokonaisuudet
– Kotiin annettavien palveluiden johtaminen ja asiakkuuksien hallinta – kuntoutus
– Kotiin annettavien palveluiden johtaminen ja asiakkuuksien hallinta – monialainen
– Kotiin annettavien palveluiden kokonaisprosessien varmistaminen
– Digitaalisuuden laajentaminen
– Kotihoidon tarvepohjaisen toimintamallin jatkokehitys
– Sosiaalihuollon rakenteiden kehittäminen
Lisätietoja
Aleksandra Salo
Projektipäällikkö
Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille Kymenlaakso -hanke
Niina Joukanen
kehittäjä
Kotiin annettavien palveluiden johtaminen ja asiakkuuksien hallinta – monialainen yhteistyö
Laura Ihatsu
projektikoordinaattori
Kotiin annettavien palveluiden johtaminen ja asiakkuuksien hallinta – kuntoutus
Sini Heinonen
projektikoordinaattori
Kotiin annettavien palveluiden kokonaisprosessien varmistaminen
Sanni Molonen
projektikoordinaattori
Kotihoidon tarvepohjaisen toimintamallin jatkokehitys
Niina Forsström
projektikoordinaattori
Digitaalisuuden laajentaminen
Hanna-Mari Frimodig
projektikoordinaattori
Sosiaalihuollon rakenteiden kehittäminen
Palliatiivisen hoidon kehittäminen
FinPall-hankkeen tavoitteena on parantaa tarvelähtöistä ja tasa-arvoista palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon pääsyä Etelä-Suomen yhteistyöalueella. Hankkeen kohderyhmänä ovat palliatiivista hoitoa tarvitsevat potilaat ja heidän läheisensä sekä palliatiivisen hoidon osaamista, resursseja ja konsultaatiotukea tarvitsevat terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaiset.
Kymenlaaksossa hankkeen myötä perustetaan palliatiivinen keskus integroimalla olemassa olevat poliklinikka-, kotisairaala- ja tukiosastopalvelut yhteen vahvistaen niiden toimintaa. Lisäksi käynnistetään poliklinikkatoiminnan yhteyteen liikkuva konsultaatiotoiminta vuodeosastojen tueksi.
Hankeaika: 1.1.2022–31.12.2023
Lisätietoja
Sanna Vaija-Kääriä
Hankekoordinaattori, Palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen -ohjelman hanke
ICT-muutoshanke
Hankkeessa hallinnoidaan ja toteutetaan Kymenlaakson hyvinvointialueen ICT-valmistelu kansallisen hyvinvointialueiden viitearkkitehtuurin mukaisesti. Hankkeen ensimmäisen vaiheen tavoitteena on, että hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa 1.1.2023 sillä on käytössään toimivat yhteiset hallinnon tietojärjestelmät ja toimintamallit sekä tarkoituksenmukaiset toimialasidonnaiset erillisjärjestelmät, joissa on huomioitu valmisteluvaiheen aikana hyvinvointialueen myötä toimintaan ja järjestelmiin tehtävät välttämättömät muutokset. Ensisijaisena tavoitteena on varmistaa häiriötön toiminta ja toiminnan jatkuvuus järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle vuoden vaihteessa 2022 – 2023.
Vuosina 2023–2025 hankkeen tavoitteena on jatkaa kehitys- ja toteutustyötä tarkentuvan suunnittelun ja rahoituspäätösten linjausten mukaisesti.
Hankeaika: 1.7.2021–31.12.2025
Lisätietoja
Mäntynen Sirpa
Hankepäällikkö
Sote- ja pelastustoimen uudistamiseen liittyvä ICT-muutoshanke